Köhlerwoodcap biedt een ruim assortiment aan Woodcap renovatie producten. Onder dit label vindt een professional niet alleen het bekende Woodfill, maar ook verschillende productgroepen als Woodcap Repairs, Woodcap Tools en Woodcap Inspections. Stuk voor stuk kwalitatieve producten om schade aan hout vakkundig en snel te inspecteren én repareren.

“De naam Woodcap zit in onze naam Köhler Woodcap”, legt Bernd Cankrien, algemeen directeur van Köhlerwoodcap uit. “Met Köhler hadden we een bedrijf dat gespecialiseerd is in beglazingsmaterialen en met de overname van Handelsonderneming Woodcap werden we een totaalaanbieder voor het vervangen van beglazing met daarbij de aanvullende vulmiddelen en renovatieproducten.” Köhler nam het Hengelose bedrijf Woodcap in 2005 over. “De naam Woodcap komt van capsule. Die werd aangebracht in kozijnhout door een gat erin te boren en de capsule erin aan te brengen. Het middel loste op en doodde de aanwezige schimmel die uiteindelijk houtrot veroorzaakt.”

Woodcap Epoxy

“De laatste jaren hebben we de kwaliteit en de look en feel van onze epoxy vulmiddelen sterk verbeterd. Daarvoor hebben we fors geïnvesteerd in een complete lijn uitstekend verwerkbare epoxy vulmiddelen. Dit is een compleet assortiment met verschillende droogtijden.” Woodcap bracht destijds als eerste een epoxy die in vier uur droog was. Inmiddels is dit de standaard. “Een klusser kan niet meer zonder. Dit product is perfect voor geveltimmerwerk en renovaties waarbij er ’s ochtends gerenoveerd wordt en ’s middags een schilder komt om het af te maken.” Cankrien durft daarbij te stellen dat hun epoxy vulmiddelen de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben in de markt. “Zeker als je kijkt naar het assortiment en de verwerkbaarheid daarvan.”

• Rapidox - is geschikt om kozijndelen te lamineren en te vervangen.

• Flexipox SD - is sneldrogend en is perfect voor reparaties tot 50 mm.

• Flexipox XT – heeft eXTreem hoog standvermogen. Dit maakt het mogelijk om ook grote verticale reparaties uit te voeren, zonder dat de plamuur uitzakt. 

Woodfill renovatiepasta 

De huidige renovatiepasta van Woodfill is een duurzaam elastische, gemodificeerde polyester reparatie compound. De pasta is speciaal ontwikkeld voor het duurzaam vullen en repareren van schade aan hout, maar kan ook gebruikt worden op metaal, beton en steen. “Oplossingen die daarvoor werden aangeboden waren slecht voor het milieu en waren niet gebruiksvriendelijk. Met de introductie van Woodfill werd daarvoor een perfect oplossing geboden. Woodfill bestaat uit twee componenten, dankzij het doseerapparaat heb je altijd de zekerheid van de juiste verhouding.”

Dit speciaal hiervoor ontwikkelde doseerapparaat werd bedacht in samenwerking met een Europese automotivefabrikant. Het slimme systeem betekende een revolutie op de Nederlandse markt, waar je bij 9 van 10 tien renovatiepastas zelf moet gaan mengen. Cankrien: “Daardoor krijg je niet altijd de juiste verhouding, waardoor de verwerking en uitharding niet altijd hetzelfde is. Met alle gevolgen van dien. Ons doseerapparaat is gepatenteerd. Je ziet wel afgeleiden ervan, maar onze kracht is dat we het onder onze eigen naam op de markt brengen. Het is samen met Woodfill al 40 jaar een begrip.”

Het bekende Woodfill wordt veelal gebruikt door schilder- en renovatiebedrijven. Zij kunnen alle soorten hout renoveren met gebruik van slechts één koker. Cankrien zegt dat het destijds een welkome introductie op de markt was, die goed werd ontvangen. “Als eindgebruiker merk je dat de kwaliteit bij Woodfill anders is. Bij het verwerken maar ook het schuren merk je namelijk direct het verschil.”

Toebehoren en gereedschappen

In de afgelopen jaren heeft Woodcap hun assortiment verder uitgebreid met renovatietoebehoren zoals plamuur- en modelleermessen en freesmachines met specialistische hulpstukken. “Met Woodcap Tools kun je renovatieproducten eenvoudig verwerken. Daarbij spelen we ook in op de vraag die vaak door schilders wordt gesteld, namelijk wat de ideale omstandigheid voor renovatie is. Denk daarbij aan het weer, de vochtigheid en of het te behandelen hout droog genoeg is. Met Woodcap Inspection beschik je als professional over vochtigheidsmeters, hygrometers en dauwpuntmeters. Kortom: alles wat je nodig hebt bij en voor de perfecte houtrenovatie.”

Kracht van de productfamilie

Woodcap is een begrip en Woodfill is een bekend product. Door deze aan elkaar te linken kunnen andere Woodcap categorieën hierop meeliften. De kwaliteit en de uitstraling zijn namelijk hetzelfde. Cankrien: “Dat is herkenbaar voor de groothandel en hun klanten. Voor het schap zie je namelijk dat het een concept is, dat het bij elkaar hoort. Bovendien zijn mensen merkentrouw. Wij hebben inmiddels een sterke categorienaam die al veertig jaar bestaat en bij gerenommeerde professionele retailers te vinden is.”

Verbeteringen door regelgeving

Tegelijkertijd ziet Cankrien dat de markt aan het veranderen is. “In Woodfill zit styreen en dat heeft een onaangename geur. We moeten door EU-regelgeving productaanpassingen gaan maken. Maar het gevaar daarbij is dat we een goed product aan gaan passen om aan de regels te voldoen, waarmee we ons product minder kwalitatief zouden maken. Daarom zijn er bij ons steeds meer ontwikkelingen op basis van epoxy, zeker richting de houtrenovatie.”

Köhlerwoodcap streeft ernaar om een nog beter product te maken om zo het succesverhaal van Woodcap en Woodfill voort te zetten. “Dus geurarm, minder schadelijk en met nog betere eigenschappen, zoals meer flexibiliteit en een uitstekende verwerkbaarheid. Onze producten gaan maar liefst zo’n tien tot vijftien jaar mee, het gevolg is wel dat epoxyproducten prijziger zijn.” Zeker met de huidige onrust op de grondstoffenmarkt. Köhlerwoodcap biedt straks verschillende varianten aan van elk product, zoals polyester, epoxy en zelfs een klant- en klaar producten. “Voor elke renovatieklus een passend product met het juiste toebehoren. Dat maakt ons onderscheidend.”

Focus op video’s en trainingen

Om het gebruik van de Woodcap producten duidelijk uit te leggen, zijn productvideo’s beschikbaar. Niet in jargon, maar in eenvoudige taal. Stappenplannen en how-to-video’s laten zien hoe je een product het beste gebruikt. Daarnaast bieden ze ook technische databladen mocht er meer technische informatie nodig zijn. “Aan winkelpersoneel geven we producttrainingen en op alle verpakkingen vind je een QR-code. Die kun je scannen met je telefoon en de video bekijken. We zien een verschuiving naar deze video’s, die zijn eenvoudiger voor niet-Nederlandstaligen in de bouw.”

Bij de distributie richt Köhlerwoodcap zich op de ijzerwarengroothandels. “Maar soms is een groothandel gebonden, bijvoorbeeld wanneer een verfgroothandel een bepaald merk verf verkoopt, inclusief de bijbehorende producten van datzelfde merk. Wij focussen ons meer op de ijzerwarengroothandel en we zijn bijvoorbeeld ook te vinden bij Toolstation, dat draagt zeker ook bij aan de naamsbekendheid.” Voor dealers maken ze schappenplannen en helpen ze mee om het schap in te richten. “Vaak zijn de eindgebruikers onderhoudsbedrijven of zzp’ers. We denken mee door dealers roterende producten te adviseren. Overigens bieden we onze producten ook als private labels aan, in kleine oplagen. Dat kan bij wijze van spreken al vanaf één doos. Je kunt er zelfs voor kiezen om de complete renovatielijn in private label te laten maken. Met die flexibiliteit onderscheiden wij ons. De komende jaren gaan we ons nog meer profileren als een totale renovatie-aanbieder, van beglazing- tot renovatieproducten.” 

Köhlerwoodcap, Rotterdam, +31 (0)10 27 80 880, info@kohlerwoodcap.nl, www.kohlerwoodcap.nl