Toolstation profileert zich als omnichannel in de kern. En toch opent het bedrijf aan de lopende band nieuwe vestigingen in Nederland. Hoe zit dat precies?

We vroegen het algemeen directeur Darrin Murray en marketingdirecteur Saskia Oosterhuis:
Als Toolstation zo’n sterk omnichannel-bedrijf is, zijn al die nieuwe vestigingen dan wel nodig?

Geplande 20 worden er nog altijd 7 of 8

Moederorganisatie Travis Perkins voorziet dat de markt nooit meer terugkomt op het pre-corona-omstandigheden, heroverweegt de positie van vestigingen in haar strategie en staat op het punt er meer dan 150 te sluiten in het Verenigd Koninkrijk. Toolstation gaat maar door. Dit jaar stonden er aanvankelijk meer dan 20 nieuwe op de planning, gingen er al drie open en komt de keten aan het eind van het jaar waarschijnlijk op een stuk of 7 of 8 nieuwe vestigingen. “Begrijp me goed”, zegt Murray. “We proberen dit ‘smart and clever’ te doen en er zit geen enkele druk achter. We jagen niet per se een bepaald aantal winkels na, we halen uit de markt wat erin zit voor ons unieke concept. De vestigingen die onze moederorganisatie overweegt te sluiten zijn van niet van Toolstation, maar van Travis Perkins. Die zijn in Nederland misschien het beste te vergelijken met die van PontMeyer. In dat model kijken ze nu anders tegen de rol van de fysieke vestiging aan.”

Vestigingen cruciaal

Hoe groot het online-aandeel van Toolstation ook is, de vestigingen zijn cruciaal in het hele concept. “Sommige vestigingen zien we meteen hard groeien, bij andere duurt dat wat langer”, zegt Oosterhuis. “Sommige loca- ties zijn evident. Daar moeten we zijn. Zeker als we al vestigingen in de buurt hebben, zijn we er al bekend en draait zo’n vestiging meestal meteen goed. Op andere locaties is het soms even zoeken en moeten de klanten ons leren kennen.”

Aan het concept kan het niet liggen, dat is overal hetzelfde. Een compacte shop met een balie voor een groot magazijn dat overal hetzelfde assortiment herbergt. Murray: “Vanwege de compacte schaal kunnen we op locaties uit de voeten waar een vestiging van een andere formule misschien niet zou renderen. Zo kunnen wij makkelijk ‘greenfielden’ in nieuwe gebieden en ook gaatjes vullen in het netwerk tussen onze bestaande vestigingen.”

In MIXpro 2020-3 publiceren we een uitgebreid interview met Toolstation-directeur Daarin Murray en marktingdirecteur Saskia Oosterhuis.