Een van de bouwvakkers voor wie ik regelmatig werk deed een herhalingscursus BHV. Daar werd hem verteld dat de inhoud van zijn EHBO-koffer periodiek gecontroleerd en indien nodig aangevuld moest worden. “Ik koop online wel een nieuwe,” was zijn reactie. “Dan ben ik waarschijnlijk goedkoper uit.” De cursusleider waarschuwde hem voor de mindere kwaliteit ervan. De bouwvakker vond dat een corrupt argument. “Natuurlijk zijn jullie spullen beter,” zei hij. “Dat zou ik ook zeggen als ik iets te verkopen had.”

“Het is inderdaad wel een beetje een handeltje,” zegt een medewerker van Stiho als ons gesprek zich van rolmaatjes (waarvoor ik hier ben) naar EHBO-koffers en de periodieke controles ervan beweegt. Veel van de artikelen in de EHBO-koffer hebben een houdbaarheidsdatum. Die datum is één van de redenen van de controles. Ik denk dat het gros van die artikelen in de prullenbak terechtkomt door de controle op houdbaarheid en dus niet door het daadwerkelijke gebruik ervan. Dat die spullen niet daadwerkelijk gebruikt worden, is natuurlijk zeer oké, want dat duidt op nul ongevallen. Tegelijkertijd denk ik dat er onnodig veel weggegooid wordt. Maar ja, dat is het handeltje.

De medewerker gaat me voor naar het schap waarin de EHBO-koffer staat, de enige in hun assortiment, voor net geen veertig euro. Hij opent er een om mij de inhoud te laten zien. “Het zullen vooral de pleisters zijn, die eruit gebruikt worden,” zeg ik. Terwijl hij knikt, gaat hem een lichtje op. “Ken je deze?” vraagt hij als we terug bij de balie zijn. Ik schud mijn hoofd. “Vingerbobs!” zegt hij enthousiast. Vingerbobs zijn stukjes rekverband die je om een gewonde vinger schuift. Je brengt ze aan zoals je een condoom – top-down – over een piemel afrolt, maar moeten niet verward worden met vingercondooms, want dat is weer iets anders. Vingerbobs, alleen de naam al is geweldig. Ik reken mijn rolmaatje af en ga naar huis. Daar kruip ik achter mijn laptop en bestel een paar sets van vijf vingerbobs, de goedkoopste, bij Jumbo. Het zou kunnen dat de kwaliteit minder is dan die van de ruim 50% duurdere sets van andere aanbieders, maar ik was toch al niet van plan om ze heel lang te dragen.

Edwin Timmers