Luchtdicht bouwen draagt bij aan de bouwkwaliteit, het comfort en een lager energieverbruik van een gebouw. Dit vraagt aandacht, kennis, vakmanschap en kwalitatief goede materialen op bouwdetail niveau. Soudal biedt hiervoor een unieke systeem-oplossing voor alle typen bouwprojecten, waarbij gedacht en gehandeld wordt vanuit BENG en Wkb.

“Vanuit productperspectief focust luchtdicht bouwen alleen maar op het optimaal luchtdicht maken van bouwdetails. Bij Soudal zetten wij ons in door verder te kijken dan detailniveau”, zegt Business development manager Bob Corton. “Wij spreken daarom liever over lucht gecontroleerd bouwen, waarbij we uitgaan van het controleren en reguleren van de luchtstromen in het hele gebouw. Zowel BENG als de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) vormen daarbij het uitgangspunt om te kunnen leveren volgens de wettelijke voorschriften.”

Soudal biedt advies en productoplossingen voor de binnenzijde van een gebouw, waarbij ze lucht gecontroleerd bouwen integraal bekijken. Naast het bouwfysische wordt namelijk ook gekeken naar de waterkering en de efficiency door de producten op een bepaalde manier toe te passen.

Voordelen systeemoplossing lucht gecontroleerd bouwen

Het minimaliseren van ongewenste luchtstromingen is belangrijk om een aantal redenen:

  • Comfort in het gebouw: gecontroleerde luchtstromen voorkomt tocht
  • Energiebesparing: het behalen van de BENG eis, max. verbruik kWh/m2 per jaar
  • Behoud van de constructie: lucht van binnen naar buiten zorgt anders voor condensatie in de constructie
  • Geluidwering: een luchtlek zorgt voor een vermindering van de geluidsisolatie
  • Bij passief bouwen moet de luchtdichting op detailniveau 100% dicht zijn

Productoplossingen voor duurzame afdichting

Als productoplossing biedt Soudal een combinatie van praktisch toepasbare producten die zorgen voor een duurzame luchtdichting van bouwdetails aan de warme zijde van het gebouw. Voor hun systeemoplossing vormt een flexibel purschuim, Soudal Flexifoam, de basis van de oplossing waarbij gewerkt wordt vanuit systeemopbouw. De voordelen zijn:

  • Goede mechanische eigenschappen
  • Uitstekende akoestische en thermische isolatiewaarden
  • Excellente C-waarde

Corton: “Purschuim wordt aangebracht in een tussenruimte waarvan je vaak alleen de voorkant kunt zien. Daarbij moet je er in sommige gevallen maar van uitgaan dat de tussenruimte goed gevuld is en het schuim overal goed hecht. Hierdoor is enkel het gebruik van purschuim geen controleerbare afdichting.” Daarom is een tweede luchtdichting nodig met een flexibel luchtdichtmembraan: Soudatight SP, LQ of Hybrid. Dit zorgt voor extra zekerheid, want aan de binnenzijde heb je een dampdicht membraan en aan de buitenzijde een dampopen membraan. Aanbrengen van Soudatight kan door te verspuiten met een compressor of airless pomp of door met een kwast rechtstreeks uit de emmer te versmeren.

Een andere mogelijkheid is om voegafdichtingsband te gebruiken. Soudaband PRO MF1 is slagregendicht en heeft een goede thermische en akoestische isolatie, waardoor deze veel wordt toegepast bij prefab-elementen. Afkitten doe je met HMX-kit, die vooral heel handig is voor kozijnen en andere gevelelementen. Deze unieke kit met nieuwe HMX-technologie® combineert de vervorming en elasticiteit van siliconen met de verwerkbaarheid en overschilderbaarheid van acrylaat. “Je hoeft deze kit niet met zeep af te werken, maar deze neem je gewoon af met weinig water en je vinger. De kit is overigens ook in een sanitair variant verkrijgbaar.”

Kennisdelen

Soudal ondersteunt zowel de verwerker als de groothandel met adviezen. Corton legt uit dat zij op deze manier efficiënt kunnen werken, zowel in functionaliteit als in investering. ”We nemen mensen mee in het proces rond lucht gecontroleerd bouwen, soms wordt daar minder aandacht aan besteed of pas veel te laat. De samenwerking met Afdichting in de Bouw, advies voor luchtdicht- en lucht gecontroleerd bouwen komen ter sprake. Uniek is onze infiltratieberekening, deze geeft een aannemer waardevolle kennis zodat hij precies in kan schatten of hij voldoende luchtdicht gaat bouwen. Dit is een onafhankelijk advies met hulp van aangesloten bureaus, waarvoor we een SKG-IKOB-certificatie hebben.”

Daarnaast kan zowel de binnen- als de buitendienst van groothandels gebruikmaken van trainingen. Soudal levert daarbij maatwerktrainingen, webinars en seminars voor luchtdicht bouwen. Voor de klanten van groothandels bieden ze toolboxen, die meer over de eigenschappen en toepassingen van hun producten gaan. Het merk gaat steeds vaker een partnerschap aan, ook voor kennisoverdracht op ontwikkelingen bij passief bouwen en de BENG-normering. Dat doen ze met externe partijen als Wkb-bouwborgers, Passief Bouwen Nederland en de Stichting Passief Huis. ”Met hen staan we bijvoorbeeld op de Vakbeurs Energie die van 11 t/m 13 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch wordt gehouden. Op die manier kunnen we meer (vak)mensen informeren over dit onderwerp.”

Ondersteuning winkelvloer

Op de winkelvloer wordt vaak de vraag gesteld: ‘Wat kan dit product allemaal en hoe kun je dit verwerken?’ Daarvoor stelt Soudal voor de groothandel een compleet display beschikbaar. Op een lcd-scherm scherm draaien korte applicatievideo’s voor toepassing en gebruik van hun producten. Daarbij verwijzen de QR-codes op de verpakking naar dezelfde video’s. Corton: “Een goed product dat je verkeerd gebruikt is een verkeerd product. Ook hiermee willen we dat onze klanten succesvol zijn.” 

Nieuw: 3D bouwdetails 

Soudal biedt een breed scala aan producten om lucht gecontroleerd te kunnen bouwen. Volgens Corton bestaat ieder project voor 80% uit standaarddetails, de overige 20% maken het uniek. Voor deze standaarddetails, zoals hout­skeletbouw, raam, dak en scheidingswanden kunnen met hulp van een online visuele configurator onderdelen in 3D modus eenvoudig worden aan- of uitgeklikt.

De 3D details geven een duidelijk beeld van de opbouw van de constructie waarin bovendien is aangegeven hoe deze details 100% luchtdicht te maken zijn. “Je kunt hiermee compleet in detail in 3D opbouwen en direct zien waar de producten worden toegepast. Naast de breedte en de hoogte zie je in 3D ook de diepte. Dit geeft een realistische weergave van de werkelijkheid, wat het lezen van een bouwdetail gemakkelijker maakt. Het is ondersteuning naar de uit­­voerende partijen, zowel om van te leren als voor promotie. Met hulp van een VR-bril kunnen we op afstand samen door een (nog te bouwen) project heenlopen. Dat werkt veel efficiënter.”

Soudal, Weert, +31 (0)76 542 49 01, www.soudal.com/nl-nl/pro, nederland@soudal.com