Dat de Brandweer van Hollands Midden voor DeWalt en Isero koos, daar zijn ze bij DeWalt en Isero heel blij mee. En bij de Brandweer zelf ook trouwens. “De machines zijn zo robuust, gemakkelijk te bedienen en betrouwbaar. Ook het gemak van één accu voor alle machines is voor ons heel belangrijk.” Dankzij een goede samenwerking wonnen Isero en DeWalt een selectieproces waarin de machines zwaar op de proef werden gesteld door honderden veel­eisende brandweerlieden.

De brandweer in Veiligheidsregio Hollands Midden koos bij de nieuwe bepakking van al hun wagens voor een gereedschapsset van DeWalt, geleverd door Isero. We spreken brandweerman Nico Guijt die het selectieproces begeleidde. “Ik heb de keuze niet gemaakt hoor, dat deden we op basis van het praktijkoordeel van honderden van mijn collega’s.”

Gekozen uit acht merken

Na een selectie uit acht “A” merken, bleven er twee over waarvan DeWalt met 70% van de stemmen de winnaar werd. Volgens Guijt gaven het accusysteem, de degelijkheid, het gebruiksgemak, de kracht van de kettingzaag en de robuuste uitvoering van de DeWalt gereedschappen de doorslag. “Toen we in de praktijktest met die kettingzaag aan de slag konden, waren we eigenlijk meteen verkocht”, zegt hij met glimmende ogen. Dat beamen ook Sjoerd Boon en Oscar Laureijs van DeWalt. Zij zijn allebei commercieel technisch adviseur en waren met hun kenmerkende DeWalt-
demonstratiebussen aanwezig op de testdag.

Alleen het beste goed genoeg

“Toen onze bussen opengingen, waren de mannen en vrouwen van de brandweer meteen enthousiast. Alsof we een snoepwinkel opendeden. Zo mooi om te zien.” Het enthousiasme werd alleen maar groter toen de brandweerlieden zich konden uitleven met de set van zes apparaten die DeWalt had geselecteerd. Brandweerlieden gingen tekeer op dikke boomstammen en uitgebrande auto’s en smeten het gereedschap praktisch van links naar rechts. Oscar Laureijs is zelf ex-brandweerman, kon zich heel goed verplaatsen in de wensen van de brandweer en had een zware stem in de preselectie van de tools. “Ook tijdens de test hadden we meteen een klik omdat ik goed weet in welke zware omstandigheden de brandweer moet werken. Des te mooier dat ze dan voor ons kiezen. Want voor de brandweer is alleen het beste goed genoeg.”

Beproefd in zware praktijktests

Dat klopt, zegt Guijt. “Vaak wordt zo’n beslissing top-down genomen. Maar wij hebben het zorgvuldig van onderaf opgebouwd met een projectgroep, een werkgroep en een gebruikersgroep. Dus eerst een voorselectie, toen een heel zware testdag en daarna maandenlang een aantal testsets zodat onze 140 beroeps en 250 vrijwilligers zelf de laatste keuze konden maken. Werkgemak en betrouwbaarheid waren voor ons het belangrijkste, naar prijs hebben we in eerste instantie niet gekeken.” Het 54 Volt accu-systeem met zijn kracht was een belangrijke troef. “Voorheen werkten we met een motorzaag van Stihl of Husqvarna, maar deze accu machine van DeWalt kan zich daar zeker mee meten. Dan hebben we ook nog eens het voordeel dat hij meteen startklaar is en veel minder herrie maakt dan een motorzaag.”

Power en betrouwbaarheid op één accu

Dat de accu’s van 54V ook op de 18V machines werken en dat alle machines op dezelfde accu functioneren, bleek een groot voordeel voor de brandweer. “Vergissingen kunnen bij ons mensenlevens kosten. Stel je voor dat je in een kritieke situatie net de verkeerde accu bij de hand hebt. Nee, alles moet 100% betrouwbaar zijn en vergissingen moeten uitgesloten zijn”, zegt Guijt. “Uiteraard hebben we ook naar de langere termijn gekeken. Naar de accutechniek en de levensduur. Want anders dan bij een timmerman die de hele dag loopt te schroeven en te zagen, liggen de machines bij ons natuurlijk merendeels stil in de wagen. Maar áls we ze nodig hebben, moeten ze het wel altijd 100% zeker doen. Nou, dat zit wel goed met deze DeWalt-
machines.”

Inclusief volle ondersteuning

Part of the deal is ondersteuning van Isero. Daar begon dit hele traject ook. Binnendienstman Yvo Prins van Isero Alphen aan den Rijn had al jarenlang goed contact met het Brandweerkorps en kreeg het verzoek of ze iets konden betekenen in het selectieproces. Daarop schakelde hij meteen area-manager Arnold Wever van DeWalt in en zijn Isero-collega Hans Kraaij. En zo kwam de bal, samen met Oscar en Sjoerd, aan het rollen.

Kraaij: “Wij leveren gefaseerd alle sets uit aan de brandweer. Voor meer dan 60 auto’s, plus een aantal reservesets. Daarnaast leveren we bits, slijpschijven, losse kettingen, machineolie en andere accessoires. Bovendien vraagt de brandweer om de zekerheid van extra voorraad bij Isero zodat we meteen kunnen vervangen als er eens iets met een machine zou zijn. Ook verzorgen wij de trainingen en de service en het onderhoud op de machines. In combinatie met de experts van DeWalt. Dat maakt onze samenwerking zo waardevol. Niet alleen voor DeWalt en Isero zelf, maar zeker ook voor de Brandweer.” 

Brandweer Hollands Midden

 • 47 kazernes
 • Steunpunten Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda
 • 140 beroepsbrandweerlieden
 • 250 vrijwillige brandweerlieden
 • Meer dan 60 bepakte wagens

DeWalt en Isero’s brandweerset

 • Reciprozaag
 • Kettingzaag 40 cm
 • Kettingzaag 25 cm
 • Doorslijper
 • Haakse slijper
 • Accutol
 • Lamp

Stanley Black & Decker Netherlands (DeWalt), Born, 0164.28.30.63, customer.service.bnl@sbdinc.com, www.dewalt.nl