Bostik is gespecialiseerd in smart adhesives en is daarmee wereldwijd actief. In de Benelux zijn ze marktleider met lijmen en kitten. Onder de naam Bostik Premium Aware heeft Bostik een duurzame en hoogkwalitatieve lijn van lijmen en kitten geïntroduceerd. Dit assortiment bestaat uit lijmen, kitten en een PU-schuim voor alle toepassingen in de bouw zonder oplosmiddel en met de hoogste emissiecertificeringen.

“Alle acht Bostik Premium Aware producten voldoen aan interna- tionale kwaliteits- en milieukeurmerken”, zegt Ruud Schrama, Market Development Manager. “De producten zijn vriendelijk voor de gebruiker. Ze zijn het antwoord op vragen van klanten, verwerkers en eindgebruikers naar kwaliteitsproducten die het milieu en de verwerker zo min mogelijk belasten.”

Samen met de klant

Schrama geeft aan dat Bostik volop in beweging is. “Ook high-end, technisch vernuftige producten en ondersteuning zijn toegevoegd aan de totale waardepropositie.” Daarnaast zet Bostik in op het leveren van toegevoegde waarde. “Wij helpen onze klanten steeds meer met advies, denken mee over oplossingen en kunnen daarbij garanties afgeven. Noem het co-development. Wanneer we met een klant aan de slag gaan, dan kijken we hoe processen werken en bedenken of het mogelijk makkelijker en/of sneller kan. Bijvoorbeeld met een andere werkwijze, een betere verpakking of door te automatiseren. Misschien wordt een product daarmee iets duurder, maar een verwerker kan daardoor efficiënter, schoner of beter werken.”

Bostik Premium Aware

Binnen deze filosofie past de introductie van Bostik Premium Aware. Premium staat voor innovatie met de allerbeste kwaliteiten, een lange levensduur en een perfecte oplossing voor alle toepassingen. Aware staat voor duurzaamheid en bewustzijn. Schrama: “Ofwel: het minst schadelijk voor milieu, de verwerkers en de uiteindelijke gebruikers van een pand.” Dat er behoefte is aan deze duurzame en innovatieve producten, blijkt uit het feit dat grote, landelijke spelers deze lijn inmiddels volledig hebben opgenomen.

Category management en gezondheid

Op de vraag of het assortiment Bostik Premium Aware zorgt voor verdringing in het schap of voor additionele omzet, antwoordt hij: “We onderscheiden ons al langer met category management, waarbij we samen met klanten kritisch het schap bekijken. We hebben ons assortiment volgens de ‘good-better-best’ filosofie ingedeeld en maken vervolgens een category analyse. Wat wij merken is dat er steeds meer ruimte is voor een premium segment.”

Duurzaamheid als toegevoegde waarde

Schrama ziet daarnaast een trend naar duurzaamheid in de maatschappij én in de keten, met daarbij een kans voor de groot- handel om meer toegevoegde waarde te leveren. “Denk aan MVO. Dat ligt nog niet altijd in de regels vast, maar veel bedrijven doen daar al iets mee. Dat groene, dat bewustere... ik denk dat het ook niet anders kan in deze tijdsgeest.”

“Een andere ontwikkeling is dat werkgevers in de bouw steeds meer oog hebben voor de gezondheid van hun mensen. Mede door de verplichte regelgeving is nu een proactieve houding ontstaan, waarbij werkgevers hun medewerkers zo duurzaam mogelijk inzetten. Dat heeft ook te maken met schaarste aan goed personeel, net zoals sociale factoren. Door je werknemers te beschermen, neemt de inzetbaarheid toe. Dat speelt vandaag de dag ook al mee bij werving.”

“Als laatste argument speelt mee dat we een klein, maar breed toepasbaar assortiment aanbieden. Een verwerker weet dat een Bostik-koker altijd goed is en dat hij niet verder hoeft te zoeken.” Met de Bostik Premium Aware-range onderscheidt de verkoper zich en krijgt hij ondersteuning met activering in de shops en de inzet van demo’s. “Het product is onderscheidend en niet op iedere hoek van de straat te koop. Het grootste belang? Bostik Premium Aware is de beste kwaliteit in de meest duurzame vorm.”