“Blij met bewuste keuze voor professionele markt.” Precies op de dag dat Jan Evert van de Fliert in mei samen met familie, personeel en relaties in kasteel De Schaffelaar het glas heft, begon zijn betovergrootvader Arend in 1872 een ijzerwinkel. “Hij legde toen in het centrum van Barneveld de basis voor ons familiebedrijf, dat ik als vijfde generatie mag voortzetten”, zegt Jan Evert, die trots is op het 150-jarig bestaan. “Wij werken nu nog steeds aan zijn droom.”

Wat aan de Barneveldse Jan van Schaffelaarstraat begon met een winkel aan de straatzijde van het pand en daarachter een werkplaats, ontwikkelde zich door de decennia en generaties heen tot goedlopende ijzerwarenspeciaalzaak. “In die beginjaren waren het vooral de boeren die hun gereedschappen en bevestigingsmaterialen kwamen halen. Iedere donderdagochtend was er eiermarkt in het centrum. Daar kwamen boeren uit de hele regio hun eieren verkopen. Na afloop van die markt werd een deel van de opbrengst vaak direct geïnvesteerd in nieuwe gereedschappen.”

Verhuizing

Ruim 125 jaar is Van de Fliert een trouwe bewoner van het centrum van Barneveld, maar dat verandert als Jan Evert in 2008 het bedrijf overneemt van zijn vader. “Ik ben in 1995 begonnen en heb van 2003 tot 2008 samen met mijn vader de zaak gerund. In 2008 stopte hij definitief en toen zijn we naar deze locatie aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan verhuisd.”

Het besluit om het centrum te verruilen voor een plek meer aan de rand van Barneveld was volgens Jan Evert nodig. “Hier komt een technische groothandel als de onze beter tot zijn recht. Zeker qua logistiek en bereikbaarheid voor onze klanten zitten we nu op een betere plek.”

Professionele klant

Die bereikbaarheid werd in de jaren daarna vooral belangrijker dankzij het besluit van Jan Evert om zich voortaan vooral op professionele klanten te richten. “We hebben altijd een hele brede klantenkring gehad, maar we zitten inmiddels op ruim 90% zakelijke klanten. Een bewuste keuze omdat ik Van de Fliert als echte partner van professionals wilde positioneren. Daardoor hebben we onze assortimenten veel beter kunnen afstemmen op de doelgroep.”

Een stap die Van de Fliert geen windeieren heeft gelegd. “Die keuze heeft onze ontwikkeling zeker goed gedaan. Daarbij hebben we ook geprofiteerd van onze overstap naar Transferro in 2008, want met de A-merken die zij kunnen bieden en de snelheid waarin ze leveren, kunnen wij onze klanten optimaal bedienen.”

Verschillende disciplines

Inmiddels kent Van de Fliert verschillende disciplines binnen de organisatie. “Naast de technische gereedschap groothandel met gereedschappen en materialen, hebben we ook Van de Fliert Voorraadbeheer. Daarmee bieden we klanten de mogelijkheid om voorraad in hun eigen magazijn of op de bouwlocatie op peil te houden zodat ze niet misgrijpen tijdens het werk. Daarnaast hebben we twee buitendienstmedewerkers in dienst, die klanten in de regio bezoeken voor de verkoop van gereedschappen, materialen en toebehoren.”

Service die Van de Fliert volgens Jan Evert kan bieden dankzij Transferro. “Wij kunnen vertrouwen op de beschikbaarheid van de assortimenten en producten en een snelle levering vanuit Zwolle. Vandaag voor 12.00 uur besteld is een dag later in huis. Die belofte kunnen wij onze klanten dus ook bieden. Zeker omdat we dagelijks geleverd krijgen en vroeg in het routeschema van de chauffeur zitten.”

Brede assortimenten van grote A-merken

De keuze voor de professionele doelgroep vertaalt zich anno 2022 in de vestiging in brede assortimenten van grote A-merken binnen verschillende productcategorieën. Jan Evert: “Zo werken we veel met de gereedschappen van Makita en Festool, bevestigingsmaterialen van Dynaplus en lijmen en kitten van Den Braven. Het zijn de merken en producten waarmee professionals graag werken.”

Gekoppeld aan een vast team van vakkundige medewerkers vinden klanten volgens Jan Evert altijd het product dat ze zoeken. “We werken met een groep van in totaal acht medewerkers, die in de meeste gevallen al vele jaren bij ons werken en weten waarover ze praten. Een trouwe ploeg die het echt samen doet. Iedereen kent zijn of haar verantwoordelijkheden en we doen het echt samen.”

Inbraakbeveiliging

De verantwoordelijkheid voor de vestiging heeft Jan Evert inmiddels overgedragen aan een bedrijfsleider. “Daardoor kan ik me helemaal toeleggen op Van de Fliert Techniek en Inbraakbeveiliging. Met onze producten voor inbraakbeveiliging en professionele camerasystemen bieden we alle benodigdheden om een woning op PKVW-niveau te beveiligen en een bedrijfspand goed te beveiligen.”

Zo biedt Van de Fliert alarmsystemen en camerasystemen van Dahua en Risco. “Dat zijn echt topmerken onder de alarm- en camerasystemen. Allemaal bedrade en draadloze professionele systemen, die door een vakman geïnstalleerd moeten worden.” Daarnaast is ook de Ring Video Doorbell vanwege de grote vraag daarnaar in het assortiment opgenomen.

Hang- en sluitwerk

In de showroom aan de straatzijde van de vestiging is veel ruimte gereserveerd voor hang- en sluitwerk en deurbeslag. “Hier tonen we de producten op een manier die past bij de assortimenten. Deurgrepen, deurbeslag met kerntrekbeveiliging, rozetten, cilinders en andere producten presenteren we in een omgeving waarin we even rustig met de klant kunnen gaan zitten en kunnen adviseren indien dat gewenst is. We merken dat daar, als het gaat om inbraakbeveiliging, toch vaak wel behoefte aan is.”

Kramenmarkt en feest

Van de Fliert mag dan 150 jaar bestaan, dat betekent niet dat Jan Evert en zijn team achterover kunnen leunen. “We moeten gewoon dagelijks vol aan de bak om onze klanten zo goed mogelijk te helpen. Natuurlijk gaan we ons jubileum wel vieren. Niet alleen met een groot feest op 24 mei, maar ook met een feestelijke kramenmarkt op vrijdag 20 mei. Dan zijn alle klanten welkom voor een hapje en een drankje. Vieren doen we ook samen.” 

“Barnevelds in hart en nieren”

Jan Evert is de vijfde generatie Van de Fliert die aan het roer van het familiebedrijf staat, maar de kans is aanwezig dat er geen zesde generatie komt. “We hebben twee dochters dus ik denk dat de familielijn hierna stopt”, zegt de ondernemer lachend. “Al heb ik voorlopig zeker geen plannen om te stoppen, daarvoor is het nog veel te leuk.”

Van de Fliert is volgens Jan Evert meer dan een begrip in Barneveld. “Iedereen kent Van de Fliert wel, we zijn echt Barnevelds in hart en nieren. En er zijn zeker meer Hofleveranciers in onze branche, maar welke collega kan zeggen dat het plaatselijke museum een speciale afdeling over zijn bedrijf heeft ingericht?”

Wederzijds vertrouwen

Behalve als ondernemer is Jan Evert ook als bestuurslid actief bij Transferro. “Dat doe ik nu al zes jaar met veel plezier. Binnen dat bestuur zijn alle leden goed vertegenwoordigd en er wordt echt vanuit transparantie naar plannen en ontwikkelingen gekeken. Ook de assortimenten en producten die Transferro de leden aanbiedt, worden continu kritisch tegen het licht gehouden. Ik merk dat de leden echt vertrouwen hebben in Transferro en andersom krijgen wij als leden ook veel vertrouwen vanuit Zwolle. Dat is een belangrijke basis voor succesvol samenwerken.”

Transferro, Zwolle, 038.206.80.00, info@transferro.com, www.transferro.com

Van de Fliert B.V., 0342.41.61.15, verkoop@vdfliert.nl, www.vdfliert.nl