Nieuwe gereedschappen van Festool moeten altijd veiliger, mobieler, krachtiger of sneller worden. Dat is het uitgangspunt bij al hun innovaties. Daarbij is het streven dat gezondheid van een gebruiker beschermd wordt. Met de recent geïntroduceerde unieke Kickbackstop en SawStop AIM technologie wordt de kans op ongelukken dan ook fors verminderd.

“Aan werken in de bouw zit altijd een gevaar. Veilig en gezond kunnen werken is daarom belangrijk voor de werknemer, maar ook voor de werkgever en de opdrachtgever. Naast menselijk leed, wil jij als werkgever ook stilstand van werkzaamheden voorkomen”, zegt Marketingmanager Arjan Graafland. “Als fabrikant spelen we hierop in met diverse productontwikkelingen.”

Concreet heeft Festool focus op vier onderwerpen bij veilig en gezond werken. De eerste is stofvrij werken, bijvoorbeeld door gereedschappen te koppelen aan een stofzuiger. “Dat is beter voor je gezondheid en voor de klantbeleving.” Daarnaast werkt het kwaliteitsmerk continu aan het doorvoeren van innovaties bij de huidige machines. ”Een accu-cirkelzaag hadden we natuurlijk al in ons assortiment, daar hebben we nu een kickbackfunctie aan toegevoegd.” Het derde item is de ontwikkeling van compleet nieuwe oplossingen, zoals een tafelcirkelzaag met SawStop, de TKS80. “Ook richten we ons op de emissieloze bouwplaats met ons SYS PowerStation. Tenslotte hebben we oog voor het financiële aspect, waarbij we met onze uitgebreide service en nazorg optimale zekerheid bieden.”

Nieuwe accu-invalcirkelzaagmachine de TSC 55K

Afgelopen maand introduceerde Festool een accu-cirkelzaagmachine, waarbij de letter K staat voor Kickbackstop. Deze ingebouwde functie vermindert het risico op letsel door een eventuele terugslag van de machine te herkennen en te voorkomen, omdat een sensor razendsnel herkent of de machine blokkeert. De motor stopt vervolgens in een fractie van een seconde. Hiermee wordt letselrisico tot een minimum beperkt en wordt het werkstuk beschermd.

Tafelcirkelzaag TKS 80 met SawStop

De innovatieve SawStop AIM technologie is ontwikkeld met hetzelfde idee, waarbij een andere technologie wordt gebruikt. Hierbij stopt het zaagblad direct wanneer het in contact komt met de huid of wanneer een hand te dicht bij de zaag in de buurt komt. Op die manier kunnen ernstige verwondingen bij zaagongelukken voorkomen worden. De SawStop AIM technologie is beschikbaar op de nieuwe zaagtafel TKS 80. Graafland: “Deze technologie is verbluffend. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een cartridge die een aluminiumblok met hulp van een veer in het zaagblad slaat, als het tijdens het gebruik in contact komt met menselijke huid.”

Steeds meer belangstelling voor veilig werken

“Met onze productinnovaties richten we ons op de verbetering van huidige machines en tegelijkertijd introduceren we compleet nieuwe oplossingen”, legt Graafland uit. “In de markt voor powertools is de vervangingsvraag belangrijk. Wij introduceren jaarlijks nieuwe oplossingen, die bieden verkoopkansen voor dealers.” Graafland zegt dat zij hiervoor veel contact met de vakman hebben. “We luisteren naar verschillende soorten klanten met verschillende behoeften. We kijken naar toepassing en gebruik, maar ook naar veiligheid en de kosten van het gebruik en onderhoud. Onze innovatieve oplossingen zijn heel interessant voor de tussenhandel waar veilig werken en bescherming van de klant belangrijk wordt gevonden. Je merkt dat dit belangrijker wordt voor steeds meer klanten.” 

In Duitsland raken dagelijks 16 mensen gewond bij het werken met cirkelzagen. Circa 26% van de ernstige ongevallen leidt zelfs tot arbeidsongeschiktheid.

Festool, Waddinxveen, +31 (0) 182 62 19 40, www.festool.nl, info-nl@festool.com