Met de kleinschalig werkende klus- en onderhoudsbedrijven gaat het nog steeds goed. “Verrassend goed”, aldus VLOK-directeur Dennis Kosten. Vanuit de vereniging heeft hij – zeker nu – veel contact met zijn leden, allemaal zzp’ers in de bouw.

Een korte informele rondvraag leert Kosten dat er nauwelijks klussen worden afgezegd. VLOK heeft zijn leden geholpen aan een brief die ze vooraf aan hun klanten kunnen sturen om hun bezoek aan te kondigen en Kosten hoort dat de meeste zzp’ers vooraf keurig bellen om te horen of er bij de klant ter plaatse misschien iemand is met klachten.

Maandje overbruggen

Met het werk van de kleine zelfstandigen lijkt het voorlopig nog goed. “Voorheen was het natuurlijk zo dat er geen vakman/vrouw te krijgen was, dus de agenda’s zijn goed gevuld”, zegt Kosten. “Dat zal voor daarna waarschijnlijk wel wat minder worden”, vreest hij. Maar dan is er nog niet meteen nood aan de man. “We horen van veel leden dat ze wel één of twee maanden kunnen overbruggen. En dat is fijn, maar we hadden liever gehoord dat onze leden een buffer van een half jaar zouden hebben.”

Mini-hamsteren

Om de klus-agenda goed af te kunnen werken, merkt hij wel dat vakmensen soms meer materialen vooruitkopen. “Mini-hamstergedrag, noemen wij het maar. Onze leden hebben natuurlijk geen controle over de beschikbaarheid van materialen en gereedschappen bij de groothandels waar ze inkopen. Dus leggen ze buffertjes aan, zolang de groothandels open zijn.”