In de Stand van Zaken zetten we ieder jaar de aantallen vestigingen van Nederlandse ketens, franchise-organisaties en inkoopcombinaties in DHZ-retail en Bouwgroothandel op een rijtje. Dit jaar zien we niet zoveel groei qua totaal-­aantallen, wel een paar opvallende verschuivingen. In de bouwmaterialen- en houthandel (553: +1) zit de grootste verschuiving hem in de Bouwcenters van Filippo die De Stiho Groep overnam.

Bouwcenter heeft daardoor per saldo nog maar 81 vestigingen (-6), Stiho heeft er zeven meer (23). Die hebben trouwens allemaal ook een Giebels- ijzerwarenshop.

Het Bouwmaat-netwerk groeide per saldo met 1 vestiging. Daarvan zijn er 11 Bouwmaat XL, 35 Bouwmaat Classic en 3 Bouwmaat Compact. Inmiddels is ook Bouwmaat Rijssen van Classic teruggeschaald naar Bouwmaat Compact, het format dat we eerder zagen in Harderwijk, Leiderdorp, Oss.

 

BMN (82) rapporteerde een plus van 8 vestigingen en staat een samengaan met Raab Karcher (32), Galvano en andere Saint-Gobain-formats te wachten. De TABS-dochters PontMeyer en Jongeneel startten 2021 met evenveel vestigingen als een jaar eerder (48 en 42), waarbij PontMeyer gestaag bouwt aan een netwerk van Bouwshops bij zijn vestigingen.

De grootste bouwmaterialen-club is 4Plus, die noteerde er per saldo eentje minder (87). Daarvan opereren er 34 ook onder BPG (-6) en 18 onder MijnThuis (-1). BPG heet voortaan trouwens BouwPartner, zonder Groep. En MijnThuis kreeg ook een radicale opfrisbeurt.

Alle aantallen vestigingen in de Bouwgroothandel per 1-1-2021 check je in de Stand van Zaken

[Business Update Bouwgroothandel]

Benieuwd naar de dwarsverbanden in de bouwmaterialenhandel, houthandel en ijzerwarenhandel? Naar de trends, de sleutelfunctionarissen, de kerngegevens, de marktcijfers en achtergrondverhalen? Check dan de [Business Update Bouwgroothandel]