Met de ElectricVario-family biedt Wiha een compleet systeem geïsoleerde schroefgereedschappen voor professionals in de bouw en installatietechniek. Naast de vertrouwde kwaliteit staan ergonomie, gezondheidsbewustzijn, veiligheid en functionaliteit centraal binnen deze 83-delige serie. “Een goed voorbeeld van onze continue drive om duurzaam te innoveren”, zegt Ronald Velderman, die de Duitse fabrikant samen met Petar Varga in Nederland vertegenwoordigt.

Wiha behoort ook in 2019 tot de ‘Top-Innovators’ in Duitsland, en is beloond met een plek in de Top-100 van meest innovatieve bedrijven. “Onze innovatiedrang drijft op drie pijlers. Het draait om de relevantie en de meerwaarde die het de gebruiker biedt. Hoe belangrijk is het voor het werk van de professional en hoe helpt het hem in zijn werk?”, zegt Velderman. De derde belangrijke factor is dat Wiha zijn innovaties altijd zorgvuldig op de markt introduceert. “Wij begeleiden de introductie naar de vakhandel, inclusief uitgebreide communicatie, trainingen en POS-materialen.”

Setcombinaties
Dat geldt ook voor de ElectricVario-family (EVF). “Dit assor­timent geïsoleerde handgereedschappen is leverbaar in verschillende setcombinaties en dat maakt het voor zowel de professional als de groothandel erg interessant”, zegt Velderman, die voor de ijzerwaren- en bouwgroothandel kansen ziet met EVF.
“Niet alleen omdat het een compleet systeem is waarmee iedere schroefklus aangepakt kan worden, maar ook omdat het de gebruiker in staat stelt ergonomisch, veilig en nauwkeurig te werken. De groothandel kan met de setcombinaties klanten echt gerichte oplossingen bieden.”

Ergonomische handgrepen
De basis van EVF wordt gevormd door zes verschillende handgreepvarianten, waarbij de PicoFinish electric en de slimVario electric nieuw zijn. Op de handgrepen kunnen via easyTorque-adapters een slimBit-verlengstuk of dopsleuteladapter bevestigd worden. Voor de TorqueVario -S electric-handgreep zijn een slimBit- en dopsleuteladapterschacht beschikbaar.
“Die laatste handgreep heeft een traploos instelbaar aandraaimoment van 0,8 tot en met 5.0 Nm voor een nauwkeurige bevestiging met 6% tolerantie. Zo wordt de installatie altijd veilig en conform NEN 3140 geïnstalleerd.”

Bits
Een grote variatie aan slimBits en doppen complementeert EVF. Velderman: “Van sleufkop, Phillips en Pozidriv tot TORX en vier- en zeskant; het zit er allemaal in. De veelzijdigheid aan bits en doppen (van sleutelmaat 4 tot en met 14 mm, red.) is volgens Velderman niet de enige usp. “Wij hebben aan het begin van dit decennium flink geïnvesteerd in de kwaliteit van impact-schroefbits, die technisch geschikt zijn gemaakt voor gebruik met slagschroefmachines van alle bekende merken. Door toepassing van speciale legeringen en uitgekiende torsiezones heeft dit geresulteerd in een bitkwaliteit die tot 120 keer langer meegaat dan de standaard bits.” Met name deze impactbits ziet Velderman daarom als kansrijke toevoeging aan het assortiment van de bouw- en ijzerwarenvakhandel.

Prijswinnend
“Net als voor onze gereedschapsets hebben we ook slimBit-boxen in handige etuis.” Met deze slimBit-boxen heeft Wiha eerder dit jaar een Red Dot Award Product Design 2019 in de wacht gesleept. “Een mooie erkenning voor het ontwerp van deze boxen voor zes en twaalf slimBits. Bij de ontwikkeling ervan lag de nadruk op het gebruiksvoordeel. De professional kan de bits eenvoudig en overzichtelijk in de box meenemen, uitnemen en weer opbergen en zelfs aan de riem bevestigen zodat hij bij schroefwerkzaamheden altijd de juiste bits voorhanden heeft.”
Bij alles wat Wiha ontwikkelt, draait het om de gebruiker. “Die moet met onze gereedschappen zijn werk goed en verantwoord kunnen doen. Omdat met onze schroefgereedschappen vooral repeterende werkzaamheden worden uitgevoerd,
gaat het om gezondheidsbewustzijn.”

SpeedE
Goed voorbeeld daarvan is de speedE, die vorig jaar succesvol werd gelanceerd.
“De eerste elektrische schroevendraaier – de e-bike van Wiha – die twee keer zo snel schroeft als met de hand en door een vast aandraaimoment van 0,4 Nm beschadigingen aan componenten voorkomt. Vervolgens kan de gebruiker handmatig verder vastschroeven tot 8 Nm of met EasyTorque-adapters op het voorgeschreven moment vastdraaien. Daarmee werkt hij sneller, conform de voorschriften en spaart hij zijn gewrichten.”
Dergelijke voordelen van de Wiha-gereedschappen bieden de vakhandel ook kansen. “Zij verkopen naast kwaliteit ook veiligheid en duurzaamheid. Een professional die zijn gereedschap koopt bij een bouwmaterialen- of ijzerwarenvakhandel is immers ook gebaat bij ergonomisch en verantwoord werken. Die service kan de vakhandel met Wiha bieden.” 

80 jaar Wiha
Grondlegger Willi Hahn begon in 1939 in Wuppertal met de productie van bevestigingsmaterialen en normdelen voor de industrie. Sinds 1943 is het hoofdkantoor van Wiha in Schonach gevestigd. Hier worden per jaar meer dan 21 miljoen schroevendraaiers en andere handgereedschappen uit het assortiment geproduceerd.
In het nabijgelegen Mönchweiler vindt de metaalproductie plaats van bijvoorbeeld klingen, schroefbits en stiftsleutels en ook vanuit productielocaties in Zwitserland, Polen en Vietnam worden handgereedschappen zoals tangen, terugslagvrije hamers en accessoires geleverd. Inmiddels is het familiebedrijf in de 3e generatie en wordt nu geleid door kleinzoon Wilhelm Hahn.