Toolstation-moeder Travis Perkins PLC rapporteerde over het boekjaar 2018 trading een 'solid performance'. Gemiddeld groeide de groep (met o.a. ook Wickes en Tile Giant) 4.8% to £6,741m.

​Toolstations omzet groeide met 18% in 2018, en met 11.4% als je oud-op-oud kijkt. Die groei komt uit de expansie van het vestigingennetwerk, volwassenwording van bestaande vestigingen en uitbreiding van het product-ranges in het aanbod (4.000 nieuwe producten en 58 nieuwe merken). De winst bleef 'flat', zoals verwacht, aangezien de groeiende omzet wegvloeide in investeringen in 40 nieuwe winkels en een nieuw DC.

Toolstation bleef ook investeren in IT-systemen. Het aantal multichannel transacties groeide met meer dan 30%, met een sterke groei in 'click and collect'. Ook realiseerde Toolstation op de nieuwe website een conversie van ruim 1% meer. 

Toolstation opende een derde DC waarmee het concern nu 500 vestigingen kan bedienen. Er gingen 40 nieuwe shops open, inclusief succesvolle pilots van 'smaller format' en 'high street concepts'. 

Ook in Europa zette de groei door. In Nederland gingen 12 vestigingen open en heeft Toolstation er nu 32, ondersteund door een nieuw DC. Moeder Travis Perkins noemt de groeicifers voor zowel 'stores' als 'online' 'extremely encouraging', en een weerspiegeling van de ervaring in de UK. Vijf nieuwe winkels werden geoopend rondom Lyon waarmee Toolstation nu 8 vestigingen heeft om de formule op de Franse kaart te zetten. De Belgische website 'continues to develop well' waardoor Toolstation enkele 'trial stores' zal toevoegen in 2019. Die worden dan bediend vanuit het Nederlandse DC.

Lees hier het Expertgesprek over Voorraad en Supply-chain dat Jan Kraaieveld van Slimstock voor MIXpro hield met Toolstation-directeur Darren Murray.