Vijf maanden. Zo lang denken bouwgroothandelaren dat de Corona-crisis nog duurt. En als het dan afgelopen is zijn ze bijna 20% van hun omzet kwijt. De afgelopen twee weken groeide de omzet nog met een procent of 3, maar voor de komende twee weken verwachten bouwgroothandelaren toch al meer dan 8% omzet in te leveren.

Dat blijkt uit een enquete die MIXpro – het vakmagazine voor de bouwgroothandel – deed onder haar publiek. Meer dan 50 groothandelaren vulden de enquete in. Daaronder 24 bouwmaterialenhandels en 29 ijzerwarenhandels.

Korte termijn: -8%

De verschillen tussen die twee soorten groothandels zijn soms groot. De bouwmaterialenhandel plusten de afgelopen twee weken respectievelijk +9,2% terwijl de ijzerwarenhandelaren al een minus van 3% incasseerden. In de antwoorden zagen we ook nog grote variatie: van +48% tot -40%. De komende twee weken zien ze somber in: -8,4% gemiddeld. Waarbij de bouwmaterialenhandel bijna 3% denkt in te leveren en de ijzerwarenhandel zelfs 12% denkt mis te lopen. Ook hier zien we grote verschillen in individuele inschattingen: van -50% tot een plus van 6%.

Tot eind van de crisis: -20%

Gemiddeld genomen denken de groothandels dat de crisis dik vijf maanden duurt. Ook hier zien we individuele uitschieters. Van een optimistische 2 maanden naar een pessimistische 9 tot 12 maanden. Als we ondernemers hun omzetverlies tegen het eind van de crisis in te schatten; krijgen we dikke minnen als antwoord. Gemiddeld verwacht de bouwgroothandel (2 kanalen samen) een slordige 20% omzet kwijt te zijn aan het eind van de crisis. De ijzerwarenhandel bijna 21%, de bouwmaterialenhandel bijna 18%. De individuele antwoorden variëren van een optimistische 0% tot een sombere 50% omzetverlies.

Meer online en bezorgen

Groothandelaren in de bouw zien hun klanten ander gedrag vertonen. Allemaal zien ze hamsterende klanten (39%). De bouwmaterialenhandels in ruim de helft van de gevallen en de ijzerwarenhandels in iets meer dan een kwart. Allemaal zien ze klanten minder kopen. Ruim een kwart van de groothandels ziet dat klanten de voorkeur geven aan digitaal bestellen van bezorgen van bestellingen dan dat ze de goederen zelf komen afhalen op de vestiging.

Groothandel blijft open

Gemiddeld genomen gaan de groothandels voorzichtig om met hun voorraad. Ze maken hem allemaal ietsje groter. Gemiddeld scoren ze 2,6 op een schaal van 5 waarin 1 staat voor ‘zeker meer voorraad en 5 voor ‘zeker minder voorraad’. Qua ziekteverzuim heeft 22% geen last van extra ziekteverzuim. 60% heeft een enkele zieke medewerker extra en 19% heeft opvallend veel extra veel zieke medewerkers. Alle ondernemers verwachten dat de bouwgroothandel open mag blijven tijdens de Corona-crisis.

Waarschuwing: dit bericht is gebaseerd op de resultaten van een rondvraag die Vakmagazine MIXpro hield onder bouwgroothandelaren. We nodigden de bouwgroothandel uit voor een online enquete en ontvingen 53 reacties. 24 uit de bouwmaterialenhandel en 29 uit de ijzerwarenhandel. Deze enquete is een momentopname en niet per se een representatief onderzoek.