BMN-moeder CRH verkoopt haar complete divisie Building Distribution Europe aan een private equity partij. 

De koper is een private equity fonds, gemanaged door Blackstone. Zij betalen €1.64 mird in cash. Fors minder dan de € 2 mrd die CRH in april nog nastreefde. Maar... de transactie moet eerst nog door de judirische molen.

6 landen

Blackstone neemt CRH's complete divisie General Builders Merchants Europe over, inclusief de 'Sanitary Heating and Plumbing business'.  Die divisie levert bouwmaterialen aan professionele bouwers, gespecialiseerde aannemers en doehetzelfklanten via een netwerk van lokale en regionale vestigingen in 6 landen in West Europa. Volgens Bloomberg versloeg Blackstone andere bieders als Bain Capital en Lone Star Funds. Blackstone is ook de partij die massaal huurwoningen in Amsterdam en Rotterdam opkoopt.

€ 155 mln winst

De handelsdivisie realiseerde in 2018 een EBITDA van €155 mln op een proforma omzet van € 3.7 mrd. Dat is ook precies de reden waarom CRH van de divisie met bouwmaterialenhandel af wilde. De Ierse groep kan meer verdienen in de productie van bouwmaterialen en beloofde haar aandeelhouders grotere beurswaarde. Die denkt ze te gaan halen door afstand te nemen van de bouwmaterialenhandel en zo een simpeler business met meer focus te creëren. Aanvankelijk wilde CRH de Europese Distributietak nog verder doen groeien, maar al snel bleek dat de bouwmaterialenhandel de CRH-resultaten drukte. Internationaal gezien dan, Nederland deed het goed in CRH's distributie-portfolio.

"Alle succes"

CRH-baas Albert Manifold zei: “Deze transactie weerspiegelt de continue uitvoering van CRH's strategie om meerwaarde te creëren voor onze aandeelhouders door actief portfolio-management, efficiënte allocatie van kapitaal en het creëren van een eenvoudiger groep met meer focus." Hij wenst de collega's van Distribution alle succes bij de nieuwe fase in hun ontwikkeling.

BMN dus in andere handen

In Nederland is BMN Bouwmaterialen de parel in de kroon van CRH's Building Distribution divsie. BMN was een conglomeraat van bijeengekochte ketens als BBN, BMN, Stoel van Klaveren en Van Neerbos Bouwmaterialen en werd in 2015 geüniformeerd naar BMN. BMN is in Duitsland aangesloten bij Hagebau, in Nederland lid van ijzerwaren-inkoopcombinatie Ferney Group en startte onlangs met een eigen BMN IJzerwarenconceptCheck hier meer MIXpro-berichten over BMN.

Bouwmaat ook part of the deal

CRH heeft ook een belang in Bouwmaat via CRH Bouwmaten met 19 winkels. Zes daarvan zijn gedeeld eigendom met Ter Steege Handel. CRH Bouwmaten (19) is een van de vier franchisenemers naast Ter Steege Handel (10), Bouwmaat Amsterdam (5) en De Stiho Groep (14).

Overview CRH Distribution

Hier vind je een overzicht van CRH Distribution's netwerk. En hieronder kun je zien hoe CRH haar positie in de diverse Europese landen inschat.