Het Belgische Bouwpunt pakt de handschoen op en mengt zich in de BIM-ontwikkelingen

Architecten werken steeds vaker in BIM, een digitaal Bouw Informatie Model. In dat model zit alle ontwerpinformatie uniform opgeslagen in één document. In BIM voorkom je al in het ontwerp dat de installatie bijvoorbeeld botst met de plafonds en wanden. Ook zorg je dat oiedereen in hetzelfde document werkt en niet de één in 'versie zus' en de ander per ongeluk nog in 'versie zo'.

Bouwers sluiten vaker en vaker aan op de BIM-methodiek van de architect en zouden dan graag een soort Bol.com van de bouw zien achter de BIM-bestekken waarmee ze eenvoudig het ontwerp kunnen materialiseren. En die koppeling... ontbreekt nog vaak.

Digitale brug slaan

In die context wil Bouwpunt nu samen met een groep fabrikanten van bouwmaterialen en bouwprofessionals – in het kader van een nieuwe standaardisatie, MatBiM – de digitale verbinding tussen de schakels in de keten van de toelevering van bouwmaterialen leggen. Directeur Christophe Van der Gucht: ​“De handelaar in bouwmaterialen heeft per definitie meer materialen onder één dak dan om het even welke fabrikant en is bovendien een stuk merkneutraler. Op deze manier heeft de handelaar, los van de logistieke rol, een belangrijke verbindende en coördinerende rol tussen fabrikanten en aannemers. Ook in de digitale BIM-context willen we deze rol opnemen met het oog op een verhoogde efficiëntie van het totale bouwproces.​”

Ook Bouwcenter haakt aan

Ook Robert Landsman, IT & Supply Chain Manager bij Veris, heeft hoge verwachtingen en haalt het belang aan van het internationale karakter gezien de verwantschap tussen Bouwpunt en Veris, de grootste aankoopgroepering in de Benelux: ​“We beginnen klein, maar hebben hoge verwachtingen van deze pilot. De samenwerking België - Nederland creëert unieke kansen; we kunnen namelijk meteen de kiemen leggen om MatBiM ook in Nederland uit te rollen om zo een grensoverschrijdende oplossing te bieden wat de verschillende stakeholders alleen maar ten goede kan komen. Eerder hebben we ons gezamenlijk sterk gemaakt voor ETIM als branchestandaard, nu bouwen we door op dit fundament. Geen partij in de keten kan dit alleen, daarom zetten we in op een open standaard waar internationaal iedereen op kan aansluiten.”