De vraag naar bouwmaterialen zal gaan dalen als gevolg van de Coronacrisis. Dat  concludeerden de analisten van Buildsight op basis van hun onderzoek in de bouwsector.

Het Financieel Dagblad citeert uit de analyse van Buildsight: "De helft van de bouwmaterialenproducenten in Nederland heeft door de coronacrisis te maken met een daling van de vraag. Gemiddeld bedroeg deze circa 25%, 'met uitschieters tot wel 50% of meer'. De rest rekent voor de komende maanden op een terugval. Vooral de vraag naar betonproducten, zoals heipalen en stalen producten, vermindert sterk." Buildsight analyseerde de antwoorden van 119 bedrijven.

Verminderde productie

De bouw in Nederland draait in ene lager tempo als gevolg van extra (ziekte)verzuim, vertrek van buitenlandse werknemers naar hun eigen land, terugval in de leveranties en de aangescherpte veiligheidsheids-eisen op de bouw. Aannemers zijn bang voor nog meer omzetvermindering later in 2020 vanwege afname van het aantal opdrachten.

Die slinkende portefeuille zal de vraag doen afnemen. Aan de andere kant van de keten houden fabrikanten ook rekening met stagnatie in de aanvoer van grondstoffen. Bijna 4 van de 10 bedrihven in de enquete voorspelt de komende maanden een tekort aan grondstoffen.