Knauf Insulation introduceerde in juni een nieuwe spouwmuurisolatie: de TP 432KD met Ecose Tech- nology. Deze spouwmuurisolatie helpt aannemers efficiënt isoleren, zodat tijd wordt bespaard. Met glaswol is het eenvoudig om thermische prestaties in de praktijk ook echt te behalen. Als laatste troef is het vervoersvolume kleiner ten opzichte van een harde isolatie, waardoor logistieke voordelen worden behaald.

“Normaal gesproken is de folie bij isolatiemateriaal de zwakke schakel, die hebben we er bij dit nieuwe product afgehaald”, zegt Sales Executive Saskia Putter. “Ook is het isolatiemateriaal iets steviger, waardoor de verwerking veel makkelijker is. Bovendien heb je geen tape nodig. En extra afdichtingen of schuimen? Die hoef je niet aan te brengen. Met de spouwmuurisolatie TP 432KD zit je bovendien goed binnen BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw), de thermische prestaties haal je met een dikte van 140 mm.”

“Met glaswol isoleer je met aanzienlijk minder risico’s, waarbij je minder kans hebt op een valse luchtspouw of thermische lekken. Dat is wel zo’n veilig idee als je kijkt naar de aankomende Wet Kwaliteitsborging.” Bij deze wet moeten aannemers aan kunnen tonen dat ze voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit. Concreet betekent dit: dossiervorming. “Het is logisch dat je dan kiest voor isolatiemateriaal dat minder risico oplevert, zodat je de thermische prestaties in de praktijk ook echt haalt. Want een product kan in een fabriek voldoen aan alle normen, maar bij de verwerking in de praktijk kan dit anders uitpakken. MetTP 432KD leveren we een goed verwerkbaar product, waarvan de lambda-waarde van 0,031 W/m.K goed is en waarbij de vereiste Rc-waarde van gevels wordt gehaald.”

Efficiënt en zorgeloos verwerken

Naast de Wet Kwaliteitsborging verandert er binnenkort nog meer voor aannemers: nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de BENG-norm. Hierdoor moet de gevel een iets hogere
RC behalen; deze gaat van 4,5 naar 4,7 m2.K/W. Maar omdat de correctiefactor in de rekenmethode vervalt, hoeft de spouw niet dikker geïsoleerd te worden. Putter: “Met de TP 432KD sluit je goed aan bij deze normering, bij de verwerking hoef je je daarover geen zorgen te maken. Omdat de verwerking eenvoudiger gaat, vallen de totale bouwkosten vaak lager uit dan wanneer je isoleert met harde isolatie. ”

Isolatie zonder irritatie door Ecose Technology

Het bijzondere aan de Knauf TP 432KD spouwmuurisolatie is dat deze gemaakt wordt met Ecose Technology. Ecose is het unieke, 100% natuurlijke bindmiddel van Knauf Insulation. Dit bind- middel gebruiken we ook voor de productie van deze spouw- muurisolatie”, zegt Putter enthousiast. “Glaswol met Ecose Technology is daardoor vriendelijk voor mens en milieu en past in onze duurzaamheidsstrategie. Omdat dit bindmiddel géén toegevoegde formaldehyde, geen fenol en geen acrylaten bevat, verwerkt de bruine isolatie veel prettiger. Het heeft geen geur, stoft veel minder en irriteert niet aan huid en handen. Voor de productie is bovendien minder energie nodig.”

De Knauf Insulation spouwmuurisolatie TP 432KD is volop verkrijgbaar, waarbij Putter aangeeft dat het nieuwe product goed ontvangen wordt door aannemers. “Ze zijn tevreden over de verwerking. We krijgen dan ook veel aanvragen, ze vinden het een goed product met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Met deze spouwmuurisolatie geef je als bouwmaterialenhandel altijd een goed advies.”