Als een van de allereerste deurenspecialisten ervaart Mandy Lems-Smaling uit Rhoon de voordelen van het nieuwe showroomconcept van Skantrae. Op de bovenverdieping van haar speciaalzaak aan de Nijverheidsweg trekt de nieuwe presentatie niet alleen de aandacht van klanten, het slaat volgens de onderneemster ook een brug tussen de online inspiratiemogelijkheden van Skantrae en de offline presentatie op de winkelvloer. “Hiermee kunnen we echt alles laten zien. Je merkt nu al dat het concept werkt.”

Mandy zag het nieuwe showroomconcept op de stand van Skantrae tijdens de BouwBeurs in februari en was direct enthousiast. “De manier van presenteren sprak me enorm aan. Je hebt in een oogopslag een beeld van het volledige assortiment, handig opgebouwd van de deuren, via het deurbeslag en accessoires naar de services. Het complete aanbod overzichtelijk bij elkaar. Het is echt: ‘Skantrae, aan alles gedacht’.”
De centrale rol die het beeldscherm in de presentatiewand speelt, noemt de onderneemster ‘misschien wel de meest waardevolle toevoeging’. “Daar inspireer je de klant met de sfeerimpressies die Skantrae online aanbiedt. Vervolgens stel je samen met de klant eenvoudig de deuren van hun wens samen. Van inspiratie naar creatie gaat met deze manier van presenteren veel makkelijker.”

Snel handelen
Al tijdens de BouwBeurs liet Mandy doorschemeren wel interesse te hebben in het nieuwe concept. “Dit is vervolgens heel voortvarend opgepakt door de vertegenwoordiger, die al snel daarna contact opnam om de mogelijkheden te bespreken. Daarbij werd heel goed gekeken naar onze wensen en de mogelijkheden om die te vertalen in het nieuwe showroomconcept. Je merkte vanaf het begin dat ook Skantrae er alles aan wil doen om het nieuwe concept samen met de ondernemers tot een succes te maken.”
Nadat op een plattegrond grof was geschetst hoe het er uit moest gaan zien, kon Mandy het vervolg aan Skantrae overlaten. “Van het definitieve inmeten, schetsen en tekenen tot de levering en plaatsing van de showroompresentatie: alles is uit handen genomen door Skantrae. Bijzonder prettig natuurlijk omdat je er geen omkijken meer naar hebt, terwijl je wel continu op de hoogte gehouden wordt van de vorderingen.”

Meerverkoop
Amper een maand na het plaatsen van het nieuwe modulaire showroomconcept van Skantrae durft Mandy al wel te stellen dat het zorgt voor meerverkoop. “Met deze manier van presenteren bereik je klanten heel snel. De statafel bij het scherm nodigt uit om aan te gaan staan en de hele uitstraling van het concept is super professioneel en netjes. Strak en herkenbaar Skantrae.”
Een van de grote voordelen aan de nieuwe showroompresentatie noemt Mandy de aanwezigheid van alle beschikbare series. “Je hebt van elke serie een deur in de winkel. Dat is echt een groot pluspunt. Mensen willen toch zien en voelen wat ze mooi vinden en willen in hun huis. Je koopt een deur niet uit een folder of van een online foto. Hier hebben we nu ieder type in de kast, die bovendien efficiënt is ingericht. Dat werkt echt en is een groot voordeel.”

Actuele assortiment
Een tweede pluspunt noemt de 35-jarige Mandy de modulaire opbouw. “Daarmee heb je een flexibele presentatie die je heel eenvoudig kunt aanpassen aan je eigen wensen als ondernemer. Door assortimenten weg te laten, zoals wij met de buitendeuren en plinten hebben gedaan. Maar het biedt ook de mogelijkheid om de presentatie optimaal aan te passen aan de actuele assortimenten.”
Vooral als het gaat om deurbeslag ziet de onderneemster dit als een goede vinding. “De vertegenwoordiger kan bij een nieuwe serie of aanpassing van het assortiment eenvoudig het complete paneel vervangen door een paneel met daarop het nieuwe beslag. Zo ben ik als dealer altijd verzekerd van het actuele assortiment in mijn winkel. Zonder dat het mij moeite kost”, zegt ze lachend.

Grote belangstelling
“Dat is inderdaad een van de voordelen van ons nieuwe showroomconcept”, zegt Frank van Putten, Hoofd Marketing, die ook een kijkje komt nemen in de showroom van Smaling Deuren & Kozijnen. “Die panelen kunnen door ons in de fabriek al voorbereid worden zodat de vertegenwoordiger ze eenvoudig en snel kan verwisselen.”
Frank meldt dat het nieuwe showroomconcept inmiddels bij drie groothandels en specialisten is geplaatst. “De belangstelling is groot, de handel ziet de voordelen van het concept.i nmiddels zijn er elf dealers ingericht en hebben er nog zes ingetekend. We merken dat de vrijheid die we de dealers bieden erg gewaardeerd wordt. De enige restrictie die we opleggen, is dat iedere presentatie de volgorde deuren, accessoires en services moet aanhouden. Puur en alleen omdat je in die volgorde de klant het beste kunt helpen. Wel adviseren we altijd om het beeldscherm in de presentatie op te nemen. Daarmee bied je namelijk veel meer inspiratie dan je op de winkelvloer kwijt kan.”

Configurator
Wat volgens Frank ook bijdraagt aan het succes van de nieuwe showroompresentatie is de manier waarop de dealers worden betrokken in de voorbereidingen. “Gemak en weinig gedoe voor de ondernemer staan daarbij centraal. De vertegenwoordiger kan met een configurator snel een schets laten zien van de gewenste opstelling in de showroom. Hierdoor heeft de ondernemer er direct een beeld bij.”
Bij de exacte samenstelling van de presentatie bekijken de dealer en vertegenwoordiger samen welke modules hierin opgenomen moeten worden. “Dat gebeurt op basis van de doelgroep van de betreffende winkel of groothandel en op eerder verkoopresultaten. Als je, zoals hier bij Smaling Deuren & Kozijnen, weet dat je geen klanten krijgt voor plinten, moet je ze ook niet in je aanbod willen meenemen. Daar profiteert niemand van.”

Enorme vlucht
Vervolgens wordt de opstelling nauwkeurig door Skantrae ingemeten en geproduceerd. “Daarna kunnen onze mensen het plaatsen in de winkel en kan de dealer ermee werken”, aldus Frank, die verwacht dat het nieuwe concept de komende maanden een enorme vlucht zal nemen. “Je hoorde het al van Mandy, de kracht van de brug tussen onze online inspiratiewereld en de offline showroompresentatie is echt een enorme toegevoegde waarde. Met dit concept stellen wij onze dealers echt in staat om beter en makkelijker deuren te verkopen.” Op de achtergrond knikt Mandy instemmend. “Wij merken het al binnen een maand. Deze presentatie verhoogt onze omzet.”

Smaling Deuren & Kozijnen
Jaap Smaling begon in 1983 met zijn eigen bedrijf in deuren en kozijnen. Sinds tien jaar werkt ook dochter Mandy Lems-Smaling in de zaak. “We doen onze buitendeuren zelf, voor de binnendeuren voeren we het assortiment van Skantrae. We werken met drie mensen in de fabriek, twee in de buitendienst en montage en ik sta samen met een collega in de showroom”, zegt Mandy.
De specialist levert in een brede regio van Hoek van Holland, Schiedam en Vlaardingen tot Bergen op Zoom en Dordrecht. “We doen het liefst het complete pakket, dus inclusief de montage. We hechten veel waarde aan kwaliteit en willen een betrouwbare partner zijn voor onze klanten. Die verwachten veel service en die kunnen wij alleen bieden als wij daarvoor op onze partners kunnen vertrouwen. Dat kunnen wij bij Skantrae zeker. We werken niet voor niets al ruim tien jaar samen.”

Zie www.skantrae.com/showroomconcept voor een video van Mandy Lems-Smaling in haar showroom