Vervangend_beeld_Buckbootz_BSH014BR_1.png

Buckbootz blijft innoveren in veiligheidsschoeisel

“Comfort nooit ten koste van veiligheid”. In een jaar waarin aan de productiekant steeds meer druk is ontstaan, werkt Buckbootz hard aan de ontwikkeling van nieuw veiligheidsschoeisel voor professionals. “We hebben de afgelopen jaren succesvolle innovaties op de markt gebracht en de vraag naar die schoenen en laarzen is groot. Dat legt druk op de productiecapaciteit, maar betekent niet dat we stoppen met innoveren en ontwikkelen”, zegt Bas van den Beukel, managing director van Buckbootz.

Innoveren is sinds de start van Buckbootz het uitgangspunt geweest. “In 1998 is Buckler Boots door twee Schotten opgericht. Hun doel was helder: comfortabel veiligheidsschoeisel produceren van een hoge kwaliteit tegen een goede prijs. Een formule waarmee ze vanaf de start veel succes hadden”, zegt Van den Beukel, wiens vader het assortiment in 2008 naar Nederland haalde. Vijf jaar geleden nam Bas het bedrijf over van zijn vader.

De eerst schoen die de Schotten op de markt brachten, een veiligheids-instapper gemaakt volgens de Goodyear Welted-methode, bezorgde het tweetal een vliegende start. “Die veiligheidsschoen was meteen een enorm succes en daarna groeide het assortiment snel.”

Gezamenlijke inkoop

Van den Beukel senior begon als losse entiteit met een eigen voorraad, kantoor en eigen afzetmarkt. “Dat is tot op de dag van vandaag nog de structuur binnen Buckbootz. Wij zijn vanuit Tilburg verantwoordelijk voor de Europese markt en Ierland en vanuit Schotland wordt behalve de thuismarkt ook de rest van het Verenigd Koninkrijk beleverd. Alleen de inkoop doen we wel gezamenlijk vanwege het schaalvoordeel.”

Samen met de Schotten belevert Buckbootz meer dan tweeduizend dealers, verspreid over ruim tien landen. “Hoewel we twee verschillende organisaties zijn, is onze basis gelijk. We willen goede kwaliteit en service bieden. Dat betekent persoonlijk contact, een snelle afhandeling van vragen via onze backoffice en we delen data met onze dealers, die online heel eenvoudig hun eigen gegevens kunnen inzien en bijhouden.”

Lokale voorkeuren en doelgroepen

Voor de gezamenlijke inkoop geldt dat ongeveer drie kwart van het assortiment zowel binnen het Verenigd Koninkrijk als in Ierland en het Europese vasteland wordt afgezet. “Voor de overige 25% geldt dat het om gescheiden assortiment gaat”, zegt Van den Beukel, die benadrukt dat hierin vooral kleurvoorkeuren een rol spelen. “Hebben onze markten vooral de voorkeur voor zwarte schoenen en laarzen, in het VK doen de kleuren donkerbruin en honey het erg goed.”

Voorkeuren die deels te verklaren zijn door de verschillende doelgroepen die het veiligheidsschoeisel dragen. “Onze neopreen laars wordt in het Verenigd Koninkrijk vooral verkocht aan de land- en akkerbouw. Ook onder jagers zijn de laarzen daar populair. Hier worden ze vooral gedragen in de GWW- en infrasector.”

Problemen oplossen

Van den Beukel ziet Buckbootz vooral als leverancier van veiligheidsschoeisel dat problemen oplost. “In tegenstelling tot veiligheidskleding is er voor veiligheidsschoeisel op het gebied van visibility geen regelgeving. Maar voor bijvoorbeeld wegwerkers, die tijdens nachtelijke uren of donkere winterdagen langs de weg werken, is het enorm belangrijk dat ze goed te zien zijn en opvallen. Dat geldt dus ook voor de schoenen die ze dragen.”

Het was een belangrijke reden voor Buckbootz om in 2019 het Buckz Viz-assortiment te lanceren. “Buckz Viz zijn onze high visibility schoenen. Enorm gewild in de markt en belangrijk voor de veiligheid van de drager. Behalve in de infra- en GWW-sector worden deze laarzen en schoenen ook door medewerkers op de bouw gedragen. Zichtbaarheid is overal belangrijk, ook overdag”, zegt Van den Beukel.

Enkelbescherming

Naast de zichtbaarheid zijn waterdichtheid en enkelbescherming twee kenmerken waarin het schoeisel van Buckbootz zich onderscheidt, aldus Van den Beukel. “Zo introduceerden we in 2021 de S5 rubber-neopreen laars BBZ8000. De eerste rubber-neopreen veiligheidslaars met EN AN enkelbescherming en de meest volledig gespecificeerde rubber-neopreen veiligheidslaars op de markt.”

Begin dit jaar kwam de Buckbootz Bang Guardz op de markt. “Een middelhoge instapper met enkelbescherming die voldoet aan de Europese AN-normering en daarmee zijn we de eerste op de markt die dat met een instapper voor elkaar krijgt”, zegt Van den Beukel, die toevoegt dat Buckbootz alleen maar middelhoge instappers aanbiedt. “Wij hebben geen lage instappers, met de middelhoge modellen kunnen we de veiligheid beter garanderen.”

Voorzien in behoefte

Net als bij de introductie van de S5 rubber-neopreen laars BBZ8000 voorziet Buckbootz met de Buckbootz Bang Guardz in een grote behoefte. “Instappers zijn populair vanwege het gebruiksgemak. Dat hebben we gemerkt, want nog geen jaar nadat de Bang Guardz op de markt zijn, is een van de vier modellen al helemaal uitverkocht.”

Advancing safety footwear

Bij de ontwikkeling van nieuw veiligheidsschoeisel en de doorontwikkeling van bestaande assortimenten, hecht Buckbootz veel waarde aan het draagcomfort van schoenen, instappers en laarzen. “Dat is wat we doen. Iets wat continue aandacht en zorg vraagt, want comfort mag nooit ten koste gaan van de veiligheid. Daarom duurt de ontwikkeling van een nieuwe schoen al snel een paar jaar. Goed voorbeeld daarvan is de Buckbootz Bang Guardz, waarin we veel tijd hebben gestoken om tot een AN-gecertificeerde schoen te komen die bovendien comfortabel draagt.”

Ook de ontwikkeling van de S5 rubber-neopreen laars BBZ8000 bewijst volgens Van den Beukel dat Buckbootz veiligheid en draagcomfort goed weet te combineren. “Voorheen kon je geen hele dagen op veiligheidslaarzen lopen, maar wij weten innovaties te combineren tot veilig en comfortabel veiligheidsschoeisel.”

Droge voeten

Binnen het assortiment van Buckbootz is bijna negen op de tien producten 100% waterdicht. “Een belangrijke voorwaarde in eigenlijk alle sectoren waarin ons veiligheidsschoeisel wordt gebruikt. Dragers moeten erop kunnen vertrouwen dat ze droge voeten houden dus daarom bieden we ook garantie op alle schoenen, laarzen en instappers die volgens de specificaties waterdicht zijn.”

Niet onbeperkt uitbreiden

Voor 2023 staan volgens Van den Beukel weer nieuwe toevoegingen aan het assortiment gepland. “We blijven vernieuwen en innoveren, maar we moeten daarbij wel een zorgvuldige afweging maken wanneer we wat doen. De productie van het bestaande assortiment moet ook gewoon doorlopen dus we kunnen ons assortiment niet ieder jaar onbeperkt blijven uitbreiden.” 

Trends zorgen voor groei

De snelle groei die Buckbootz de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, dankt de leverancier volgens Van den Beukel aan het gericht inspelen op trends in de markt. “Voor zowel de enkelbescherming in laarzen en instappers als de high visibility-lijn binnen ons assortiment geldt dat ze nauw aansluiten op waar de markt behoefte aan heeft. Met onze neopreen veiligheidslaarzen is het net zo. Professionals willen veilig hun werk kunnen doen, maar wel comfortabel lopen.”

Door dat kwalitatief hoogwaardige assortiment te koppelen aan goede service en heldere en eerlijke communicatie weet Buckbootz zijn prominente positie in de markt te behouden. “Wij zorgen ervoor dat vragen van klanten op dezelfde dag beantwoord worden. En we bieden onze dealers de gelegenheid om op ieder gewenst moment inzicht te krijgen in voorraden en andere relevante gegevens via hun eigen omgeving in de webshop.”

Buckbootz, Tilburg, 013.203.24.34, info@buckbootz.nl, www.buckbootz.nl

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee