Toolstation heeft inmiddels 100 shops als onderdeel van een omnichannel-concept en bouwt hard door aan dat fysieke netwerk. Ze weten dat de volgende 50 winkels moeilijker te vinden zullen zijn dan de laatste 50. Maar ze laten geen gras groeien over hun expansie.

Het is duidelijk, Toolstation heeft de vaart er goed in in ons land. Eind januari gingen de 99e en de 100e vestiging open. Terwijl het nog maar zes jaar geleden is toen we voor het eerst spraken met Saskia Oosterhuis. Zij zei toen al dat Toolstation hard zou gaan uitbreiden. Hoe hard, vroegen we toen. “Zo hard als we kunnen”, zei ze toen al. “En des te sneller we dat doen, des te eerder weten we waar de grens ligt.”

Op naar de 150?

Die grens is nog steeds niet in zicht als je Murray en Oosterhuis hoort. Maar als je ze vraagt of er over twee jaar weer 40 nieuwe winkels zullen zijn toegevoegd, geven ze geen concreet antwoord. Oosterhuis: “Onze moeder Travis Perkins heeft ooit gezegd dat er ruimte is voor 150 vestigingen in Nederland. Maar tegelijkertijd is het duidelijk dat de eerste 50 vestigingen makkelijker waren dan de tweede 50.” Murray: “We willen in ieder geval steeds zo dicht mogelijk bij onze klanten zijn met onze typische Toolstation-voorraad. Want klanten plannen niet altijd even goed en komen in hun werk vaak onverwachte dingen tegen. Dan is het gemakkelijk als wij dichtbij zijn en het weinig tijd kost om ons te bezoeken. Onze vestigingen dienen dus het gemak, daarom schakelen we zo snel qua fysieke expansie.”

Zijn er alleen winkels bijgekomen? Of ging er ook wel eens eentje dicht? “Als je wil weten hoe ze draaien”, lacht Murray, “dan ga ik je dat niet vertellen. Het is duidelijk dat een winkel in Amsterdam meer omzet dan eentje in … Maar we hebben er nog nooit een hoeven sluiten omdat hij te weinig omzette.” Wel hebben ze er wel eens een of twee verhuisd.

Locatiekeuze?

MIXpro schreef ooit dat Toolstation de concurrent achterna verhuisde. In het geval van een Bouwmaat in de randstad, speelde dat. Maar dat was toen een toevalligheid, zegt Oosterhuis. “Uiteraard beseffen we dat we nooit het enige aankoopadres voor onze klanten zijn. We verkopen bijvoorbeeld geen bouwmaterialen, dus zullen onze professionele klanten altijd ook een bouwmaterialen- of houthandel bezoeken. Maar het is echt niet of dat we die collega’s achtervolgen.” Murray: “Wel is het zo dat we soms genoegen nemen met een B-­­­locatie. Want als je in een kansrijke gebieden altijd wacht op A-locaties kan het zijn dat die nooit vrijkomen. Dan pakken we soms een B-locatie om alvast te starten. Dan werken we in ieder geval al aan onze naamsbekendheid en een B-locatie werkt ook. Bovendien, als zich later een betere locatie aandoet, verhuizen we vrij gemakkelijk. Dat is niet zo’n punt met ons concept op 400 m2.”

Dit is een fragment uit een uitgebreid interview met Toolstation-directeur Darrin Murray en Saskia Oosterhuis.