Dikker glas, hogere energieprestatie-eisen en steeds strengere regels omtrent inbraakbeveiliging. Het zijn allemaal ontwikkelingen die gevolgen hebben voor het hang- en sluitwerk. Als fabrikant investeert AXA Home Security continu in nieuwe producten om die ontwikkelingen een stap voor te zijn. Zo werd de afgelopen twee jaar gewerkt aan een nieuw en revolutionair scharnier: de AXA Titan®. Een noviteit die op de BouwBeurs vol trots is gepresenteerd.

De kenmerken van het nieuwe scharnier bieden volgens
productontwerper Emiel van Vugt en marketingspecialist Richard Griffioen voordelen in de totale keten: “Het scharnier is uitgevoerd met een dubbele rolling, waardoor het draagvermogen sterk is toegenomen tot 180 kg met slechts drie stuks. Daarnaast heeft het scharnier een nieuw, gepatenteerd vergrendelsysteem, waardoor het scharnier slechts met drie stuks al aan inbraakwerendheidsklasse SKG 3 voldoet. Ook is de maatvoering van het scharnier identiek aan bestaande 3 mm scharnieren, waardoor ze eenvoudig te plaatsen en uit te wisselen zijn.”

Hoog draagvermogen: minder scharnieren, sneller werken
De AXA Titan is dubbel gerold en heeft daardoor een toegenomen sterkte in zowel verticale als horizontale richting. Hierdoor is niet alleen het draagvermogen toegenomen tot 180 kg met drie scharnieren in plaats van vier scharnieren, maar is ook een inbraakwerendheid van SKG3 weerstandsklasse 3 bereikt met slechts deze drie scharnieren in plaats van de gebruikelijke vijf scharnieren. Ook voldoet de Titan aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dat scheelt zowel de timmerindustrie als de timmerman veel tijd, zeker als er binnen een groot project veel deuren moeten worden afgehangen. Door het extreem hoge draagvermogen kan bij de meest gangbare deuren de Titan probleemloos met een deurdranger of een deurstopper gemonteerd worden.

Nieuw vergrendelsysteem: geen dievenklauw
Door gebruik te maken van een nieuw, gepatenteerd vergrendelsysteem wordt de scharnierpen geblokkeerd. Het is dan niet mogelijk de scharnierpen uit de rolling te verwijderen en inbraakpogingen lopen vast. Hierdoor is het gebruik maken van een geïntegreerde dievenklauw niet nodig en vervalt het infrezen van deze uitsparing. Aflakken gaat eenvoudiger en de kans op houtrot vermindert. 

Maatvoering: zelfde maatvoering, zelfde gereedschap, sneller werken
Het scharnier heeft dezelfde maatvoering als huidige 89x89 mm scharnieren. Door het unieke ontwerp is zelfs de dikte (8 mm) hetzelfde. Hij past dus in dezelfde freesholte. Hierdoor hoeft de verwerker geen extra kosten te maken voor speciale freesmallen en hoort ook omsteltijd tot het verleden.  

Nieuwe standaardBij AXA Home Security is het vertrouwen in de innovatie groot. “Als je de voordelen bij elkaar optelt, kan het niet anders dan dat dit de nieuwe standaard wordt”, stellen beide heren. Zij sommen de voordelen van het AXA Titan scharnier nog een keer op:• een kwalitatief hoogwaardig scharnier met een extreem hoog draagvermogen;• SKG 3, weerstandklasse 3, bij toepassing van slechts drie in plaats van vijf scharnieren;• geen bewerking van het kozijn voor een dievenklauw, dankzij uniek gepatenteerd vergrendelsysteem;• snel en eenvoudig te verwerken door gebruik te maken van de standaard infreesmaten van 89x89x3 mm;• rustiger kozijnaanzicht door koploze scharnierpen.