Stofvrij werken is één van de speerpunten bij Festool. Het herkenbare merk van kwalitatieve machines maakt het Festool complete accu-­systeem stofvrij, waarbij het aanbod van accu-machines verder wordt uitgebreid.

“Binnen het thema veilig en gezond werken hebben we bij Festool focus op vier onderwerpen”, legt Marketingmanager Arjan Graafland uit. “We zorgen voor innovaties, ontwikkelen compleet nieuwe oplossingen en we hebben oog voor service. Want met onze uitgebreide service, de mogelijkheden van FinancingPLUS en nazorg bieden we optimale zekerheid, ook financieel. Het vierde onderwerp is stofvrij werken, hiermee zijn we een van de voorlopers in de branche.”

Argumenten om stofvrij te werken

Er zijn veel argumenten om stofvrij te werken. Zo is het minder schadelijk voor de gezondheid van de gebruiker. Volgens Graafland krijgen bijvoorbeeld vaklieden die de hele dag zonder bescherming schuren ongemerkt ‘tot wel een paplepel’ schuurstof binnen. “Door stofvrij te werken bied je als werkgever jouw personeel extra bescherming. Daarbij ontlast je de opdrachtgever wanneer iemand binnen aan het werk is en nergens anders heen kan. Stofvrij werken zorgt bovendien voor een beter imago en een professionele uitstraling van het werk.”

“Daarbij is er ook nog een financieel argument: door stofvrij te werken, bespaar je op de slijtage van verbruiksmaterialen. Schuurpapier gaat bijvoorbeeld veel langer mee. En tenslotte schrijft wet- en regelgeving stofvrij werken steeds vaker voor. Boetes ofwel het stilleggen van werkzaamheden kunnen worden opgelegd als er geen beschermende voorbereidingen worden getroffen.”

100% benutten van systeemgedachte

Met de introductie van de nieuwe accu-machines is Festool in staat om de vraag vanuit de doelgroep te matchen op ieder niveau. Een accu biedt comfort en je kunt veel flexibeler werken. “Nu de accu-stofzuiger in de systeemgedachte van Festool de centrale plek inneemt, is het mogelijk om overal stofvrij te zagen, te boren en te schuren op accu”, legt Graafland enthousiast uit. “Goede bescherming van de gebruiker en gebruiksgemak zijn speerpunten, net zoals onze kwaliteit.”

“Bij de ontwikkeling van nieuwe producten hebben we altijd zeer hoge kwaliteitseisen. Zo moeten de accu-machines dezelfde of zelfs betere prestaties leveren dan de machines met snoer. We hebben onze eigen productiefaciliteiten, zo hebben we een fabriek waar alleen stofzuigers gemaakt worden. Daar zit zoveel kennis en onderscheidende specialisatie op het gebied van stofafzuiging, waardoor de systeemgedachte voor 100% benut wordt.”

Introductie van de compacte accu-stofzuigers

Om compleet snoerloos en stofvrij met het bestaande Festool accu-systeem te kunnen werken, biedt het Duitse merk drie compacte stofzuigers op accu. De accu-Systainerstofzuiger CTC SYS is zeer compact en daarmee geschikt om op bijvoorbeeld een steiger eenvoudig stofvrij te werken.

 • Makkelijk mee te nemen
 • Grote zuigkracht
 • Afneembaar slangdepot
 • Automatisch inschakelen dankzij Bluetooth
 • Praktische afstandsbediening
 • Zuigkrachtregeling: drie niveaus
 • Vier accu’s en snellaadapparaat (of verkrijgbaar als Basic-model zonder accu’s)
 • Gladde, elastische afzuigslang

De nieuwe compacte accu-stofzuigers CTC MINI en CTC MIDI hebben dezelfde voordelen als de accu-Systainerstofzuiger CTC SYS. Het slangdepot zit in het apparaat en de accu-stofzuiger kan handmatig gereinigd worden. Dat is handig om snel weer verder te kunnen. De Bluetooth-functie in de accu zorgt ervoor dat de stofzuiger automatisch ingeschakeld wordt wanneer je de machine aanzet.

Uitbreiding Festool 18V-systeem

Naast de introductie van de drie accu-stofzuigers breidt Festool ook het aanbod van machines op het Festool 18V-systeem nog verder uit. Zo komt het herkenbare merk met een afkortzaag op accu. “Wij introduceren een nieuwe accu-afkortzaag waarmee je de hele dag kunt werken. Deze KSC 60 accu-afkortzaag is extreem flexibel en werkt perfect. Bovendien is deze accu-variant net zo krachtig als de versie op netstroom.”

 • Aan weerskanten een verstekhoek tot 60 graden
 • Aan beide zijden een hellingshoek tot 46 resp. 47 graden
 • Met een tweevoudig gelagerde, dubbele geleidekolom
 • Ergonomische handgrepen en transportbeveiliging
 • Uittrekbare tafelverbreding
 • Voor zowel links- als rechtshandigen
 • Exacte zaaglijnindicatie dankzij LED schaduwlicht
 • Begrenzing van de zaagdiepte voor groeven
 • Met zwaaihaak, stofopvangzak en extra voeten

Om accu-machines snel op te laden komt Festool met een nieuw sneloplaadapparaat, de TCL 6 DUO. Zoals de naam al aangeeft, is dit een oplader waarbij twee accu’s tegelijkertijd opgeladen kunnen worden. Dat maakt het eenvoudig en spaart tijd op bouwplaatsen, in werkplaatsen of in de bedrijfswagen.

Om ongestoord en zorgeloos te kunnen blijven werken levert Festool ook diverse energiesets, die bestaan uit meerdere accu’s en oplader in de bekende Systainer. Ideaal als aanvulling op de nieuwe accu-stofzuigers en de KSC 60 en natuurlijk ook te combineren met het Festool accu-assortiment. De nieuwe accu-machines zijn vanaf het najaar van 2022 verkrijgbaar. 

Festool, Waddinxveen, +31 (0) 182 - 62 19 40, www.festool.nl, customerservice-nl@festool.com