Gereedschappen zien we al veel via Amazon verkocht worden. Maar producten als bakstenen, gipsplaten en dakpannen?

Of en wanneer Amazon Business Nederland deel gaat uitmaken van het rijtje van negen landen, is niet zeker. Ook is onduidelijk hoe belangrijk de zakentak überhaupt is voor Amazon. ‘Het is heel lastig om daar een vinger achter te krijgen, niemand die het eigenlijk weet’, zegt Daniel Paay. Hij is onder andere oprichter van de Amazon Expert Group Netherlands op LinkedIn en auteur van het boek Amazon for Dummies.

Typsiche producten uit de bouwgroothandel

Paay ziet dat Amazon Business een ontzettend breed aanbod heeft en hij weet dat heel veel grote bedrijven er hun kantoorartikelen bestellen. Maar typische producten uit de bouwgroothandel komt hij er nog maar weinig tegen. Zeker als het gaat om ruwbouw- producten, zoals grind en cement. Hij denkt dat Nederlandse vakmannen als consument al niet zo snel bij Amazon zullen winkelen (‘daar gaan nog wel wat jaren overheen’), laat staan professioneel. ‘Ze hebben doorgaans een favoriete groothandel in de buurt, waar ze loyaal aan zijn en de werkdag mee beginnen. Ze willen ’s ochtends graag met een volle bus naar een klus toe, laten hun order vaak klaarzetten; spullen moeten snel beschikbaar zijn, in de buurt, het merendeel koopt binnen een straal van vijf tot tien kilometer van hun huis.’

"Ik zie Nederlandse vakmannen als consument al niet zo snel bij Amazon winkelen, laat staan professioneel"

Wel gereedschap, geen plaatmateriaal en bakstenen

Paay ziet de Nederlandse vakman de komende vijf jaar geen spaanplaten, bakstenen of dorpels kopen bij Amazon Business. ‘Een Nederlandse spaanplaataanbieder zie ik trouwens ook niet zo snel een verkoopaccount aanmaken op Amazon Business, om die platen daar te slijten. En ik zie Amazon, met alles waar ze uit zouden kunnen kiezen, de komende jaren ook geen werk maken van deze complexe categorie. Voor gereedschap zit het anders: daar zullen vakmannen meer het internet voor opgaan. Het aanbod daarin is ook veel groter; bedrijven die al via Amazon verkopen aan consumenten, kunnen door een simpel tabje aangeven welke producten ze ook in bulk willen aanbieden op Amazon Business."

Daniël Paay deed deze uitspraken in een uitgebreid artikel over Amazon Business in MIXpro 2020-3. Check dat Amazon-artikel of het complete magazine van MIXpro 2020-3.