Met 34,11% omzetstijging maakt Transferro de grootste omzetstijging in één jaar mee. “We begonnen intussen te wennen aan een groeicijfer van 20%, maar dit slaat alles”.

Transferro’s algemeen directeur Arap-John Tigchelaar zet continue in op groei. “In 2015 hebben Ruud van der Weerd, onze inkoopmanager en ik samen een plan gemaakt om in 5 jaar onze omzet (€ 51 mln)  te verdubbelen. In 2020 zaten we op zo’n € 108 mln, zonder al te veel strubbelingen. Medio vorig jaar hebben we ons gehele managementteam betrokken bij het volgende ambitieuze plan; opnieuw verdubbelen in vijf jaar.”

20% meer omzet uit 3,5% meer orders

Met een omzet van ruim € 145 mln in 2021 is Transferro al met een forse sprint begonnen.
De stijging in omzet komt ten dele op conto van het centraal magazijn in Zwolle.
Met minder mensen vanwege arbeidskrachtentekort wordt er in 2021 toch zo’n 20% meer omzet uitgeperst. Die 20% extra omzet kwam uit ‘slechts’ 3,5% meer orders van Transferro-leden.
Transferro’s nieuwe supply chain manager Peter Tigchelaar heeft veel geïnvesteerd in procesverbeteringen. En niet onverdienstelijk. Met een totaal van bijna 99.000 orders nam het aantal orderregels met ruim 11% toe.

Beschikbaarheid rem op groei

“We zetten veel in op ‘grotere’ orders omdat we dagelijks bij onze leden leveren. Je wilt niet een vrachtwagen laten stoppen voor een paar honderd euro per keer. Daarom luisteren we goed naar onze leden wat ze graag geleverd willen hebben via ons centraal magazijn en passen onze voorraad en assortiment daarop aan. Maar onze magazijnomzet had nog zeker 10 tot 15% hoger kunnen zijn als we simpelweg de goederen hadden.” Peter Tigchelaar vervolgd met dat de opmerking dat de uitlevergraad in 2021 veelal niet Transferro-waardig was. “We zaten zelfs een tijdje rond de 90%, onacceptabel laag".

Huisvesting: nieuw én samen met Zevij-Necomij

In het centraal magazijn is veel geïnvesteerd om met minder personeel meer te kunnen realiseren. Maar de grenzen aan de groei op  de Lingenstraat in Zwolle zijn bereikt. Waar eerst nog bij ‘de buurman’ magazijnmeters bij gehuurd konden worden moet Transferro in 2023 verhuizen naar een groter magazijn. “Als alles loopt zoals we samen met het bestuur van de Vereniging en managementteam van Transferro bedacht hebben kunnen we 2 mei 2022 beginnen met nieuw bouwen”. Arap-John Tigchelaar ziet ook mogelijkheden om meer gebruik van magazijn Oosterhout, van Zevij-Necomij te maken. We onderzoeken samen hoe we zo slim mogelijk logistiek kunnen bedrijven (redactie: over een eigen nieuwbouw-magazijn of logistiek samen met Zevij-Necomij schreef MIXpro al eerder). Zo kunnen we nu al met minder voorraad meer omzet vanuit magazijn Zwolle realiseren. Ondanks dat we met een goed voorraadanalyse- en bestelsysteem werken, wordt vanaf begin 2022 ook gebruik gemaakt van Slim4 Software van Slimstock.”

Check meer over Transferro. Of check de 2021-omzet van collega-inkoopcombinatie Zevij-Necomij. Wist je trouwens dat Transferro – zelf een inkoopcombinatie – lid is van inkoopcombinatie Zevij-Necomij?

Benieuwd naar meer van dat soort dwarsverbanden in de bouwmaterialenhandel, houthandel en ijzerwarenhandel? Naar de trends, de sleutelfunctionarissen, de kerngegevens, de marktcijfers en achtergrondverhalen? Check dan de [Business Update Bouwgroothandel].