Als bouwgroothandel is het soms lastig opboksen tegen alle online concurrenten. Het kan frustrerend zijn, een potentiële klant die op zoek is naar materialen voor zijn project en dit vervolgens bij de concurrent gaat bestellen. Terwijl jij dezelfde kwaliteit (misschien wel beter) aanbiedt. Hier komen we direct op een pijnpunt: je concurrent had misschien geen beter product, maar wel een betere online presentie. Online aanwezig zijn en op het juiste moment jouw product aanbieden, dat is het belang van online marketing. Online marketing bureau Search Signals heeft een onderzoek gedaan naar de top 30 bouwgroothandels binnen Nederland en hun online aanwezigheid.

Opvallen bij Google doe je door je te richten op relevante zoekwoorden. Binnen de bouwbranche zijn er zoekwoorden die veel volume opleveren en een behoorlijke potentie hebben om de juiste klanten naar je website te trekken. Hieronder zie je 10 zoekwoorden die je laten zien dat er een enorme online zoekvraag is naar bouwmaterialen. In het volledige onderzoek naar de online markt van de bouwgroothandels vind je een lijst met 50 zoekwoorden waarop de top 30 is gebaseerd. Deze lijst is het kleinste topje van de ijsberg, want er wordt nog veel en veel meer gezocht op relevante zoekwoorden.

Online vindbaarheid van de top 30 

Voor het onderzoek naar de online vindbaarheid van de top 30 bouwgroothandels van Nederland is in kaart gebracht hoeveel SEO-verkeer er per maand via de website binnenkomt. De top 30 leveranciers van bouwmaterialen stelden we samen op basis van hoe vaak deze leveranciers in de top 20 van Google scoren op 50 van de belangrijkste zoekwoorden binnen deze branche. De 30 websites die hiermee hoge posities vergaarden, namen we op in de lijst. Daar staan ook een paar DHZ-retailers bij, omdat ze dus heel hoog scoren in Google.

In onderstaande tabel zie je hoe de top 30 bouwleveranciers scoort.

Legenda

Wie springt eruit? 

Kijken we naar de tabel dan zijn er verschillende conclusies die we kunnen trekken. Zo is het weinig verrassend dat DHZ-retailers als Gamma, Karwei, Hornback en Praxis grote resultaten boeken op het gebied van online verkeer. Zeker wanneer je begrijpt dat er veel op merknaam wordt gezocht. Deze toonaangevende bedrijven laten we buiten beschouwing. Juist wanneer je naar online kansen zoekt, is het aantrekkelijker om in te zoomen op bedrijven met een minder grote naamsbekendheid.

De uitschieters

Kijken we buiten de DHZ-retail, dan zien we dat meerdere bedrijven goed presteren op het gebied van verkeer + niet-merknaam zoekwoorden. We pikken er drie willekeurig uit en zoomen hier verder op in:

 • Gadero.nl
 • Pontmeyer.nl
 • Homingxl.nl

Deze groothandels hebben ontzettend veel traffic en zijn vindbaar op voornamelijk niet-merknaam gerelateerde zoekwoorden. Hiermee schieten zij boven de rest uit. Hieronder de top 5 zoekwoorden die de meeste traffic genereren voor deze websites.

 • Gadero.nl
 • Pontmeyer.nl
 • Homingxl.nl

Zoals je kunt zien hebben deze websites allemaal wel een merknaam zoekwoord in de top 5 staan. Dit is begrijpelijk omdat dit bekende merken zijn, dit zien we terug in de maandelijkse zoekvolumes. We duiken eens dieper in op Homingxl.nl om te kijken wat zij nu goed doen

HomingXL

Kijken we naar de website van homingxl.nl, dan zien we een aardige traffiscore van 96.800. Deze score danken ze onder meer aan een goed lopende website, denk hierbij aan:

 • de laadsnelheid
 • de heldere navigatie
 • de uitgebreide content
 • het slimme gebruik van merknaam- en niet-merknaam gerelateerde zoekwoorden.

Voor Homingxl.nl zijn er nog voldoende kansen om de trafficscore te verbeteren en op meer zoekwoorden te gaan scoren:

 • Zoekwoorden gericht toevoegen in de content
 • De tekst fijner leesbaar maken voor de bezoeker
 • Informatieve topics laten terugkomen in de tekst

Ben je benieuwd naar de volledige conclusie van het onderzoek naar de top 30 bouwgroothandels? Op de website van Search Signals vind je een uitgebreid overzicht van de resultaten.