De fabrikanten van elektrisch gereedschap, die op initiatief van Metabo het fabrikantoverkoepelende accu-systeem CAS hebben geïntroduceerd, hervormen de markt van elektrisch gereedschap. En met de toe­­treding van fischer als dertiende partner in de alliantie bewijst het systeem zijn succes, zo oordeelt CEO Horst W. Garbrecht van Metabo. “Door de samenwerking profiteren onze CAS-partners, de vakhandel, de gebruikers en Metabo zelf. Een viervoudige win-win.”

Eén accu, heel veel machines: binnen CAS kunnen de gebruikers op dit moment over meer dan 140 stuks elektrisch gereedschap en machines van in totaal dertien fabrikanten beschikken. “Heel veel machines, maar slechts één accu en één lader – dat is niet alleen praktisch, maar ook duurzaam. Uiteindelijk hebben de professionals daardoor minder accu’s nodig en kunnen ze hun machines toch optimaal gebruiken”, zegt Garbrecht.
Met CAS heeft Metabo partners verzameld die in heel verschillende werkzaamheden gespecialiseerd zijn. Behalve Metabo, Mafell, Rothenberger en Eisenblätter zijn er op dit moment nog negen andere partners die onderdeel zijn van het Cordless Alliance System. En er gaan er zeker nog meer volgen, zo is de overtuiging.

Volledig uitwisselbaar
Of het nu gaat om mixers van Collomix, de specialist voor schilders, de pleisterbewerkingsmachine van Eibenstock, de stofzuiger van Starmix, hetelucht-pistolen van Steinel, betonmixers van Rokamat, de mobiele handprinter van Elried en Edding, de accu-rugspuit van Birchmeier of de accu-slagschroevendraaier van fischer – alle apparaten werken met de krachtige accu-­technologie uit Nürtingen en zijn met slechts één accu volledig uitwisselbaar.
“De nieuwe fischer accu-slagschroevendraaiers bijvoorbeeld, zijn qua koppel en toerental optimaal op de betonschroeven van fischer afgestemd”, zegt Garbrecht over de jongste telg van de CAS-familie. “Schroeven en slagmoersleutels vormen een perfect systeem. En deze systeemgedachte houden wij ook altijd in ons achterhoofd als het om de uitbreiding van CAS gaat.”

De vrijheid om de wisselen
CAS staat voor Garbrecht voor een viervoudige ‘win-win-­situatie’. “Door deze samenwerking profiteren onze CAS-­partners, de vakhandel, de gebruikers en Metabo allemaal evenveel.” Bij de gebruikers liggen de voordelen letterlijk en figuurlijk in de hand: een mobiele accu-machine waarmee de bouwvakker op de bouwplaats en in de werkplaats flexibel kan werken met één accu, die ook uitwisselbaar is met machines van andere fabrikanten en de bijbehorende laders.

Wirwar aan systemen
Daarmee komt CAS exact tegemoet aan het probleem van de gebruiker. Garbrecht: “De markt wordt nog steeds gedomineerd door een wirwar aan systemen. Op heel veel bouwplaatsen en in werkplaatsen heerst complete chaos door de vele accu’s en laders van verschillende fabrikanten. Daarin moet CAS verandering brengen.”
Het onverwacht wisselen van de accu’s bij machines van verschillende fabrikanten is met CAS niet langer een probleem meer, het betekent vrijheid en flexibiliteit. Garbrecht: “Gebruikers van CAS hebben dezelfde vrijheid als gebruikers van snoergebonden gereedschap. Zij kunnen hun favoriete machines van verschillende fabrikanten gebruiken, want ze hebben allemaal dezelfde stekker. Maar zij zitten dan wel met de beperkte lengte van het snoer, dat vaak net te kort is of op een of andere manier in de weg zit.”

Technologische vooruitgang
CAS-partners profiteren van de accu-kennis uit Nürtingen: “Heel veel kleine bedrijven hebben gewoon niet de juiste bronnen om hun eigen accu-technologie te ontwikkelen”, zegt Thomas Zeller, hoofd van het CAS-partnerprogramma. “Deze bedrijven bieden wij met CAS de nodige technische vooruitgang.”
De ‘CAS Taskforce’ van Metabo, bestaande uit dhr. Zeller en zijn team van productmanagement, ontwikkeling, marketing en verkoop, staat in nauw contact met de collega’s van de partner­bedrijven. Ze ontmoeten elkaar regelmatig om over de nieuwste productnoviteiten, trends en activiteiten te praten.

Grote belangstelling
Met enkele bedrijven heeft Metabo al een jarenlang partnerschap, ook voor CAS. Andere komen er nieuw bij. “De belangstelling is groot”, aldus Zeller. “Er zijn op dit moment meer dan dertig andere bedrijven die belangstelling hebben voor CAS.”
Maar het toevoegen van nieuwe partners kost tijd, aldus de programmamanager. “Eerst moeten we met elkaar bekijken of de eisen van de potentiële partners ook bij de onze passen. Tenslotte zijn er bepaalde randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden, voordat een CAS-partnerschap überhaupt tot stand kan komen.”

Voorwaarden voor partnerschap
Om onderdeel van CAS te worden, moeten de machines van de potentiële partners voldoen aan de hoge eisen van de professionele gebruikers, zegt Zeller. “Neem bijvoorbeeld een installateur: voor de voorbereiding van de montage heeft hij een krachtige combihamer nodig, voor de montage van de sanitairmodule een boorschroefmachine. En de buizen perst hij met een perstang van Rothenberger. Redenen genoeg om voor ons systeem te kiezen. Vanuit het oogpunt van de gebruiker moet er dus altijd een bepaalde overlapping zijn. Welke speciale machine vult mijn standaard-assortiment aan en omgekeerd?”
Een ander punt is de verkoop: Metabo verkoopt haar assortiment via de vakhandel. “Dat hoeft voor de potentiële partners niet het geval te zijn, maar de verkoopstructuren moeten op zijn minst bij elkaar passen zodat de compatibele producten ook daar beschikbaar zijn waar ze nodig zijn, aldus Zeller. “Van onze vakhandelpartners krijgen wij veel positieve reacties. CAS is voor hen een kans om zich van de concurrentie te onderscheiden.”

CAS groeit verder
Ook het regelmatige contact met elkaar is een belangrijk criterium, want alleen daardoor kunnen de partners verder komen. Verder komen is het trefwoord voor CAS. “Wij staan open voor andere fabrikanten en merken. Op dat gebied staat CAS in onze branche voor een trend, die ook steeds vaker op andere segmenten van toepassing is. Samenwerking – ook tussen concurrenten – is tegenwoordig bij vele uitdagingen een pre, om de problemen van de klant zo gebruikers­vriendelijk mogelijk op te lossen”, zegt Garbrecht.

Overlapping in assortiment
Overlappingen binnen het assortiment hoeven geen reden voor uitsluiting te zijn. “Als tegenwoordig een specialistische aanbieder bij ons aanklopt, met gereedschap dat wij ook in ons assortiment hebben, dan is hij toch welkom. Omdat wij daardoor heel veel gebruikers voor ons systeem winnen, die één of ander speciaal product nodig hebben.”
“Wij zijn al met andere bekende merken in gesprek. De komende maanden presenteren vier nieuwe partners hun CAS-producten”, zo laat Garbrecht doorschemeren. “CAS wordt echt het accu-systeem voor de professional – in zekere zin de accu voor iedereen.” 

Full Power uit Nürtingen
Als het om de werking van gereedschappen op accu’s gaat, is de behoefte aan grote vermogens allang geen enkel probleem meer. “Met onze LiHD-technologie kunnen wij tegenwoordig vrijwel elke machine van voldoende power voorzien”, zegt dr. Andreas Siemer, hoofd Productmanagement & Training bij Metabo.
De accu-boorschroefmachines vormen slechts het begin van alle mogelijkheden. Twee Metabo 18 Volt accu-packs zorgen bij een mobiele accu-tafelcirkelzaag bijvoorbeeld voor een vermogen tot wel 3.200 Watt.
Bij de ontwikkeling van de accu’s uit Nürtingen waren twee elementen van doorslaggevend belang, aldus dr. Siemer. “Dat zijn de looptijd en de stroombelastbaarheid. Het gaat daarbij om het optimale samenspel tussen de looptijd en maximale vermogensafgifte. Bij de twee-rijïge accu-packs op de markt hebben wij met onze 8,0 Ah accu-pack op dit moment het beste samenspel tussen deze beide componenten gevonden.”
In de toekomst zal ook 10,0 Ah of meer niet onmogelijk zijn, zegt dr. Siemer. “Als voorloper op het gebied van de accu-­technologie heeft Metabo de markt in de afgelopen jaren
gedomineerd. En ook in de toekomst blijven we dat doen.”

“Accu voor iedereen”
CAS werd in 2018 in het leven geroepen en officieel gepresenteerd door de directeuren van Metabo, Rothenberger, Mafell, Eisenblätter, Collomix, Haaga, Starmix, Eibenstock en Steinel. Sindsdien zijn Rokamat, Elried Edding, Birchmeier en fischer daar nog bij gekomen. Andere partners zullen zeker volgen: “CAS wordt het accu-systeem voor de professional – in zekere zin de accu voor iedereen”, zegt Metabo-CEO Garbrecht.