De bestelbus die deze middag direct voor de ingang van Dunnink Zwolle aan de Paxtonstraat geparkeerd staat, doet wellicht vermoeden dat een klant met grote haast naar binnen is om snel inkopen te doen. Niets is echter minder waar. De elektrische bus is de rijdende opnamestudio van de Transferro jubileumpodcast. Een serie podcasts die de inkooporganisatie dit jaar maakt en uitzendt ter ere van het 50-jarig jubileum. Tom Dunnink is één van de eerste gasten.

Samen met marketeer Tijmen Horstman, technicus van dienst, heeft directeur Arap-John Tigchelaar de mobiele studio in gereedheid gebracht voor de opname. Tigchelaar fungeert in de serie als interviewer. “Als je een jubileum viert, kun je daar op verschillende manieren bij stilstaan. Om eens wat anders te doen dan alleen maar herinneringen ophalen, zijn we met het idee van de podcastserie gekomen. Hierin gaan we in gesprek met leden, leveranciers, medewerkers en stakeholders”, zegt Tigchelaar.

Soundcheck en tips

Als alles is geïnstalleerd kan de gast van deze uitzending plaatsnemen in de bus. Tom Dunnink is sinds 2013 eigenaar van de groothandel voor bouw- en installatiebedrijven. De stoel tegenover interviewer Tigchelaar is voor hem gereserveerd en nadat hij plaatsneemt achter de microfoon doet Horstman nog een laatste soundcheck.

Ondertussen geeft Tigchelaar Dunnink enkele praktische tips voor het gesprek. “Probeer rustig en langzaam te praten en gebruik het liefst ook geen tijdsverwijzingen zoals gisteren of vorige week. We nemen deze podcast nu op, maar hij wordt op een later moment uitgezonden. Dan kan zo’n verwijzing vreemd overkomen.”

Ervaring als dj

Op het teken van Horstman begint Tigchelaar de opname met officieel welkom aan Tom Dunnink en een korte introductie van de Transferro jubileumpodcast. Op de vraag of dit zijn eerste podcastinterview is, laat Dunnink weten dat hij niet eerder te gast is geweest in een podcast. “Maar enige microfoonervaring heb ik wel uit een ver verleden als dj in mijn tienerjaren”, zegt Dunnink.

Gevraagd zichzelf en de groothandel kort voor te stellen, zegt de 39-jarige Dunnink dat hij in 2013 het bedrijf van zijn vader overnam. “Daarvoor was ik al wel enige tijd werkzaam in het bedrijf. Het familiebedrijf is in 1924 opgericht dus wij hopen volgend jaar de honderd jaar vol te maken. Een mooi jubileum waar we ook trots op zijn.”

Naar het buitenland

De keuze om zijn vader op te volgen in het bedrijf was overigens niet altijd het plan. “Ik had als tiener al vrij snel de ambitie om later bij een grote multinational in het buitenland te gaan werken. Het liefst in de VS. Ik ging dan ook studeren in Amsterdam, die stad paste in mijn plaatje van die grote multinationals. Uiteindelijk kwam het er niet van en ben ik in het bedrijf gaan werken.”

Als Tigchelaar zijn gast vraagt meer te vertellen over de plek waar de Transferro podcastbus staat, zegt Dunnink dat het pand aan de Paxtonstraat al 21 jaar de plek is waar Dunnink Zwolle zijn klanten ontvangt. “We hebben in die bijna honderd jaar altijd in Zwolle gezeten. Voor we naar bedrijventerrein De Marslanden verhuisden, zaten we aan de Hoofdstraat. Daar staan inmiddels woningen.”

Natte aannemerij

Dunnink Zwolle is al vele decennia een vertrouwd adres voor professionals in de bouw en installatie, maar de oprichter begon in 1924 in de natte aannemerij. Tigchelaar onderbreekt Dunnink met de vraag wat daaronder verstaan wordt. “Ze waren in de beginjaren actief in de baggerindustrie en werkten vooral in Noord-­Groningen en Friesland.”

De transitie naar woningbouw en installatie kwam na de Tweede Wereldoorlog. “Toen was alles anders. De wederopbouw bood veel betere business dus toen is besloten om de activiteiten te verleggen.”

Service en aandacht

Tigchelaar: “Inmiddels komen zowel grote aannemers als kleine specialisten voor hun inkopen naar jouw bedrijf. Hoe houd je de balans tussen die grote en kleine klanten?” Dunnink hoeft niet lang na te denken over het antwoord. “Vaak geldt voor grote en kleine klanten hetzelfde: ze willen naast goede producten vooral service en aandacht. En die vinden ze bij ons.”

Een ander kenmerk van Dunnink Zwolle zijn de vrouwen in het team. “Mijn moeder Ineke ging in het verleden al op pad om bestellingen op de bouwplaatsen af te leveren. Daar trok ze altijd wel de aandacht en ook nu hebben we in de groothandel dames in het team. Inmiddels is ook onze dochter in de zaak winkeltje aan het spelen, opa zorgt er wel voor dat ze goed opgeleid wordt”, zegt Dunnink lachend.

Keuzes die schuren

Vast onderdeel van de podcasts zijn de ‘keuzes die schuren’. Tigchelaar: “Je krijgt steeds twee keuzes die schuren en het is de bedoeling dat je snel antwoordt. Bijvoorbeeld wijn of bier?” De voorkeur van Dunnink gaat uit naar wijn, maar andere keuzes leveren enkele verrassende antwoorden op, waar Tigchelaar nog even op wil terugkomen. “Je kiest voor Amsterdam in plaats van Zwolle?” “Ja, daar ligt toch mijn hart”, zegt Dunnink.

Opvallend is ook de keuze voor inkoop boven marketing. “Ik heb marketing gestudeerd, maar inkoop is echt mijn passie geworden. Ik heb er mijn hobby van gemaakt om de beste deal uit te onderhandelen bij inkoopgesprekken.

De keuze voor specialist in plaats van generalist verklaart Dunnink door het bedrijf met ruim 300 merken in de breedte als generalist te positioneren. “Met de uitgebreide vakkennis van ons team kies ik toch voor specialist.”

Andere aanpak

Op de vraag of de ondernemer nog een advies heeft voor de inkooporganisatie, antwoordt hij resoluut: “Blijf doen wat Transferro deed voor de samenwerking met Zevij. Jullie staan dicht bij de leden, geven een persoonlijk gevoel en hebben met de A-merken strategie echt een andere aanpak.”

Als ook de laatste vragen door Tigchelaar zijn gesteld, rondt de interviewer het gesprek af. Horstman geeft daarna aan dat het gesprek van ruim twintig minuten er goed op staat. “Net als de andere opnames tot nu toe een one-take”, laat hij weten. Terwijl Dunnink en Tigchelaar buiten de bus nog even napraten, ontkoppelt Horstman de apparatuur en maakt hij de bus weer klaar voor de, dit keer, korte terugreis naar de thuisbasis van Transferro enkele kilometers verderop. 

‘Transferro de Podcast’ luisteren?

Verhuizing naar nieuwbouw

Voor Transferro is 2023 meer dan alleen het jaar van de viering van het 50-jarig jubileum van de inkooporganisatie. In de loop van het jaar wordt de nieuwbouw aan de Paderbornstraat in Zwolle opgeleverd en in gebruik genomen. Hier krijgt Transferro de beschikking over ongeveer 2.350 vierkante meter kantoorruimte en een bedrijfshal van bijna 19.000 vierkante meter. In januari werd het hoogste punt van de nieuwbouw bereikt.

Tom Dunnink: “Vaak geldt voor grote en kleine klanten hetzelfde: ze willen naast goede producten vooral service en aandacht.”

Transferro, Zwolle, 038.206.80.00, info@transferro.com, www.transferro.com