Met Skantrae Kasten op Maat biedt Deli Home maatwerkkasten in dezelfde stijlgroepen als de binnendeuren van Skantrae. Daarmee zet Deli Home een volgende stap in haar missie om dé digitale timmerfabriek te worden. “Bovendien voegen we hiermee een nieuw verkoopkanaal toe aan ons kastenprogramma. Daarmee kunnen zzp’ers en professionals deuren en kasten in dezelfde stijlgroepen aanbieden. Mix en match voor een een­­duidige stijl in huis”, zegt Wart van Nuland, Category Manager Storage van Deli Home.

De uitrol van het Skantrae Kasten op Maat-programma is in volle gang. Volgens Van Nuland is de gang naar het prof-kanaal een logische stap. “We hebben voor de bouwmaterialengroothandel, professional en zzp’er al langer onze Skantrae deuren, maar buiten die productgroep zochten we naar mogelijkheden om ons aanbod uit te breiden in dat kanaal. Omdat binnendeuren en kasten vaak bepalende elementen in de inrichting van een woning zijn, willen veel consumenten een bepaalde eenheid en uniformiteit in die basis.”
Aangezien de professionele markt het deurenprogramma en de stijlgroepen van Skantrae inmiddels goed kent, is nu de uitbreiding gezocht in het maatwerk kastenprogramma. Van Nuland: “Door de stijlgroepen van de deuren door te vertalen in het kastenprogramma kan de dealer deze makkelijker mee verkopen. Hij kan die gewenste uniformiteit leveren, en dat ook nog eens in maatwerkoplossingen. We creëren dus ook echt meerwaarde voor de dealers en professionals.”

Configurator
Voor Skantrae Kasten op Maat heeft Deli Home de hardlopers in de stijlelementen van het deurenassortiment vertaald naar kastoplossingen. “Deze kunnen consumenten thuis in onze online configurator zelf samenstellen en daarmee kunnen ze vervolgens naar de vakman. De professional kan het digitale ontwerp aanvullen en van eventuele extra’s voorzien waarna het ontwerp via de configurator in onze productieafdeling wordt opgepakt. Omdat die vakman de Skantrae stijlgroepen al goed kent, kan hij sneller adviseren en aanvullen. Vervolgens kunnen wij de maatwerkkast dan binnen elf tot vijftien dagen produceren en leveren”, aldus Van Nuland.
De configurator van het Skantrae Kasten op Maat-programma is voor Deli Home een belangrijk instrument op weg naar de transformatie tot digitale timmerfabriek. “Doordat we consumenten en dealers op een eenvoudige en toegankelijke manier producten kunnen laten samenstellen in een tool die voor hen gebruiksvriendelijk is en voor onze productie alle benodigde input levert om de machines aan te sturen, kunnen we snel, efficiënt en tot op de millimeter nauwkeurig werken. Aan die missie blijven we continu werken.”

Expertise belangrijk
Hoewel de introductie van Skantrae Kasten op Maat misschien een logische stap was, over een nacht ijs is Deli Home zeker niet gegaan, aldus Van Nuland. “Het heeft heel veel denk- en organisatiewerk gekost om het programma goed in te richten. Je kunt als producent niet zomaar beginnen, maar je moet echt kennis hebben van de markt. Niet alleen van de producten en de wensen van de consumenten, maar ook van de werkwijze en wensen van de verwerkers. Want die experts spelen wel een essentiële rol in processen als deze.”

Leer- en verbeterpunten
De ervaring hiervoor heeft Deli Home mede opgedaan met het Skantrae Railsysteem-concept. Van Nuland: “Met dat laag­drempelig concept bieden we zzp’ers de mogelijkheid snel en eenvoudig zelf railsystemen voor schuifdeuren samen te stellen. Dat concept loopt nu een jaar en daaruit hebben we bepaalde leer- en verbeterpunten kunnen halen waarmee we Skantrae Kasten op Maat nog beter in de markt kunnen zetten.”
Zo weet Skantrae volgens Van Nuland nu nog beter hoe zzp’ers werken en hoe ze graag geholpen worden door de producent via de bouwmaterialengroothandel. “Het scheelt natuurlijk al dat ze de stijlgroepen kennen vanuit onze deurencollectie en daardoor ook bekend zijn met het inmeten. Maar we hebben gemerkt dat ze het ook erg op prijs stellen dat ze mede door de online inspiratie en opbouw van de configurator echt geholpen worden bij hun werk. Ze hoeven niet helemaal zelf te bedenken hoe ze de wensen van de klant moeten vormgeven, dat gaat stapsgewijs in de configurator.”

Compact assortiment
Deli Home heeft ervoor gekozen om voor dit Kasten op Maat-concept het aanbod niet te breed te maken. “We bieden een krachtig maar compact assortiment. Daarbij zijn de Kasten op Maat-mogelijkheden die in de andere kanalen succesvol zijn als uitgangspunt genomen. Bovendien hebben we de learnings uit die andere kanalen en het Skantrae Railsysteem dus gebruikt voor Skantrae Kasten op Maat. Om ervoor te zorgen dat we de verwerker maar ook de groothandel optimaal helpen. Ze vinden snel en eenvoudig hun weg in het assortiment en kunnen zo efficiënt werken.”

Synergie
Een andere toegevoegde waarde is de synergie in productgroepen. “Met Skantrae Kasten op Maat laten we zien dat het niet alleen voor de consument mix en match wordt, ook wij als Deli Home kunnen productgroepen op elkaar laten aansluiten en zo onze markten verder verbreden. Door gebruik te maken van bestaande assortimenten en te kijken waar mogelijkheden liggen die te combineren met andere, kunnen wij ons aanbod steeds verder uitbreiden. Vooral vanuit onze sterke positie in maatwerk die we hebben en verder versterken”, aldus Van Nuland. 

Snelle productie in Gorinchem
Kloppend hart van de maatwerkoplossingen van Deli Home is de productiefaciliteit in Gorinchem. Daar staan de zaag- en bewerkingsmachines waarmee alle maatwerkproducten worden geproduceerd. “Die machines worden rechtstreeks aangestuurd vanuit de configuratoren. Of het nu gaat om de Kasten op Maat voor Skantrae of plaatmateriaal dat via bouwmarkten op maat besteld wordt, de data uit de configuratoren wordt in de hal ingelezen waarna ze de machines aansturen. Samen met de specialisten die aan die machines staan, kunnen we snel en tot op de millimeter nauwkeurig produceren en leveren”, aldus Wart van Nuland.