Bij alle innovatieve oplossingen die Festool bedenkt zijn de uitgangspunten altijd dat producten veiliger, mobieler of sneller moeten worden. Het primaire streven daarbij is dat gezondheid van een gebruiker centraal staat en beschermd wordt. “Wat daarbij ontzettend belangrijk is, is dat je als fabrikant de markt verstaat. Daarin zijn we als Festool zeer gedreven.”

“Neem bijvoorbeeld het thema stofvrij werken, waarbij een veilige werkomgeving voor de gebruiker het uitgangspunt is”, zegt salesmanager Noord-Nederland Roel Akse. “Festool is voorloper hierin, het zit in het DNA van ons bedrijf.” Al in de jaren ’50 ontwikkelde het kwaliteitsmerk een machine met stofafzuiging, waarmee stof zo dicht mogelijk bij de bron wordt weggezogen. “Daarmee wordt de hoeveelheid stof die een gebruiker binnenkrijgt beperkt en ook het schuurpapier en het zooltje gaan langer mee. Dat levert ook financiële voordelen op.” Bij Festool merken ze dat hun klanten naast veiligheid meer willen weten over de achtergrond en vooral de duurzaamheid van hun producten. “Onze producten gaan ontzettend lang mee, veel langer dan de norm. Er is een nieuwe cultuur groeiende, waarbij hier nog meer waarde aan wordt gehecht.”
 
Innovatieve veiligheid met SawStop
Naast het thema stofvrij werken heeft Festool een nieuwe dimensie toegevoegd aan het begrip veiligheid. Een zaagblad dat direct stopt wanneer het in contact komt met de huid of wanneer je hand te dicht bij de zaag in de buurt komt, dat is het principe van de innovatieve SawStop technologie. Salesmanager Zuid-Nederland Norbert Baetens: ”Hiermee bieden wij een mogelijkheid om ernstige ongelukken te beperken. De SawStop technologie is straks beschikbaar op de grotere Festool zaag­machines, te beginnen met de zaagtafel TKS 80. Die is vanaf deze zomer verkrijgbaar.”

Snoerloos systeemwerken
Ook de vraag om snoerloos te kunnen werken beantwoordt Festool op een innovatieve manier. Daarvoor bieden ze als enige fabrikant een slimme oplossing aan met systeemwerken, waarbij apparaten met elkaar communiceren via Bluetooth. Dit is slim geïntegreerd in bijvoorbeeld het stofvrij werk-systeem, waarbij accu’s en stofzuigers draadloos verbonden zijn. Op deze manier ontstaan weer nieuwe voordelen voor de klant op basis van innovatie. Zo kan een gebruiker zonder kabel een stofzuiger aan- of uitzetten. “Vaak is de interne afzuigcapaciteit van een machine onvoldoende of wordt een stofzuiger helemaal niet gebruikt. Door op een slimme manier een stofzuiger met bluetooth aan een apparaat te koppelen, combineer je gemak en verantwoord werken.”

Akse benadrukt dat Festool kritisch kijkt naar de functie bij de inzet van accu’s. “De draadloze machines moeten in de doelgroep vallen, anders voegt draadloos werken niets toe. Neem accu schuurmachines, die zijn booming business. Met hun innovatieve hybride techniek kun je ze zowel op accu als met snoer gebruiken. Het zijn 100%-varianten op de gesnoerde versies, met dezelfde power, snelheid en duurzaamheid. Of neem slagschroevendraaiers. Die worden niet alleen gebruikt, maar ook misbruikt. Met de nieuwe accu-slagschroevendraaier TID 18 kun je probleemloos blijven werken, ook omdat je drie jaar volledige service krijgt. Dealers zijn daar ook blij mee, omdat ze zo’n apparaat drie jaar niet meer terugzien.”

Financiële veiligheid met service
Festool biedt haar klanten en dealers ook financiële zekerheid met een uitgebreid en concreet servicepakket om professionals en dealers te ondersteunen. Zo kan een gebruiker een machine binnen vijftien dagen retourneren en het aankoopbedrag terugkrijgen, zorgt de 36 maanden reparatieservice – inclusief reserve­onderdelen en alle slijtagedelen – voor zekerheid en kan bij diefstal voor €100 een nieuwe, vervangende machine aangeschaft worden. “Door te begrijpen wat een klant in de toekomst nodig heeft en hier een juist antwoord op te ontwikkelen, blijven we waarde toevoegen voor onze dealers en onze gebruikers”, zegt Baetens. “Daardoor blijft Festool vooruitlopen. Zo kunnen onze dealers nog succesvoller zijn.”