Vakmensen die veel slijpen, weten hoe lastig het wisselen van een schijf kan zijn. Sleuteltje kwijt. Weer een spanmoer verloren. Schijven die niet los willen. Moeren die zich vastgevreten hebben. Allemaal tijdrovend gedoe. Bosch lost dit probleem op met een uniek snelwisselsysteem dat wel eens de standaard kan worden voor haakse slijpers. Accessoires­-producenten als Pferd en Tyrolit haakten al aan.

Comfortabel: gereedschapsloos wisselsysteem zonder verliesbare onderdelen en krachtsinspanning. Efficiënt: snel wisselen van accessoires en minder werk achteraf. En uitgebreid: haakse slijpmachines en accessoires voor elke toepassing. Dat zijn de troeven van Bosch’ nieuwste troef. Het X-LOCK-systeem voor haakse slijpers.

Klik = vast
Één klik en alles zit goed: Bosch zorgt met X-LOCK nu voor een revolutie bij het wisselen van accessoires bij haakse slijpers en introduceert het eenvoudigste wisselsysteem op de markt. In plaats van veel kleine stappen met verliesbare onderdelen als spanmoer, flens en sleutel bij veel krachtsinspanning gebeurt het wisselen nu in vijf seconden – dus tot wel vijf keer sneller – en aanzienlijk eenvoudiger: schijf op de X-LOCK-opname plaatsen, erop klikken – klaar. Eigenlijk precies zoals je je skischoen op je ski klikt.
Het klikgeluid geeft de gebruiker de zekerheid dat het accessoire correct op de machine zit en betrouwbaar vergrendeld is. Als een schijf moet worden gewisseld, dan wordt deze eenvoudig met de hendel ontgrendeld en verwijderd. Vastgevreten moeren nadat de schijf klem is komen te zitten, behoren tot het verleden.

Nieuwe mijlpaal
X-LOCK is de volgende in de serie mijlpalen die Bosch heeft geïntroduceerd in de sector. Denk aan snelwisselsystemen als SDS plus en SDS max voor boorhamers, de T-schacht voor decoupeerzagen of Starlock voor multitools in samenwerking met Fein.
Het X-LOCK-systeem bespaart de vakman tijdrovend werk achteraf: de spanmoer komt te vervallen. Daardoor kan de professional comfortabel in een vlakke hoek slijpen zonder oppervlakken te beschadigen. X-LOCK legt bovendien de montagerichting van het accessoire vast en zorgt ervoor dat draairichting-­gebonden schijven zoals bijvoorbeeld diamantdoorslijpschijven altijd correct gemonteerd zijn.

Twaalf machines om te beginnen
Bosch rust twaalf kleine haakse slijpmachines met X-LOCK uit. Daarvan zijn er acht gesnoerd van 900 tot 1900 watt en vier accumodellen met 18 volt. Ze hebben de gangbare schijfdiameters van 115 en 125 millimeter. Daarmee kun je als dealer uit de voeten in een breed spectrum van toepassingsgebieden van metaal-, steen- en betonverwerkende professionals, installateurs en tegelleggers. Door(slijpen), schuren, ontbramen, ontroesten, afbramen, polijsten: dankzij X-LOCK is het noodzakelijke accessoire altijd eenvoudig, snel en betrouwbaar gewisseld – helemaal zonder gereedschap en zelfs met handschoenen.

Direct breed pakket aan accessoires
Vanaf het begin biedt Bosch meer dan 130 X-LOCK-accessoires aan. Voor de metaalbewerking kun je als dealer terugvallen op een breed assortiment doorslijp-, afbraam-, fiber-, SCM- en lamellenschuurschijven of komstaal- en ronde borstels. Voor steen, beton of tegelwerk staan diamantdoorslijpschijven, diamantboren voor droog boren en diamantfrezen ter beschikking. Bovendien is de hardmetalen doorslijpschijf ‘Carbide Multi Wheel’ voor het doorslijpen van hout, composiet-, kunst- of droogbouwmaterialen met spijkers verkrijgbaar als X-LOCK.

Geen dubbele voorraad
Makkelijk voor de dealer en voor de gebruiker: accessoires hoeven niet dubbel op voorraad te worden gehouden bij het overstappen naar het X-LOCK-­systeem: bijna alle X-LOCK-accessoires zijn namelijk ‘achterwaarts compatibel’ en kunnen ook worden gebruikt op haakse slijpmachines met traditionele spansystemen. Met uitzondering van accessoires die tot nu toe een geïntegreerde schroefdraad hadden, zoals diamantboren voor droog boren of komstaal- en ronde borstels.

Gemak én veiligheid
Naast het gebruiksgemak van de klik-koppeling bieden de X-LOCK haakse slijpers een hoge gebruikersbescherming. Denk aan sensorgestuurde functies als ‘Drop Control’ en ‘KickBack Control’. Drop Control stopt de motor zodra de machine na een val op de grond terechtkomt, KickBack Control zet de rem er op bij plotseling blokkeren van de machine, bijvoorbeeld als de schijf klem komt te zitten. Daarnaast zijn er X-LOCK-modellen met dodemansschakelaar en X-Brake. Deze remfunctie zorgt ervoor dat de schijf na elke machinestop binnen een seconde stilstaat. Verkrijgbaar zijn bovendien varianten met zachte aanloop, nulspanningsbeveiliging en extra handgreep met trillingsdemping.

Nieuwe standaard
Cruciaal voor het succes van X-LOCK is de compatibiliteit met andere merken. Bosch machines en accessoires werken perfect samen, maar gebruikers hebben soms nu eenmaal specifieke voorkeuren voor een ander merk. Daarom stelt Bosch het X-LOCK-patent bewust ter beschikking aan fabrikanten van accessoires als o.a. Pferd en Tyrolit en in een latere fase ook aan fabrikanten van andere machinemerken. Zo zal X-LOCK zich wijd verbreiden en misschien wel de nieuwe standaard worden voor haakse slijpers.