Onlangs meldden we al de belangstelling van een grote internationale speler voor de Nederlandse ijzerwarenhandel. Die partij blijkt Manutan te zijn.

Onlangs speelde een ijzerwarenhandelaar een bericht aan MIXpro door van een 'makelaar' die informeerde naar mogelijkheden om te investeren in het bedrijf of het over te nemen. ‘Namens een van Europa’s leidende leverancier van business-supplies’. We vroegen bij die makelaar na wie zijn opdrachtgever was, maar die hield zijn kaken op elkaar.

Tips in richting Manutan

Inmiddels kregen we uit ons netwerk te horen welke Europese partij zijn oog heeft laten vallen op de Nederlandse markt van ijzerwarenhandelaren. Hoe zo'n zoektocht dan gaat? Wel, ook andere groothandelaren die benaderd waren door die makelaar, tipten MIXpro over de ‘inquiry’. En een van hen had te horen gekregen dat het om het Franse Manutan zou gaan. Manutan? Dus vroegen wij Marco Verdonkschot om een reactie.

"We onderzoeken de mogelijkheden"

Verdonkschot is Chief Operating Officer en Member Group Management Board en was tot voor kort managing director van Manutan's B2B E-Commerce, Online Retail & Distribution via Manutan.com, IronmongeryDirect.com, ElectricalDirect.com, RapidRacking.com en Manutan.co.uk. Hij geeft echer geen officieel commentaar behalve dat Manutan inderdaad mogelijkheden onderzoekt in Nederland alsook in een aantal andere Europese landen

Overtoom? Ja, ook...

Manutan, denk je dan? Kennen we die niet van het voormalige Overtoom? Van de kantoor-en magazijninrichting? Klopt. In die zin past de generieke omschrijving van ‘one of the leading European distributors of businesssupplies and equipment’ daar wel bij. Maar Manutan is in het Verenigd Koninkrijk al enige jaren actief met de e-commerce-ijzerwarenhandel ironmongerydirect.co.uk

Groeiplan herhalen

Die webshop namen ze over en bouwden ze uit en dat groeispel zouden ze in Nederland en in de regio Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk willen herhalen. Waarom Nederland?“ De Nederlandse markt van ijzerwarenhandelaren is nog behoorlijk gefragmenteerd, kent veel familiebedrijven die ‘well-established’ zijn en is met de hoge marges heel rendabel”, klinkt het.“

En: "Juist daardoor zijn de meeste bedrijven niet ‘willing to pull the kill-switch themselves’.” Wat betekent dat precies? “Dat ze er niet zomaar mee ophouden en ook niet zelf de hand zullen slaan aan hun eigen hoge marges.”

Concurrent op overname-speelveld

Manutan dus. Op overnamepad in Nederland. Om de expansie die ze in Engeland met Ironmongerydirect.co.uk te herhalen.Da’s een serieuze concurrent erbij op het acquisitie-speelveld voor Graftons Isero, BMN IJzerwaren, Destil en Lecot en alle anderen die een graantje willen meepikken van de schaalvoordelen die de gefragmenteerde Nederlandse markt in zich draagt.Manutan Group is een Frans familiebedrijf met een specialisatie op e-commerce en 26 bedrijven in 17 Europese landen en een gezamenlijke omzet van meer dan € 800 mln.