Vestigingsmanager Jeffrey Jaliens groet een man aan de balie. Ze kennen elkaar goed. De man aan de balie is Gerard Beelen van Beelen Onderhoud BV. Zijn zoon werkt sinds kort bij Jongeneel Haarlem. “Ik zag dat ze iemand zochten,” verklaart hij. Vandaag is hij hier voor een partij hout. In zijn hand heeft hij een voorbeeldstuk. Dat moet het zijn.

“Zweeds rabat, zwart gebeitst,” licht Gerard toe. Met het hout zal hij een buitenwand van een woonhuis bekleden. Potdekselen, zo heet die toepassing. “Soms kom ik hier dagelijks en soms één keer in de paar weken. Net wat nodig is voor een klus. Jongeneel is echt wel goed met hout. Ze kunnen me hier goed helpen. Ook handig is dat ze hun assortiment hebben uitgebreid met gereedschappen en verbruiksartikelen zoals zaagbladen en boren.”

“Het liefst doe ik grote renovaties. Kleine klussen, zoals het afhangen van een deur, schieten erbij in; daar hebben we de tijd niet meer voor. We? Ik kan vertrouwen op twee zzp’ers die veel voor me werken. Mijn zoons hebben zeker interesse in de bouw, maar ik hoop dat ze voorlopig nog even op school blijven. De oudste is zeventien en werkt op zaterdagen bij deze Jongeneel. Erg leerzaam. Zo krijgt hij zicht op wat er allemaal in de handel is.” Gerard loopt vanuit de winkel de grote loods in. Even later rijdt hij naar buiten met een partij hout op de aanhanger achter zijn bedrijfsbus. Zweeds rabat, zwart gebeitst. Zijn bus is niet beletterd. “Niet nodig,” zegt hij met een glimlach. “We hebben genoeg te doen.”

  • Bouwprof: Gerard Beelen
  • Locatie: Jongeneel Haarlem
  • Tijdstip: Maandag, rond het middaguur