Enige tijd geleden schreef ik over Purpose marketing als belangrijkste globale marketingtrend. We willen namelijk bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf. En dat beïnvloedt de manier waarop werknemers, klanten en investeerders met jouw bedrijf omgaan. Zo vindt bijna 85% van de millennials binnen de beroepsbevolking ‘een positief verschil maken in de wereld’ belangrijker dan professionele erkenning. Klanten ervaren een grotere klantente­vreden­heid en een gevoel van loyaliteit wanneer bedrijven blijk geven van een echte MVO-strategie. En 83% van de investeerders is eerder geneigd te investeren in een bedrijf dat bekend staat om zijn sociale verantwoorde­­lijk­heid.

Toch vinden ondernemers die serieus werk maken van Corporate Social Responsibility het lastig om zich te onderscheiden van bedrijven die aan ‘greenwashing’ doen. Dat is een van de redenen waarom ‘Benefit Corporations’ oftewel B Corps sterk opkomen. B Corps zijn gecertificeerde winstgevende bedrijven die zich volkomen transparant inzetten voor een betere wereld met oog voor mens, milieu en maatschappij. Nederland kent momenteel ruim honderd bedrijven van zulke Benefit Corporations. In dat rijtje vind je bekende bedrijven als Tony’s Chocolonely, Triodos Bank, en Wetransfer. Wereldwijd gaat het om ruim 4.000 ondernemingen en dat aantal groeit heel snel.

Het feit dat Albert Heijn nu een deel van haar website wijdt aan alle B Corps in het assortiment is veelzeggend. Een B Corp-certificering is niet het zóveelste keurmerk. Bedrijven moeten aantonen hoe duurzaam ze zijn, om het vervolgens vast te leggen in de statuten. De duurzaamheidsscores worden vervolgens na iedere audit openbaar gemaakt. Dit om greenwashing te voorkomen. Lang niet ieder bedrijf behaalt het begeerde certificaat. B Corp-certificering heeft betrekking op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Meet het bedrijf de personeelstevredenheid en heeft het wel een uitgewerkte missie om sociaal, ecologisch en maatschappelijk te willen ondernemen? Doen de medewerkers bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk? En op welke manier reduceert het bedrijf het gebruik van water, energie, materiaal en CO2?

Ook binnen de bouwtoelevering hebben we een serieuze B-Corp. Koninklijke Van Wijhe Verf, bekend van de verfmerken Wijzonol en Ralston, is het eerste chemische bedrijf wereldwijd dat het prestigieuze certificaat heeft behaald. In een interview zegt CEO Marlies van Wijhe hierover: “B Corp schrijft je niet voor wat je moet doen, maar op basis van de uitkomst laat het zien waar je verbeterslagen kunt maken. Of het veranderingen voor de lange termijn zijn, of juist quick wins; je weet hoe je voor jouw bedrijf de duurzame verandering in gang kunt zetten.”

Ben je benieuwd in hoeverre jouw onderneming een Benefit Corporation is? Doe dan online de gratis B Impact Assessment op bimpactassessment.net. Aan de hand van een aantal vragen weet je hoe je scoort en ook je waaraan je nog moet voldoen om B Corp te worden. Zo kun je zelf de gewenste transitie in gang zetten en wordt jouw bedrijf de Tony’s Chocolonely binnen de bouwtoelevering. 

Wim Bak
Marketingdeskundige
Merkvast