A-Houtsoorten-Tatajuba.JPG

Houtprijs rijst de pan uit

Vanwege materiaalschaarste en aanleverproblemen ontstaan er overal in de keten uitdagingen. De houthandelaren waarschuwen voor stijgende houtprijzen.

‘Stevig gestegen houtprijzen door toegenomen vraag en onzekere aanvoer’, meldt de VVNH, de vereniging van handelaren in hout.

De VVNH ziet en voorziet ongekende marktontwikkelingen. "De aandacht voor hout en houtproducten neemt zienderogen toe. De vele voordelen en mogelijkheden van bijv. houtbouwsystemen, maar ook van hout in de GWW, worden steeds meer en breder onderkend, waarmee de vraag naar hout en houtproducten toeneemt. Een mooie ontwikkeling. Echter.... de gehele grondstoffenmarkt is momenteel instabiel en ook de houtmarkt ondervindt daar meer dan gemiddeld hinder van. De ontwikkelingen bemoeilijken en dreigen het aanbod te beperken en drijven de prijzen op. Het is niet alleen een Nederlands probleem, maar een mondiaal probleem dat mede door COVID-19 is veroorzaakt. De vraag naar zogeheten biobased bouwmaterialen, waarvan hout verreweg het belangrijkste is, neemt mondiaal toe. Deze toegenomen vraag en de door Corona veroorzaakte logistieke problemen, hebben tot de huidige situatie geleid. Het resultaat is dat leveringen stagneren en prijzen stijgen."

Zo legt de verzamelde houthandel uit dat de prijsstijgingen in ieder geval niet door hun koopmansgeest veroorzaakt worden :-)

VVNH verder: "Als we naar het naaldhoutassortiment kijken zijn de prijzen gemiddeld genomen met ca. 50% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Een ongekende situatie, maar verontrustender is de beperkte beschikbaarheid. Naar het zich nu laat aanzien zijn de meeste Noord-, Oost- en Centraal Europese zagerijen tot aan de bouwvak uitverkocht. Een verandering terug naar ‘het oude normaal’ is dan ook op korte termijn niet te verwachten. Hoe de periode daarna eruit zal zien is nu niet te voorspellen, maar zal mede afhangen van factoren zoals de vraag vanuit de VS en China en de mogelijke exportban van stammen vanuit Rusland begin 2022. De gecertificeerde duurzaam beheerde bossen zijn er en het aanbod van duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt bedraagt ca. 90%. Het is een kwestie van het op het juiste moment op de juiste plaats krijgen", volgens VVNH-directeur Paul van den Heuvel. "Zo groeit er in de Europese bossen jaarlijks veel meer bij dan er wordt geoogst. Het is dan ook te verwachten dat de huidige situatie van tijdelijke aard is."

 • Voor plaatmaterialen geldt dat de prijzen binnen een zeer afwijkende bandbreedte stijgen.
  • De prijsstijgingen variëren van 6% tot op sommige producten zelfs 60%. 
 • Bij hardhout voor de woningbouwsector spelen eveneens aanvoerperikelen.
  • Voor zowel de gematigde – en tropische hardhoutsoorten zijn er daardoor prijsstijgingen van 10 tot 25% ten opzichte van vorig jaar.
  • Hoewel er vele onzekerheden zijn worden er voor de komende periode prijsstijgingen van ca. 5 á 10% verwacht.

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

 • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
 • Ontvang onze email-nieuwsbrief
 • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
 • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
 • Geef 3 collega's een login cadeau
 • Een openbaar persoonlijk profiel
 • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
 • Reageren op artikelen
Word abonnee