“Een breed assortiment kwaliteitsproducten leveren vanaf één adres. Dat is onze kracht”, zegt Fred van den Hoek, inkoopmanager van Pearl Paint Group. Terpentine, demi-water, grondlak, markeringsspray, ontvetters en reinigers. Zomaar een greep uit het productassortiment. “Alle producten staan op voorraad in ons DC in Lelystad. Eén order, één levering. Aan dat inkoopgemak is grote behoefte, zo merken we.”

 

Pearl Paint Group bestaat uit vier gespecialiseerde bedrijven. Bichemie Coatings, PearlPaint Holland en Rolith Chemicals opereren vanuit Lelystad, Bleko Chemie produceert en levert vanuit Enschede. Van den Hoek: “Vorig jaar is ons DC in Lelystad grondig verbouwd en aangepast. We zijn nu gecertificeerd om nog meer zogeheten opslaggevaarlijke producten op te slaan.”

Vrij uniek
In Lelystad mag Pearl Paint Group nu 200.000 kg producten met een ADR3-classificering opslaan. Dit zijn bijvoorbeeld oplosmiddelen zoals terpentine en thinner. “Daarnaast mogen we 35.000 kilo ADR8 (zuren en logen, red.) en 30.000 liter ADR2-artikelen (spuitbussen, red.) opslaan. Daarmee zijn we vrij uniek in Nederland”, zegt Van den Hoek.
Aanleiding voor de aanpassingen aan het pand was onder andere een noodzakelijke herziening van de PGS15-vergunning. Hierin wordt de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen gereguleerd. “Die herziening hebben wij aangegrepen om de opslagcapaciteit uit te breiden. Een strategische keuze omdat we ons daarmee met ons productportfolio positioneren als dé partner van de bouw- en verfgroothandel.”

Eén crediteur 
De kracht van Pearl Paint Group zit volgens Van den Hoek in meerdere aspecten. “De bouwgroothandel vindt bij ons een bijzonder breed assortiment van producten in meerdere productcategorieën. Veel groothandels bestellen deze producten bij meerdere leveranciers. Bij ons kan de groothandel zijn producten op één adres inkopen. En heeft dus met maar één crediteur te maken. Dat werkt snel, makkelijk en efficiënt.”
One-stop-shopping is een zeer belangrijke toegevoegde waarde voor de klanten van Pearl Paint Group. “Het stelt ons in staat om zendingen van verschillende producten en merken te combineren. Dat levert veel voordelen op want de groothandel ontvangt minder leveringen waardoor minder kostbare tijd verloren gaat.”

Opslag
Een andere toegevoegde waarde die Pearl Paint Group biedt is snelle levering. Van den Hoek: “Gekoppeld aan onze uitgebreide opslagmogelijkheden voor verpakte gevaarlijke stoffen kan de ondernemer volstaan met een veel kleinere voorraad in zijn groothandel. Hij heeft immers ook een beperkte ruimte waar hij bijvoorbeeld spuitbussen kan opslaan.”
Pearl Paint Group belooft ‘vandaag voor twaalf uur besteld is morgen in huis’. “Een belofte die we kunnen waarmaken omdat we zorgen voor een optimale voorraad en sturen op een grote leveringsbetrouwbaarheid. Dat maakt ons een betrouwbare partner, die kwaliteit en op tijd levert, waarop de groothandel kan vertrouwen.”

Centrale inkoop
Van den Hoek en zijn collega’s bespeuren al enige jaren een toenemende behoefte aan centrale inkoop bij de bouwmaterialengroothandel. “Het is nog niet bij alle klanten bekend dat wij de merken van Bichemie Coatings, Pearl Paint Holland, Bleko Chemie en Rolith Chemicals onder één dak hebben.” Ondanks het feit dat steeds meer grote inkooporganisaties de voordelen hebben ontdekt van het zaken doen met Pearl Paint Group, blijft het volgens Van den Hoek belangrijk het grote en gevarieerde aanbod bij de groothandels op het netvlies te krijgen. 

Technische ondersteuning
Omdat Pearl Paint Group werkt met eigen buitendienstmedewerkers, weten de klanten zich volgens Van den Hoek verzekerd van goede commerciële én technische ondersteuning in de regio. 
“Dat biedt ons ook de mogelijkheid om ons serviceniveau hoog te houden. Of het nu gaat om productadvies of aanvullende informatie, de klant vindt in ons altijd een partner. Wij zijn meer dan alleen een leverancier.” Als voorbeeld noemt Van den Hoek de ontwikkeling van de Eco-Line van De Parel; technische vloeistoffen die vrij zijn van aromaten. “Dat maakt ze minder milieu­belastend dan de traditionele vloeistoffen. Bovendien zijn ze voor opslag en transport ADR-vrij. Makkelijker in handling en gebruik, zowel voor de groothandel als voor de vakman.”

Brede waaier
De bedrijven van Pearl Paint Group die vanuit Lelystad hun aanbod leveren, bieden bouw en industrie een brede waaier aan producten en toepassingen. Zo biedt Pearl Paint Holland als leverancier van coatings en technische vloeistoffen onder de merknaam De Parel® een complete lijn vloeistoffen voor de verfbranche. Van verdunner tot reinigingsmiddel. Maar ook voor de verduurzaming en het onderhoud van hout in de tuin biedt 
De Parel® met het merk Verfijn® een complete lijn.

Verfbranche
Bichemie Coatings positioneert zich als ‘fabrikant van een uit­gebreid pakket specialistische producten voor de verfbranche’ met kwaliteitsmerken als AVIS®, Bolivia® en Trae Lyx®. “Geen massaproducten maar innovatieve producten, die aan hoge kwaliteitseisen en alle milieu- en arbo-regelgeving voldoen”, zegt Van den Hoek. “De producten worden niet alleen met passie en vakmanschap ontwikkeld, we ondersteunen onze klanten en gebruikers ook actief met kennis en expertise.”

Reinigen en onderhoud
Rolith Chemicals biedt al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw reinigings-, beschermings- en onderhoudsproducten. Voort­durend worden nieuwe oplossingen gezocht voor de uitdagingen waarvoor de bouw, industrie en institutionele sector zich gesteld zien. Deze producten worden vervolgens ontwikkeld, geproduceerd en op de markt gebracht.
“Doordat we dat proces helemaal zelf in de hand hebben, kunnen we ook altijd waarborgen dat onze klanten de gewenste kwaliteit krijgen”, aldus Van den Hoek.  

Profiel Pearl Paint Group
Pearl Paint Group bestaat uit Bichemie Coatings, Pearl Paint Holland, Rolith Chemicals en Bleko Chemie. Het bedrijf heeft vestigingen in Lelystad en Enschede (Bleko, red.) en is eigenaar van meerdere kwaliteitslabels waaronder De Parel®, Verfijn®, Basicline®, Gilde Meesters®, Trae Lyx®, AVIS®, Bolivia®, Rolith Professional®, Bleko® en Bleko Power®. Binnen deze merken worden producten ontwikkeld voor specifiek toepassingen in herstel, verduurzaming, reiniging en onderhoud.