Qblades is inmiddels hét merk als het gaat om multitool-accessoires. Met een compleet assortiment en een gewoon-doen-wat-je-belooft-mentaliteit, ziet Qblades de omzet flink groeien. “Het is een win, win- winsituatie. Voor de vakman die een goed en scherp geprijsd zaagblad kan kopen, voor de groothandel vanwege de beschikbaarheid en interessante marge en tenslotte voor onszelf, vanwege de verkoop.”

“We hebben altijd de eindgebruiker in het vizier, we sluiten heel dicht aan bij de markt”, zegt Daan Broersen. “Onze slogan is niet voor niets: de keus van de vakman. In alle opzichten krijg je waar voor je geld.” Daarbij putten eigenaren Broersen en George van Haaster uit hun eigen ervaring. “Toen wij zelf timmerman waren, ergerden we ons aan de kwaliteit van een zaagblaadje van
16 euro.” De twee gingen op zoek naar hoe het beter en betaalbaarder kon. Ze vonden een goede fabrikant, borgden de
kwaliteitscontroles en verbeterden de zaagbladen met hun vakkennis en ervaring.

Sales en marketing teruggenomen
Inmiddels werken er zeven personen bij Qblades. Buitendienst­­man Ricardo is inmiddels heel herkenbaar geworden, ook door zijn Qblades-auto. “Op ieder industrieterrein bezoekt hij niet alleen de groothandel, maar ook de bouwbedrijven. Daar loopt hij binnen om vraag te creëren bij… de groothandel. Hij was voorheen metselaar, dus hij weet precies hoe dat werkt. Vaak laat hij samples achter.” Inmiddels is bij Qblades ook iemand aangetrokken voor de marketing en de sales in Duitsland en Scandinavië. Broersen: “We hebben nu een Duitse collega die veel talen spreekt, maar hij moet tegelijkertijd snappen wat wij in Nederland hebben neergezet. Het is wel jammer dat de Eisenwarenmesse niet doorging, maar we hebben nog genoeg interessante contacten. Want blijkbaar is er vraag naar een andere aanbieder, naast de bestaande merken.”
In de afgelopen twee jaar heeft Qblades de verkoop en marketing uit handen gegeven, waarbij ze altijd met dezelfde bezetting bleven werken. “Maar we hebben het nooit los kunnen laten. Nu hebben we de handen weer aan het stuur. Wij ademen Qblades, we krijgen blije reacties van klanten dat we ze weer directe aandacht kunnen geven.”
Door de goede prijs-kwaliteitverhouding, het brede assortiment en veel enthousiasme zijn Qblades zaagbladen inmiddels verkrijgbaar in meer dan 500 winkels in de Benelux. En de eerste winkels in Duitsland en Denemarken zijn ook al gestart met de verkoop. “Er liggen volop kansen. Onze producten hebben een optimale kwaliteit voor een scherpe prijs. Daarbij worden onze zaagbladen gewoon verkocht voor de brutoprijs. En de klanten die vragen om korting? Die zijn we al een stapje voor door ze onze 10+1 gratis verpakking aan te bieden, onze grote favoriet. Met een goede brutoprijs en interessante marge hebben we steeds meer tevreden klanten en dealers.”

Kwaliteit van Qblades
Vakmannen vinden bij Qblades het juiste zaagblad voor de dagelijkse klus. Deze zijn verkrijgbaar voor alle toepassingen. De extra robuuste zaagbladen van Qblades voldoen aan alle eisen.
“Zo hebben we HCS zaagbladen voor hout en pvc en bimetalen zaagbladen als er naast hout ook profielen, spijkers of zelfs een metalen buis gezaagd moet worden.” Voor het vervangen van een badkamertegel of een andere bewerking met steen of beton zijn verschillende zaagbladen met hardmetaal of diamant leverbaar. Ook voor het verwijderen van kit of lijmresten heeft Qblades diverse accessoires in het assortiment. Alles wordt bovendien direct uit voorraad geleverd.”

Breed assortiment met vier typen aansluitingen
Voor multitool zaagbladen zijn vier verschillende aansluitingen verkrijgbaar: de Universele (UN), Supercut (SC), DeWalt (DW) aansluiting of de nieuwe Starlock (SL) aansluiting. Over Starlock heeft Broersen - met zijn praktijkervaring - een duidelijke mening: “Dat is slim bedacht en nu een paar jaar op de markt, de A-merken leveren niets anders meer. Maar als je realistisch bent, dan heeft nog geen 25% van de markt een Starlock-machine.
Wat wij zien is juist een stijging in de verkoop van de goedkopere UN aansluiting. Waarom? Omdat klanten de aansluiting willen die ze gewend waren te kopen of omdat ze andere merken te duur vinden. Er hangen nu alleen nog maar Starlock bladen in de winkels. Maar je moet voor je klant kiezen door deze te blijven bedienen. Bovendien gebruik je een multitool ook niet elke dag, waardoor je niet ieder jaar een andere machine aanschaft.” Het brede assortiment Starlock zaagbladen laat Qblades produceren door Fein in Duitsland.  “Deze zaagbladen zijn hetzelfde, maar de brutoprijs ligt een stuk lager dan de A-merken. Dat is direct voordeel voor de klant en de dealer.”

Ondersteuning
Q-blades geeft de ondersteuning die je van een professionele leverancier mag verwachten. “Onze artikeldata is eenvoudig te krijgen via 2ba of dge. Het complete assortiment is direct uit voorraad leverbaar, vóór 15:00 uur besteld is de volgende dag geleverd. Een franco levering geldt vanaf 50 euro. Daarbij is de logistieke performance van Qblades goed, waardoor we snel kunnen leveren. We hebben in de afgelopen zes jaar nog nooit ‘nee’ hoeven verkopen. En, minstens zo belangrijk: we hebben vrijwel geen klachten gehad in al die jaren.”
“We weten met onze ervaring heel goed wat een klant wil. En klanten bellen ons regelmatig voor technische vragen. We helpen onze dealers om het assortiment op hun klanten af te stemmen. Wil je alleen de runners of een compleet assortiment? Q-blades levert een op maat gemaakt concept voor elke winkel. Zo maakten we een complete display die is gericht op de installateur voor de Technische Unie. Onze duidelijke verpakkingen en display’s maken de verkoop nog makkelijker, waarbij we ook het promotiemateriaal kunnen leveren. Lokale marketingcampagnes kunnen we ook verzorgen, terwijl we voor technische vragen onze klantenservice hebben. Kortom: we helpen de dealer op alle mogelijke manieren om een zo optimaal mogelijke omzet met unieke zaagbladen te behalen.”