Rawlplug is een bedrijf dat een breed scala van kwalitatieve bevestigingsmaterialen biedt. Denk bijvoorbeeld aan pluggen, schroeven, nagels, (doorsteek)ankers, hulpmaterialen en ook powertools. Het bedrijf is in 90 landen actief. Sinds vorig jaar is het innovatieve bedrijf ook in Nederland druk bezig met het starten van een verkoopkantoor.

Rawplug ken je misschien van Rawlnut, een rubberen plug. Maar hoewel het bedrijf internationaal groot en heel actief is, is het merk in Nederland nog klein. Toch zijn hun producten interessant voor veel professionals, onder meer vanwege hun innovaties. In 1919 maakten zij de eerste muurplug en in 1930 de eerste, gepatenteerde mechanische boorhamer. Daarbij worden de hoogwaardige producten van Rawlplug vaak gebruikt in de bouw- en constructieindustrie, de installatie- en interieurbranche en voor speciale bevestigingen in de automotive industrie. Het bedrijf werd in 1919 opgericht en in 2005 gekocht door het Poolse Koelner, een productiebedrijf in metaal. In dat land vind je het hoofdkantoor en hun twee productielocaties: één voor de kunststof bevestigingsmaterialen en powertools en de tweede voor de producten van metaal.

Kansen in Nederland

“In 2021 ben ik bij Rawplug in Polen geweest en ik was onder de indruk”, vertelt André Homma. En hij weet waarover hij spreekt, want met zijn jarenlange ervaring bij AXA en Hoenderdaal Fasteners kon hij het bedrijf goed beoordelen. Inmiddels is hij voor Rawplug enthousiast bezig om een verkoopkantoor in Nederland op te starten. “Ze zochten iemand voor de Nederlandse markt en ik was op zoek naar een kwalitatief goed Europees merk met eigen productie en die op marketingvlak goede ondersteuning geeft.”

Dat Rawplug bij Homma uitkwam was geen toeval. Naast productkennis beschikt hij ook over goede contacten in de branche. Daarbij komt hij zijn oude werkgever Hoenderdaal Fasteners ook weer tegen, want zij vervullen de rol van distributeur. “Voor de grote klanten, specifieke aanvragen of interessante producten benader ik zelf de bedrijven zoals de ijzerwarenvakhandel en bouwmaterialenhandel. Daarbij is het leuke voor mij dat Rawlplug met eigen producten werkt - die ze zelf ontwikkelen en zelf produceren. We doen bijna geen import uit het Verre Oosten. En onze producten voldoen aan alle ETA- en CE-keurmerken. Overigens is het totale plaatje ook interessant. Bij de productiefaciliteiten kijk je je ogen uit en de marketing is professioneel. Dat maakt het een leuke combinatie van ondernemen.”

Enorme hoeveelheid producten

Bij Rawlplug vinden professionals alle producten voor hun bevestigingsmaterialen. Het Rawlplug portfolio bevat meer dan 8.000 producten voor toepassingen in vrijwel alle sectoren van de bouw- en renovatieindustrie. Van het maken van een gat tot het bevestigen van een onderdeel. Van Powertools en bijbehorende boortjes en van chemische bevestigingen tot (doorsteek)ankers en betonschroeven. “Denk bijvoorbeeld aan chemische ankers en doorsteekankers of grote isolatiepluggen die zowel voor gevel- als dakisolatie geschikt zijn. Of onze 6-in-1 nietmachine, met één machine kun je vrijwel alle typen nieten aan.”

Voorbeelden van Rawlplug-producten zijn:

 • Betonschroeven
 • Doorsteekankers
 • Chemische ankers
 • (Isolatie) pluggen
 • Powertools
 • Nietmachines
 • Verbruiksartikelen

Steeds meer dichter bij huis

Voor de marketing beschikt Rawplug over een dikke, papieren catalogus. De goed gevulde meertalige website bevat waardevolle productinformatie en content voor dealers zoals product­omschrijvingen, afbeeldingen en video’s. Vragen en ondersteuning van dealers komen nu nog terecht in Polen, straks gaan deze naar Nederland. Homma is druk bezig om dit op te starten, net zoals een testcenter in Nederland. “De distributie ging eerst nog via Frankijk, nu gaat dit rechtstreek via Polen op basis van een bepaald volume. Inmiddels hebben we een partner voor de distributie in Nederland gevonden. Zij hebben de hardlopers op voorraad liggen. Daarmee kunnen we flexibeler leveren. De grotere orders worden vanuit het magazijn uit Polen geleverd en de kleinere orders worden door onze logistieke partner in Nederland verzorgd.”

“Alle technische vragen kunnen dealers rechtstreeks aan de Technische Helpdesk stellen. Daar krijg je snel antwoord. Daarnaast hebben we het softwareprogramma EasyFix. Daarmee kun je constructies doorrekenen, deze worden voorzien van de juiste Rawlplug bevestigingsmaterialen. Ook kunnen technische tekeningen via een online applicatie in BIM ingeladen worden.”

Rawlplug richt zich op de ijzerhandel en de bouwmaterialengroothandel. Daarvoor bezocht Homma in het afgelopen jaar veel hoofdkantoren en filialen om de Rawlplug producten onder de aandacht te brengen en bijbehorend advies te geven. “We hebben daarbij een voorkeur voor fysieke winkels. Hun adviesfunctie is belangrijk en daarvoor moeten ze een gezonde marge kunnen maken. Met onze service willen we klanten volledig ontzorgen. Zo proberen we met onze powertools duidelijke afspraken te maken met de groothandels. We hebben een goede prijsstelling en de bijbehorende service vinden we van groot belang.”

Gevraagd naar zijn plannen verwacht Homma dat ze over een paar jaar een eigen pand in Nederland hebben. “Met een aantal medewerkers voor de commerciële afhandeling en een accountmanager. Dan willen we nog meer vanuit Nederland gaan beleveren. Overigens oriënteer ik mij op de hele Benelux. Dat maakt allemaal onderdeel uit van een visie voor de lange termijn.” 

“Bij Rawlplug vinden professionals in de breedte bevestigingsmaterialen. Van het maken van een gat tot het bevestigen van een onderdeel.

Over Rawlplug

 • Meer dan 100 jaar historie
 • Oorspronkelijk Engels
 • Produceert sinds 2005 in Polen
 • 2.500 medewerkers
 • In ruim 90 landen actief
 • 25 verkoopkantoren over de hele wereld
 • € 400 miljoen omzet
 • Beursgenoteerd

TimberUno

De TimberUno plug is een unieke plug die Rawplug zelf heeft ontwikkeld. De bruine plug bestaat voor 70% uit PEFC-hout, het overige deel is polypropyleen. Deze brengt minder kunststof in het milieu en is daarmee onder andere interessant voor groene projecten.

Powertools

Rawplug biedt ook powertools van hoge kwaliteit én met een interessante prijsstelling. De meeste daarvan zijn accu-aangedreven waarbij gebruik wordt gemaakt van een eigen accuplatform. Naast deze machines biedt Rawplug ook de bijbehorende accessoires.

Rawlplug, Wroclaw (Polen), www.rawlplug.com andre.homma@rawlplug.com