“Dealers profiteren van nieuwe website en PIM-systeem.” Als marktleider in ladders, trappen, steigers en maatwerk innoveert Altrex continu. “Het is één van onze kernwaardes. Wij willen zorgen voor innovatie in het landschap waarin we actief zijn. Met nieuwe producten, maar ook met de service die we onze klanten bieden. Zo gaan onze nieuwe website en PIM-systeem onze partners veel voordelen bieden”, zegt Barry de Haas, algemeen directeur van Altrex.

Deze digitale innovatie is volgens De Haas niet door COVID-19 ontstaan, maar wel in een stroomversnelling gekomen. “We waren al een tijd bezig met de doorontwikkeling van onze automatisering, maar toen tijdens de pandemie de bezoeken aan onze website al snel met meer dan 60% stegen, zijn veel radertjes harder gaan draaien.”

Toegankelijke productdata

Zo werkt Altrex aan een nieuw PIM-systeem waarin alle productinformatie op een eenduidige manier wordt vastgelegd. “Daarmee kunnen we onze partners en andere relaties heel makkelijk de gewenste informatie bieden”, zegt De Haas.

Informatie waaraan volgens hoofd marketing-communicatie Harm van Driel grote behoefte is bij veel relaties. “Ook zij zijn druk met digitalisering en hebben vaak moeite met het vinden van de juiste productdata voor hun website of automatiseringssystemen. Dankzij ons nieuwe PIM-systeem krijgen ze heel eenvoudig alle informatie aangeleverd. Bovendien sluit die informatie naadloos aan op datapools zoals GS1 en EZ-base zodat klanten het eenvoudig en breed kunnen inzetten.”

Nieuwe features

Het PIM-systeem vormt ook de basis voor de nieuwe website die Altrex binnenkort lanceert. Een website die enkele belangrijke features krijgt. De Haas: “Zoals ons vernieuwde dealerportaal. Daarin kunnen dealers in de toekomst voortaan 24/7 de actuele status van hun bestellingen, facturen en historie terugvinden.”

Ook voor de digitale steigerconfigurator en keuzehulp voor eindgebruikers op de website van Altrex, biedt het PIM-systeem voordelen voor onze partners. “Die eindgebruikers vinden straks nog sneller de klimoplossing die ze zoeken. Vervolgens worden zij vanuit de verbeterde steigerconfigurator direct doorgelust naar de website van onze partner in hun directe omgeving. Die krijgt een klant binnen die al precies weet wat hij wil.”

Digitale aansturing

Naast het nieuwe PIM-systeem en de website voert Altrex op meer terreinen digitale innovatie door. Zoals in de productie van trappen. “We hebben onlangs een nieuwe trappenmachine in gebruik genomen, die volledig digitaal wordt aangestuurd. De order wordt na digitale controle doorgezet naar de productie waarna de gewenste trap geproduceerd wordt. In dat proces wordt niets meer handmatig uitgevoerd”, zegt De Haas. De trappenmachine wordt vanuit het ERP-systeem aangestuurd.

Een innovatie die past in de visie van Altrex. “Als marktleider willen we op alle fronten innoveren. In onze service aan partners en eindgebruikers, maar ook in de kwaliteit en veiligheid van onze klimmaterialen. Zo hebben we jaren terug al flink geïnvesteerd in onze lasserij, waar automatisering ook een grote rol speelt. We hebben de meest moderne lasstraat voor de productie van klimmateriaal in Europa.”

Snelle en goede analyse

Voor de maatwerkoplossingen die Altrex in opdracht van klanten produceert, is recentelijk geïnvesteerd in een nieuw softwaresysteem. “Daarmee kunnen onze engineers ontworpen constructies sneller en beter analyseren en toetsen op veiligheid en kwaliteit. Die snellere analyse maakt het mogelijk om de levertijd van maatwerk te verkorten”, zegt Van Driel.

Het snel servicen van dealers en hun klanten is voor de fabrikant erg belangrijk. “Vanzelfsprekend zonder concessies te doen aan de kwaliteit en veiligheid van onze klimmaterialen, maar met deze service bieden we belangrijke meerwaarde voor relaties”, zo benadrukt De Haas.

Drie onderscheidende servicepijlers

“Echt onderscheiden van onze concurrenten doen we met onze uitgebreide service”, zegt de algemeen directeur. Die service bestaat uit de drie pijlers keuren, repareren en monteren. “Onze monteurs en servicemedewerkers rijden dagelijks door het hele land om ondersteuning te bieden.”

Zo worden klimconstructies, indien gewenst, door monteurs van Altrex op locatie gemonteerd. De reparatie van defecte klimmaterialen kan bij Altrex in Zwolle worden verricht, maar ook op locatie bij de eindgebruiker. “Afhankelijk van de omvang van de slijtage wordt de reparatie zo ingepland en uitgevoerd dat de gebruiker zo snel mogelijk weer veilig verder kan met zijn werk.”

Jaarlijkse keuring

Klimmaterialen die professioneel ingezet worden, moeten jaarlijks gekeurd worden. Van Driel: “Door klimmaterieel periodiek te laten keuren, ben je zeker van kwaliteit en veiligheid. De wet- en regelgeving voor arbeidsmiddelen eist daarom ook dat het materieel waar je mee werkt tenminste eenmaal per jaar wordt gekeurd. Deze verplichte inspectie moet worden uitgevoerd door een deskundige. Tijdens zo’n keuring wordt zorgvuldig getest of de trap, ladder of steigeronderdelen nog aan alle veiligheidseisen voldoen en de gebruiker er weer minimaal een jaar op kan vertrouwen voor de uitoefening van het werk.”

Ook deze keuringen kunnen op locatie uitgevoerd worden. “Bijvoorbeeld bij grote steigerconstructies of een speciaal maatwerkproduct die voor langere tijd op een bepaalde locatie zijn gemonteerd.” 

Vertrouwen in toekomst

Mede dankzij de recente digitale innovaties en andere investeringen zien De Haas en Van Driel de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We hebben de afgelopen jaren goed gedraaid en als we naar de markt kijken, biedt de bouw de komende jaren volop kansen. Er moeten veel huizen gebouwd en verbouwd worden en daarbij zijn onze klimmaterialen nodig. De vraag is zeker niet het probleem op dit moment, het aanbod is dat wel”, zegt De Haas.

Onzekere variabelen

Wel brengt de onzekerheid over een aantal variabelen enige zorgen met zich mee, aldus de algemeen directeur. “De prijzen en beschikbaarheid van containers, grondstoffen, onderdelen en transport hebben we niet zelf in de hand. Net als de explosieve stijging van grondstofprijzen zoals bijvoorbeeld aluminium. Maar zolang we daarover goed met onze leveranciers en partners blijven communiceren, kunnen we onze producten en service blijven leveren.”

Personeel biedt uitdaging

Naast de nieuwe corporate website presenteert Altrex binnenkort ook een speciale ‘Werken bij’-website. “Het vinden van nieuwe medewerkers is erg lastig in de huidige markt. In die zoektocht zetten we de speciale website in als extra wervingspodium”, zegt Van Driel.

Op die website staat een overzicht van de openstaande vacatures, stageplekken en andere mogelijkheden binnen Altrex. “Die vacatures en kansen presenteren we in een enthousiaste, persoonlijke en informatieve Altrex-omgeving. Wie zijn we, welke normen en waarden zijn voor ons belangrijk, wat doen we allemaal en wat kun je van Altrex en je nieuwe collega’s verwachten. Daar kunnen kandidaten al goed kennismaken met ons bedrijf.” Bij Altrex werken momenteel ruim 200 medewerkers.

Altrex B.V., Zwolle, 038.455.77.77, verkoop@altrex.com, www.altrex.com