'De kracht van samen inkopen' is de slogan van Zevij-Necomij. Met efficiency binnen de bedrijfsvoering en e-commerce op orde, denkt de inkooporganisatie toekomstige Amazons in de ijzerwarenhandel het hoofd te kunnen bieden.

Zeker op basis van de klantrelatie die de leden hebben. 'Die is door geen internetaanbieder te evenaren", stelt directeur Marc de Dobbelaere in het 2018-jaarverslag van Zevij-Necomij.

+5,5% autonoom

Zevij-Necomij bestond 65 jaar in 2018 en zette € 537 mln om. Dat is 8,7% meer dan in 2017, autonoom +5,5%. Het aantal contractanten (NL en B) groeide naar 140 en het aantal verkoppunten naar 591. Zevij-Necomij kocht het logistiek centrum aan de overkant van de straat in Oosterhout. Daarmee nam de organisatie per 1-1-2019 een terrein van 11.000 m2 en een volledig geëquipeerd magazijn van 5.500 m2 in gebruik. Dat past goed in de verbreding van de taakopvatting van Zevij-Necomij. Naast bundeling van inkoop, de focus op inkoop en inkoopcondities en een  zeer doelmatige administratieve organisatie ziet Zevij-Necomij voor zichzelf ook een taak weggelegd in de distibutie van data en kennis en informatie, evenals de distributie en logistiek van producten en financiering binnen de keten.

Samenwerking, digitalisering en logistiek

Zevij Necomij bevordert dan ook verticale samenwerking waarbij groothandels en leveranciers intensiever samenwerken en bijvoorbeeld in elkaars vorraaden kunnen kijken. Ook pakt de inkooporganisatie haar rol in de digitalisering van data: producten en diensten voor de back-office van de e-commerce van haar leden. Zo komen er in 2019 artikelgegevens van 1,2 miljoen producten online. Qua optiamlsatie van de logistieke keten werkt Zevij-Necomij aan een frequentere leveringen en voor betere beschikbaarheid van voorraad-artikelen.

Andere wetenswaardigheden

  • Het eigen merk 4tecx groeide in 2018 met 10%
  • Zevij Necomij werkt samen in Euro Craft
  • Daarin ook het Duitse EDE, het Franse Socoda, het Spaans/Portugese Cecofersa en Troy (UK).
  • UItbreiding gezocht in sanitair

Zevij-Necomij organiseert op 20 juni haar jaarlijkse relatiedag.

Eind van dit kwartaal wordt vermoedelijk ook bekend of de overname van Zevij-Necomij-lid Polvo door Grafton is goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt. Die overname is interessant omdat Grafton de moeder is van Isero. Die ijzerwarencombinatie is op haar beurt weer lid is van inkoopcombinatie Ferney, een concurrent van Zevij-Necomij. Polvo werkt graag met het Ivana-huismerk dat eigendom is van sommige Zevij-Necomij-leden. Isero werkt juist veel met Ferney's eigen merken Kelfort, Ironside en Oxloc.