In de strijd tegen de faalkosten in de bouw kunnen goede afdek- en beschermingsmaterialen een cruciale rol spelen. “Goed beschermen voorkomt discussies over herstelkosten en de vraag wie daarvoor verantwoordelijk is. Tijd en geld dus”, zegt Gertjan van Iersel, salesdirector van Primaverde. De leverancier van afdek- en beschermingsmaterialen voegt met Ram Board, Seam Tape en Ram Jamb een recyclebaar afdekmateriaal toe aan het assortiment.

De toevoeging van het uit Amerika afkomstige concept is belangrijk voor Primaverde. Van Iersel: “Wij willen continu blijven innoveren in ons assortiment en binnen die ambitie hebben we zeker ook aandacht voor zaken als klimaat en milieu. Onderwerpen die ook in de vakhandel en op de bouw een steeds belangrijkere rol gaan spelen.”

Primaverde is sinds een half jaar officieel Benelux-distributeur voor Ram Board, Seam Tape en Ram Jamb. “Vloer- en kozijnbescherming die duurzaam hergebruikt kan worden en uiteindelijk als oud papier afgevoerd kan worden.”

Geperst gerecycled karton

Ram Board is een dampopen vloerbescherming, gemaakt van meerlaags geperst gerecycled karton. “Dat maakt het materiaal erg sterk en duurzaam in gebruik. Dankzij die Flex-Fiber-technologie ontstaat een dikke homogene laag en is Ram Board vloeistofdicht voor een periode van maximaal 48 uur”, zegt Van Iersel. “Water, verf en gips worden tegengehouden, terwijl Ram Board een dampopen structuur heeft en daardoor ook geschikt is voor toepassing op nieuwe vloeren.”

Met een samenstelling van 600 gram gerecycled karton per vierkante meter is Ram Board een stuk zwaarder dan de zwaarste stucloper. “Wij hebben Ram Board zelf getest door het voor onze laaddocks te leggen. Het is enorm robuust en duurzaam in gebruik.”

Muurbescherming

Duurzaam is ook de Wall Guard. Van Iersel: “Iedere rol Ram Board is over de gehele lengte voorzien van vouwlijnen waarmee het afdekmateriaal eenvoudig omgevouwen kan worden. Op die manier ontstaat een plint van 17, 60 of 80 centimeter die het onderste deel van de muur beschermt. Die haakse bescherming biedt grote voordelen en is dankzij de vouwlijnen snel aangebracht. Het zorgt dus voor nog meer verwerkingsgemak.”

Speciaal voor het afplakken van de naden van Ram Board is Seam Tape ontwikkeld. Van Iersel: “Ook deze tape van aannemerskwaliteit is volledig recyclebaar, heeft een glad oppervlak en is eenvoudig af te scheuren. Met een breedte van 72 millimeter worden de naden tussen de verschillende banen Ram Board zorgvuldig gefixeerd en afgedicht. Met Ram Board en Seam Tape voegen we een compleet recyclebaar afdekconcept toe aan ons assortiment.”

Klemprofiel voor deurkozijnen

Herbruikbaar en gemakkelijk aan te brengen is ook de Ram Jamb. “Een flexibel klemprofiel dat eenvoudig om een deurkozijn geplaatst kan worden en zo de vaak kwetsbare kozijnen kan beschermen gedurende de bouw- of verbouwperiode”, zegt Van Iersel. “Bovendien kan het na gebruik eenvoudig verwijderd en opnieuw gebruikt worden.”

Omdat kozijnen vaak in een vroeg stadium van de bouw geplaatst worden, is het risico op beschadiging erg groot. “Om te voorkomen dat kozijnen voor de oplevering al hersteld of zelfs vervangen moeten worden, biedt Ram Jamb een oplossing. Het profiel is binnen enkele seconden om een kozijn te klemmen waarna het beschermt tegen stoot- of andere schade.”

Omnichannel partnerschap

Hoewel continue productinnovatie voor Primaverde een belangrijk speerpunt is, benadrukt Van Iersel dat de samenwerking met de vakhandel minstens zo belangrijk is. “Daarbij ontwikkelen wij ons tot een echte omnichannel partner voor onze klanten.” Zaken als eenduidige productinformatie, kennisoverdracht in de vakhandel en desgewenst op de bouwplaats spelen daarin een belangrijke rol.

“Goede productinformatie lijkt zo gewoon, maar dat is het zeker niet. Daarom werken wij met een standaard informatiepakket met daarin alle belangrijke gegevens en informatie van onze producten. Vanuit dat pakket kunnen onze klanten die informatie eenvoudig implementeren in hun eigen PIM-systeem en vervolgens makkelijk gebruiken voor online, offline of andere toepassingen.”

Samen met vakhandel

Bij het overdragen van kennis over de toepassing van de afdek- en beschermingsmiddelen trekt de leverancier het liefst samen met de vakhandel op. “Zo bezoeken we graag samen met een accountmanager van onze klanten bouwprojecten waar we het belang van goed afdekken kunnen toelichten. De ervaring leert dat zowel onze klant als de verwerkers op de bouw onze bijdrage daarin waarderen. We kunnen handige tips geven over toepassing en ook concrete voorbeelden laten zien van het nut van het gebruik van onze producten”, zegt Van Iersel.

Daarnaast verzorgt Primaverde zowel in de vakhandel als op de bouwplaats producttrainingen. “De verkoopmedewerkers in de groothandel moeten hun klanten kunnen adviseren dus wij besteden veel aandacht aan training op de plekken waar onze producten verkocht worden. Maar desgewenst trainen we ook de verwerkers op de bouw die met onze afdek- en beschermings­materialen gaan werken. Dat laatste doen we overigens alleen in goed overleg met de vakhandel. Die verwerkers zijn namelijk hun klanten.”

Adviserende rol

Volgens Van Iersel kunnen Primaverde en de vakhandel door nauw samen op te trekken een belangrijke rol spelen in het terugdringen van herstelkosten door beschadiging tijdens de bouw of verbouw. “Samen hebben we de kennis en producten om tijdens de bouw onnodige schade te voorkomen. Daarover kunnen we per project heel gericht adviseren en zo belangrijke meerwaarde bieden binnen een project. Samen bieden we een oplossing om mogelijke extra kosten te voorkomen.”

Aangezien Primaverde voor iedere fase in de bouw afdek- en beschermingsmaterialen heeft, biedt ook de renovatiemarkt grote kansen. “Zeker voor grote opdrachtgevers als woningcorporaties geldt dat ze bij renovaties de overlast voor bewoners zo beperkt mogelijk willen houden. Naast onze PrimaCover afdekvliezen voor vloeren en trappen biedt Curtain-Wall dan grote voordelen. Dit is een koppelbaar modulair stofwandsysteem dat een verwerker eenvoudig alleen kan opzetten. Daarmee houd je stof binnen de ruimte waarin gewerkt wordt en voorkom je overlast. Bij vervanging van een badkamer of keuken een handige en snelle oplossing, die bovendien ook hergebruikt kan worden. Zo kunnen onze producten ook een bijdrage leveren in de verduurzamingsopgave van de woningvoorraad.” 

Duurzaam op veel vlakken

Primaverde heeft met Ram Board, Seam Tape en Ram Jamb een milieuvriendelijk concept aan het assortiment toe­­gevoegd, maar Van Iersel benadrukt dat ook de andere afdek- en beschermingsmaterialen duurzaam zijn. “Goed beschermen loont. Het voorkomt herstelkosten aan vloeren, kozijnen en trappen en voorkomt daarmee dat onnodig nieuwe grondstoffen hoeven te worden onttrokken aan de aarde. Zo wordt uiteindelijk ook het milieu weer ontzien. Bovendien kan de verwerker dankzij onze afdekvliezen schoon en veilig werken en zorgen de producten van Ram Board, PrimaCover en Curtain-Wall dus in meerdere opzichten voor een duurzame werkplek.”

Primaverde, Waalwijk, 041.682.02.48, info@primaverde.nl www.primaverde.nl