In tijden van grote vraag, schaarste van voorraad en prijsstijgingen speelt er in de bouwmaterialenhandel ook nog steeds een CAO-discussie. Daarin deden de werkgevers via Hibin een eindbod. Maar dat werd door de bonden afgewezen.

Werkgevers zeggen het zo op de Hibin-website: Dinsdag 4 mei heeft Hibin namens de werkgevers een eindbod voorgelegd aan de bonden. Onlangs hebben de bonden laten weten na raadpleging van hun achterbannen het eindbod af te wijzen. Daarmee is er op korte termijn geen zicht op een nieuwe cao voor 2021. Hibin beraadt zich momenteel over de afwijzing van het eindbod en de gevolgen voor de cao.

Zie hier het eindbod van Hibin.

Bonden peilen actietraject

FNV toont zich strijdbaar, maar voorzichtig. Ze peilen nu de bereidheid van leden voor een 'actietraject' waarin nog een aantal stappen volgen alvorens het werk eventueel wordt neergelegd. Maar de vabonds-taal is ferm, want een stevige meerderheid van de leden stemde het eindbod van de werkgevers weg (85%).

  • Loon: Grootste twistpunt is een te laag loonbod van de werkgevers. Werknemers gaven in een enquête aan dat het nog nooit zo druk is geweest op het werk en dat ze dan wel een iets hoger loonbod hadden verwacht.
  • Werkweek: Ook de 4-daagse werkregeling zoals de werkgevers voorstelden is een veel genoemde reden waarom leden hebben tegengestemd. Leden vinden dat er na een jarenlang dienstverband best een halve dag compensatie tegenover mag staan als de wat oudere werknemers 4 dagen willen werken.

Nog één poging

"Eigenlijk zijn we uit onderhandeld, maar we willen we nog één poging wagen om een gesprek met de werkgevers aan te gaan. Dit doen we alleen als we merken dat er een échte verbetering op de plank  ligt ten opzichte van het eindbod van de werkgevers", zegt Osman Yildiz op de website van FNV. Ook de CNV-leden waren in meerderheid tegen het loonbod en de invulling van het generatiepact.