Het mengproces blijft vaak onderbelicht, terwijl dit veel invloed heeft op de verschillende materiaaleigenschappen. Onvoldoende of verkeerd gemengde materialen zijn vaak slecht verwerkbaar en kunnen zelfs later zorgen voor bouwschade en extra kosten.

“Bij mengsels draait het altijd om kwaliteit. Technische materiaaleigenschappen zoals hechting, vloei-eigenschappen, homogeniteit en drooggedrag moeten kwalitatief in orde zijn”, zegt Stef Speijcken, salesmanager bij Collomix. “Vaak wordt aangenomen dat je met één type mengstaaf alle materialen kunt mengen, maar met de juiste geometrie kom je tot een veel beter eindresultaat. Als je mengt op een efficiënte manier, dan bespaar je tijd en geld. En uiteraard wil je je lichaam daarbij zo min mogelijk belasten.”
Het Duitse Collomix is expert in mengtechnieken en producent van kwaliteitsgereedschappen. Ze zijn op de thuismarkt marktleider in handbediende mengmachines. “Onze buitendienstmensen zijn adviseurs en productspecialisten op het gebied van mengen. Daarvoor werken we intensief samen met toonaangevende bouwchemiefabrikanten, waarbij we gezamenlijk materialen testen.”

Kwaliteit en ergonomie
Collomix besteedt bij de ontwikkeling van professionele mengmachines veel aandacht aan duurzaamheid en ergonomie. Speijcken: “De vorm en de positie van de handgreep zijn belangrijk: de ergonomisch gevormde handgreep zorgt voor een comfortabele grip en de hoogte zorgt voor een correcte werkhouding - met een rechte rug. Onze Xo serie handmengers zijn uitgerust met een Hexafix snelkoppeling, hiermee verwissel je razendsnel de mengstaven zonder gereedschap.”
Bijzonder zijn de Xo-Duo handmengers met contraroterende dubbele as. “Deze manier van mengen is veel minder belastend voor de gebruiker, omdat de terugwerkende kracht wordt opgeheven. Bovendien haal je hierbij tot 50% tijdswinst.” Voor het continue mengen van grotere hoeveelheden op de bouwplaats biedt Collomix een aantal handzame automatische mengsystemen. “Dankzij de tijdsbesparing en de inzet van minder personeel is de aanschaf van dergelijke systemen snel terugverdiend.”
De mengspecialist zet nadrukkelijk in op kennisoverdracht. “Op onze website bieden we een online mengatlas. Door eenvoudigweg het te mengen materiaal in te voeren krijgt de gebruiker een passend advies welke menggeometrie of machine hij moet gebruiken. Daarnaast geven wij demo’s bij de eindgebruikers op de bouwplaats. Voor de vakhandel bieden wij alle benodigde POS-materialen, wandstellingen met op maat ingericht assortiment en verzorgen wij technische trainingen op locatie. Eindgebruikers hebben zelfs de mogelijkheid om onze mengsystemen te testen. In de praktijk zien we dat onze machines zichzelf verkopen!”

In 4 stappen naar de juiste mengmethode
Om goed te mengen zijn er volgens Collomix twee basisregels: de mengstaaf en de aandrijfmachine moeten op elkaar zijn afgestemd en gebruik de juiste maat mengemmer of kuip.

Stap 1    Kies de juiste geometrie en mengwerking
Stap 2    Volg de volgorde van de materiaaltoevoeging
Stap 3    Volg de mengtijden
Stap 4    Meng met de juiste snelheid