Vandaag opende BMN IJzerwaren zijn deuren in Den Helder. Het is de eerste en zeker niet de laatste shop van het nieuwe concept van BMN's stand-alone-ijzerwarenconcept. In Den Helder in één straat met BMN Bouwmaterialen en Stucshop.

"Van alle 180 klanten van onze bouwmaterialenhandel weet ik wat ze in hun koffie drinken", zegt Frans Buskoop. Hij runt al jaren BMN's bouwmaterialenhandel in Den Helder, combineert die sinds kort met de Stucshop van het concern en bestiert nu ook de eerste vestiging van BMN IJzerwaren.

Bestaande klanten ook ijzerwaren verkopen

Vanuit klantenkennis en -binding verwacht Buskoop veel van de nieuwe ijzerwarenformule. "Tachtig procent van de klanten van BMN Bouwmaterialen heeft aangegeven ook zijn ijzerwaren bij ons af te willen nemen. De locatie, op zo’n dertig meter van BMN Bouwmaterialen, is dan ook een schot in de roos. We hebben een frisse, herkenbare formule gecreëerd waarbij het doen van aankopen heel gemakkelijk en laagdrempelig is. De nieuwe winkel heeft door zijn ruimtelijkheid en moderne uitstraling niets weg van de traditionele ijzerwarenhandel. Wij zeggen: dit is de ijzerwarenhandel 2.0."

Separate shop

De shop meet ongeveer 700 m2, en biedt bevestigingsmiddelen, lijmen en kitten, handgereedschap, e-gereedschap, hang- en sluitwerk , klimmaterieel en een vide met werkkleding.
De separate ijzerwarenshop ligt schuin tegenover de BMN Bouwmaterialenhandel. Op dat terrein was geen plaats voor de shop, maar een separate positie is voor BMN sowieso een uitgangspunt voor volgende shops. Op sommige locaties en zeker bij nieuwbouw kan BMN IJzerwaren best op hetzelfde adres komen, maar altijd als aparte shop. "Dit is zo'n ander specialisme. Als je dat in de bouwshop plaatst, is het risico groot dat het al snel verwatert."

Groeiend assortiment

Op dit moment doubleert ongeveer 15% van de artikelen met de bestaande bouwshop, maar het assortiment groeit de komende tijd 100% zeker. "We hebben nu collega;'s achter de balie met ervaring bij ijzerwarenhandel Buitendijk en iemand van Würth. Zij hebben de komende weken een blocnote op de balie. En alles waar onze klanten naar vragen, gaan we serieus overwegen. Net kwam er al iemand voor een kruiwagenwiel. Dat hebben we niet. Gelukkig nam hij een nieuwe kruiwagen mee maar deze week hebben wij 10 kruiwagenwielen op voorraad."

In MIXpro 2019-1 meer info over BMN IJzerwaren en een uitgebreide fotoreportage.

Ander voorbeeld van outsiders die zich in ijzerwaren mengen? Gisteren werd bekend dat Olijslager een tweede Probin overgenomen heeft en combineert met zijn verfgroothandel, zijn glasgroothandel en zijn stuc-shop.