Mastermate Alkmaar is samengegaan met Mastermate-collega Zwager-VBT.

Dat maakte eigenaar Rogier de Waard van Mastermate Van Ree Alkmaar bekend. In het samengaan is ook de webshop www.mijnijzerwaren.nl inbegrepen.

Van Ree, Zwager en VBT hebben alledrie een lange geschiedenis, ook binnen Mastermate (lid van Zevij-Necomij).

Van Ree, anno 1923

Reindert van Ree richtte in 1923 IJzerhandel R. van Ree op. In 1936 nam Klaas Langedijk de zaak over. Langedijk stopte met de verkoop van huishoudelijke artikelen en specialiseerde zich in ijzerwaren, hang- en sluitwerk en gereedschappen. De flinke groei van het aantal klanten en toenemende logistieke uitdagingen maakten in 1975 nieuwbouw noodzakelijk. Het bedrijf vestigde zich op het industrieterrein Oudorp. Daar is Mastermate Alkmaar nog steeds gevestigd. In 2001 namen Dirk de Waard (op dat moment ruim 30 jaar in dienst van Van Ree) en zijn zoon Rogier de Waard het bedrijf over. Van Ree werd in 2005 lid van Mastermate.

Zwager anno 1864

Ook Mastermate Zwager heeft een lange geschiedenis. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel dateert van 1864. De overgrootvader van de vorige directeur Ewald Zwager (hij is in mei 2020 met pensioen gegaan) leverde al gereedschappen aan gravers en sluizenbouwers van het Noordzeekanaal. In 2008 is de bedrijfsruimte verdubbeld voor magazijn en logistiek, kantoren, showroom, afhaalruimte én het Building Control Experience Center. Ewald Zwager heeft eind 2019 zijn familiebedrijf ondergebracht bij Mastermate collega-familiebedrijf VBT Groep.

VBT: 18x Mastermate

De VBT groep heeft hoofdzakelijk vestigingen in Zuid-Holland, Utrecht en Brabant. Rechtsvoorgangers zijn onder andere Van Blijswijk in Den Haag (1914), Voskamp’s IJzerhandel (1913) in Rijswijk en Tackenberg in de regio Rotterdam. De vestigingen zijn te vinden in Bergen op Zoom, Bleiswijk, Boxmeer, Delfgauw, Den Haag (Binckhorst), Den Haag (IJzerwerf), Dordrecht, 's-Gravenzande, Leiden, Nieuwegein, Nijmegen, Rotterdam, Scheveningen, Sliedrecht, Spijkenisse, Stellendam, Utrecht en Vlaardingen. Naast Wim Voskamp als directeur zijn er nog twee andere familieleden actief in het bedrijf.

Naast VBT bestaat de coöperatie Mastermate uit Mastermate Brinkman, Mastermate Divema, Mastermate Technivo-Revamco en Mastermate Willemsen. Zie de geschiedenis van Mastermate.