BME doet de ene acquisitie na de andere. En nu bereidt moeder Blackstone een beursgang voor voor BME zelf, zo meldt de internationale zakenpers.

In 2019 nam private-equity-bedrijf Blackstone CRH Distribution Europe over van het Ierse CRH. De private-equity-mannen van Blackstone brachten die overname onder in Building Materials Europe (BME). BME werd daarmee onder andere de moeder-organisatie van BMN Bouwmaterialen en van een aantal Bouwmaat-vestigingen.

Voor die overname trok Blackstone toen € 1,64 mrd uit. Sinds 2019 nam BME in diverse Europese landen bedrijven in General Builders Merchants (bouwmaterialenhandel) en Sanitary, Heating and Plumbing (Sanitair- en installatiegroothandel) over. De grootste voor Nederland was de overname door BME van de groep overnam met o.a. Raab Karcher, Galvano en Tegelgroep Nederland van Saint-Gobain. Daardoor groeide BME uit tot een groep van meer dan 600 vestigingen in 8 landen met een totaal van meer dan 10.000 medewerkers en een omzet van € 3,9 mrd.

En nu wil moeder Blackstone die groei verzilveren met een beursgang, zo meldt Bloomberg. Die beursgang zou zo'n € 6 mrd kunnen opleveren, meldt het persbureau. En dat is niet slecht gezien de cijfers die BME zelf rapporteerde over 2020.

BME-cijfers over 2020 (het eerste volledig zelfstandige boekjaar):

  • Omzet verhoogd met 3.4% tot € 3,887 mrd
  • Genormaliseerde EBITDA: +9.6% tot € 285 mln
  • Genormaliseerde EBITDA marge: +40 bps tot 7.3% van omzet
  • Genormaliseerde Operating Cash Flow: +15.5% tot € 177 mln

Rond BME's overname van de groep met Raab Karcher van Saint-Gobain vergeleken we al diverse omzet- en winstcijfers uit de bouwgroothandel. Zie die update hier.