Een mooie groei in 2020 is volgens veel bouwmaterialenhandels slechts een voorbode van een volledige stagnatie van de groei in 2021.

Dat verwachten de bouwmaterialenhandels die Buildsight voor de Conjunctuurmeting van branche-organsiatie Hibin ondervroeg.

De omzetgroei in de bouwmaterialengroothandel komt over heel 2020 met +5,1% beduidend hoger uit dan in maart net na de coronauitbraak werd verwacht (+ 0,5%), maar lager dan de verwachting in 2019 (+ 7,3%). In 2021 valt de omzetgroei nagenoeg stil (+ 0,2%). Dit blijkt uit de negentiende Conjunctuurmeting van Koninklijke Hibin onder ondernemers in de bouwmaterialengroothandel, uitgevoerd door Buildsight.

Reeds verwachte stagnatie komt pas in 2021

De stagnatie van de omzet die Hibin-leden eerder verwachtten voor de tweede helft van 2020, komt volgens het in september gehouden onderzoek pas in 2021 tot uiting. De ten opzichte van de omzetgroei beperkte margegroei in 2020 (+ 1,4%) is daarvan een voorbode. De bouwmaterialenhandelaren verwachten in 2021 een groei van het personeelbestand met gemiddeld 1,8%, iets meer dan de helft van de eerdere verwachting voor heel 2020. Slechts een beperkt deel daarvan werkt in verband met de coronacrisis (deels) thuis. Zo’n 5-6% van de werkzaamheden vindt vanuit huis plaats. Vier van de tien respondenten verwacht  dat een deel daarvan ook na de coronacrisis zal blijven.

Negentiende editie
De Hibin Conjunctuurmeting najaar 2020 is het negentiende onderzoek onder leden van Koninklijke Hibin naar de ontwikkeling van de omzet in de bouwmaterialengroothandel en de effecten van conjuncturele ontwikkelingen daarop. De eerste meting vond plaats in het voorjaar van 2009. Het onderzoek werd per e-mail uitgevoerd door Buildsight. De respons onder leden beweegt zich de hele onderzoeksperiode in absolute aantallen rond de 35% en in percentage van de omzet in de branche op ruim 70%. Het onderzoek is daarmee in hoge mate representatief voor de gehele branche.