“Toegevoegde waarde zichtbaar en tastbaar maken.” Twee jaar na de introductie van de nieuwe bedrijfsnaam Construction Products Group is het tijd voor de volgende stap. “We brengen ons uitgebreide pakket met sterke merken onder één vlag naar de handel, bouw en industrie, dat is onze centrale boodschap. Na twee jaar werken zijn we volledig op stoom en kunnen we onze toegevoegde waarde met de productmerken illbruck, Nullifire en Flowcrete zichtbaar en tastbaar maken”, zegt Paul Visser, manager business strategy en marketing.

Met illbruck biedt CPG oplossingen voor het afdichten, verlijmen en isoleren van kozijnen en gevelconstructies. Nullifire biedt passieve brandbeveiliging met brandwerende coatings en afdichtingen. Visser: “En met Flowcrete hebben we daar ook slimme concepten voor naadloze gietvloeren, ondervloer­systemen en vloerreparatie aan toegevoegd.”

Gecombineerde concepten

Deze drie merken maken het volgens Visser voor CPG mogelijk om gecombineerde concepten naar de bouw en industrie, en daarmee ook naar de handel, te brengen. “Met die koppeling van merken voegen we waarde toe aan een bouwproject. Om de gevelafdichting en bouwkundige brandveiligheid stonden we al bekend en we bieden nu ook oplossingen voor vloeren. Daarmee zijn we een nog waardevollere partner voor onze klanten.”

Flowcrete is niet het enige merk van CPG Europe waarvan Visser hoge verwachtingen heeft. “Onze Amerikaanse moeder RPM International herbergt meer sterke en specialistische merken met unieke concepten, die wij in de toekomst ook hier actiever op de markt gaan brengen. Zoals Nudura, een EPS-bekistingsconcept. Dat is in Noord-Amerika echt een heel sterk segment wat we in Europa ook willen uitbouwen.”

Komende jaren uitbreiden

Maar bij Nudura zal de uitbreiding van het assortiment van CPG Europe zeker niet blijven. “We zijn een Europese divisie waarin we, op regionaal niveau, met zeven productmerken in meer of mindere mate actief zijn. In Nederland en België zijn we tot op heden vooral actief met illbruck, Nullifire en sinds twee jaar

Flowcrete. Maar dat gaat de komende jaren veranderen”, zegt Visser. “We hebben met Dryvit een gevelisolatieconcept dat in Polen wordt geproduceerd. En met Vandex hebben we producten om betonnen constructies waterdicht te maken, te beschermen en te repareren. We zijn dus nog lang niet klaar met de branding en uitbreiding van CPG Europe.”

Synergievoordelen

Uitbreidingen die CPG Europe nog meer synergievoordelen oplevert. Visser refereert hierbij aan de bekende ondernemer Wim van der Leegte van VDL. “Hij zei altijd dat in dergelijke gevallen de synergie voor het oprapen ligt. Van die synergie gaan onze klanten in de bouw en industrie ook profiteren. Hoe meer concepten in een project uit­eindelijk van dezelfde leverancier komen, hoe groter de voordelen zijn.”

Als het aan CPG Europe ligt, worden merken als Dryvit en Vandex de komende drie jaar actief op de Nederlandse en Belgische markt geïntroduceerd. Daarbij kan het bedrijf mede terugvallen op het sterke distributiemodel in de handel dat illbruck van oudsher al heeft.

Behalve een sterk distributiemodel hanteert CPG Europe ook een actieve pull-strategie om, samen met de handel en bouwers, projecten op te pakken. “Zo kunnen we onze rol als technisch specialist en adviseur optimaal invullen. Die adviserende rol maakt ons alleen maar interessanter voor onze gesprekspartners.”

Ambitieuze groeiplannen

Bij al deze plannen weet CPG zich gesteund door een sterke moedermaatschappij. Visser: “RPM International is een financieel gezonde organisatie en onze aandeelhouders hebben ambitieuze groeiplannen voor de komende vijf jaar. Niet alleen de assortimenten staan daarin centraal, er is ook veel aandacht voor de bedrijfskundige processen.”

Zo wordt de komende jaren ingezet op het slimmer en efficiënter maken van de supply chain van CPG op Europees niveau. “Door onze logistieke keten slimmer te maken, kunnen we de goede beschikbaarheid van onze producten blijven garanderen”, aldus Visser.

“Van onze ambitieuze groeiplannen gaan onze partners in de handel ook profiteren.”

Online en digital

Daarnaast gaat CPG Europe de komende jaren heel veel aandacht besteden aan verdere digitalisering. Zo wordt momenteel gewerkt aan diverse nieuwe digitale systemen die binnen heel Europa ingezet worden. “Denk aan een nieuw ERP-systeem, een nieuw PIM-systeem, een nieuw CRM-systeem en de website als multibrand portal. Allemaal gericht op het optimaliseren van processen. Die systemen gebruiken we uiteraard om onze dienstverlening aan onze klanten verder te verbeteren.”

Deze nieuwe digitale ontwikkelingen bieden klanten uiteindelijk de mogelijkheid om snel en eenvoudig bestellingen te plaatsen, beschikbaarheid te controleren en technische informatie van de producten te vinden. “Daarvan gaan onze partners in de handel dus ook profiteren.”

Ultiem toekomstbeeld

De ingezette ontwikkelingen en geplande investeringen moeten volgens Visser leiden tot een ‘ultiem toekomstbeeld’. “Daarin zijn wij als producent van kwalitatief hoogwaardige producten een betrouwbare partner voor onze klanten, die producten van goede kwaliteit levert. Maar we zijn ook een volwaardige allround gesprekspartner voor voorschrijvers en bouwers, die behalve de producten ook kennis inbrengt. In die rol in de keten kunnen we al in een vroeg stadium van een bouwproject veel waarde toevoegen. Alles onder de noemer van de toepasselijke slogan ‘By your side’.”

Met de producten van de huidige drie merken illbruck, Nullifire en Flowcrete biedt CPG Nederland al oplossingen van dak tot kelder. “En met de toevoegingen van Nadura, Dryvit en Vandex verfijnen we ons aanbod de komende jaren zodat we met recht kunnen zeggen dat we alle ‘six sides of the building’ coveren.”

Garanties op projecten

Als specialist op het gebied van luchtdichting en bouwkundige brandveiligheid verleent CPG Europe ook garanties op de toegepaste systemen. “Daarvoor schrijven we technische adviezen voor de bouwer op basis waarvan we ook garanties afgeven. Dat kan voor een enkele toepassing, bijvoorbeeld de gevelafdichting, maar ook geven we gecombineerde garanties af als er verschillende concepten van ons in een bouw zijn toegepast.”

Met die adviezen en garanties kan de bouwer vervolgens aantonen dat het werk volgens de norm is uitgevoerd. “Een aspect dat met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen alleen maar belangrijker gaat worden. De bouwer moet dan namelijk zelf aantonen dat het werk volgens de eisen is uitgevoerd en daarvoor kan hij onze garanties gebruiken. Om de aannemers daarbij te ondersteunen, hebben we nu al Wkb-checklists samengesteld.” 

Prefab en verduurzamen bestaande bouw zijn een CPG speerpunt, waar de productcombinaties echt meerwaarde hebben. 

Alleen add-on merken

CPG Europe is onderdeel van RPM International Inc., één van ‘s werelds grootste fabrikanten van bouwproducten voor de industriële- en consumentensector. “Door de jaren heen heeft RPM wereldwijd talloze sterke merken overgenomen en ondergebracht in de onderneming. Een groeistrategie die ze voortzetten dus de kans is zeker aanwezig dat ons portfolio in de toekomst ook verder zal uitbreiden en verbreden”, zegt Visser.

De manager business strategy en marketing is ervan overtuigd dat die toevoegingen de positie van CPG Europe alleen maar versterken. “Er wordt heel bewust gekeken naar add-on merken en concepten, die echt complementair zijn aan ons huidige aanbod, zodat we daarmee onze toegevoegde waarde voor onze partners in de handel en de bouw verder kunnen versterken.”

Flowcrete heeft als merk reeds 40 jaar ervaring in professionele vloerafwerking, met parkeerdekken als één van de specialismen.

CPG Europe, Arkel, 0183.56.80.19, info-nl@cpg-europe.com www.cpg-europe.com