BMN-moeder BME rapporteerde 5,4% groei over het afgelopen boekjaar.

BME is de 'carve out' van CRH Europe uit de totale CRH-groep onder de hoede van nieuwe eigenaar Blackstone (portfolio van $ 512 mrd). Het Ierse CRH besloot zich te concentreren op de productie van bouwmaterialen en dus verkocht CRH haar distributietak. Hoewel insiders misschien wel een conglomeratie met 'buurman' Grafton voorzagen, werd Blackstone medio 2019 de nieuwe eigenaar.

550 vestigingen, 7 landen

Het voormalige CRH Europe is met 550 vestigingen en 9.000 medewerkers actief in bouwmaterialen, dhz, sanitair-verwarming-loodgieterstechniek in 7 landen. In Nederland kennen we ze ls eigenaar van BMN Bouwmaterialen en als eigenaar van het voormalige CRH Bouwmaten, thans BME Bouwmaten (15 Bouwmaat-vestigingen). In Duitsland is BME onder andere eigenaar van Bauking. Check de internationale businesses van BME.

Meer omzet, rendement én marge

Onder de vleugels van de nieuwe eigenaar en als zelfstandig bedrijf wist BME het afgelopen jaar de omzet met 5,4% te vergroten tot € 3,758 mrd. De EBITDA kwam daarbij uit op € 256 mln en de EBITDA-marge op 6,8%.

Selectieve acquisitie

Organisch wil BME groeien door de bestaande takken van business te stroomlijnen. Die groei wil het bedrijf ondersteunen met selectieve acquisities. Selectief, primair in de geografische markten van het relatief gefragmenteerde Europa waar BME al actief is.

Overname in sanitair

In dat kader past de recente overname van de Duitse Detering Group perfect. Dit familiebedrijf met 15 vestigingen in Nedersachsen en Bremen versterkt de positie van BME in Duitsland, waar het bedrijf nu een dominante positie inneemt in het Noorden. Samen met de andere BME merken Paulsen en Bergmann & Franz vormt BME nu een netwerk van de Nederlandse grens tot aan die van Polen.