VDL gaat in de bussenfabriek in Heerenveen voortaan badkamers maken voor de prefab-woningfabriek van Van Wijnen. En zo doet ineens een industriële grootmacht zijn intrede in de Nederlandse bouw.

Ziedaar de disruptie in prefab-bouw in optima-forma. Nieuwe partijen – met heel andere werkwijzen – blazen ineens een stevige partij mee.

VDL Groep en Van Wijnen zijn voornemens langjarig te gaan samenwerken. Na het doorlopen van de interne procedures gaat VDL vanaf 2022 in Friesland op industriële wijze demontabele modules produceren voor de bouw. Hierbij kan worden gedacht aan complete badkamers, toiletten en technische ruimten. Deze modules zullen vervolgens kant-en-klaar op bouwplaatsen van Van Wijnen worden ingebouwd.

Miljoen woningen: bouwen moet sneller

De vraag naar woningen in Nederland is groot, maar het aanbod van beschikbare en betaalbare woningen blijft daarop ver achter. Om aan die vraag te voldoen, moeten vóór 2030 maar liefst een miljoen woningen worden gebouwd. Het aantal op te leveren nieuwbouwwoningen wordt dit jaar geraamd op 60.000, in plaats van de noodzakelijke 100.000. VDL en Van Wijnen voegen hun kennis en ervaring met industrialisering, innovatie en bouw samen om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort.

Kracht

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “In een welvarend land als Nederland verdient iedereen een betaalbaar dak boven het hoofd. Met deze samenwerking met Van Wijnen combineren we de kracht tussen bouw en innovatie in de industrie, houden we onze medewerkers in Friesland duurzaam aan het werk en kunnen we door middel van de industrialisatie van het bouwproces een bijdrage leveren aan de realisatie van betaalbare woningen.”

Industrialisering van de bouw

CEO Peter Hutten van Van Wijnen: “Door de samenwerking met VDL wordt een volgende stap gezet naar vergaande industrialisering van de bouw. Met VDL doet één van de grootste spelers uit de Nederlandse hoogwaardige maakindustrie zijn intrede in de bouwsector. Hierbij kan de kennis en het netwerk van VDL, bijvoorbeeld uit de automotive en met automatisering en robotisering, worden ingezet voor de productie van onderdelen voor onze toekomstbestendige en betaalbare Fijn Wonen-woningen. Dit product biedt comfortabele woningen die in een snel tempo gerealiseerd kunnen worden. Samen leveren we zo een substantiële bijdrage aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.”