“Metalen dakbedekking is duurzaam en biedt gemak.” Hoewel Bravo International Group, voorheen Bravo Europa, al tientallen jaren Europees marktleider is in metalen dakbedekking en hemelwateropvang­systemen, zijn het bedrijf en haar merken nog relatief onbekend op de Nederlandse markt. Metalen dakpan- en trapeziumplaten worden al verkocht onder de private labels, maar het ‘premium­-plus’ merk ‘the Smart cover solution voor professionals’ is nog niet verkrijgbaar. Als het aan country sales manager Marc Visscher ligt, komt daar op korte termijn verandering in. “In de loop van dit jaar willen we het merk ook aan Nederlandse professionals aanbieden via de groothandel.”

“The Smart cover solution voor professionals is ontwikkeld door fabrikant Bravo International Group, een internationale groep van bedrijven gevestigd in Wenen”, zo introduceert Marc Visscher het merk. Ervaring genoeg: zelf was hij 10 jaar werkzaam bij Altrex en 18 jaar bij Fischer Benelux. En Bravo International Group biedt al meer dan 20 jaar ‘premium-plus’ producten. “Onze assortimenten staan voor duurzaamheid en kwaliteit, presteren boven de Europese normen en sluiten dankzij een verscheidenheid aan vormen en kleuren naadloos aan op de wensen van verwerkers en eindgebruikers.”

The Smart cover solution voor professionals biedt ook een compleet gamma van fels- en klikplaten en metalen leien. Visscher: “Oplossingen voor professionals, vooral voor architecten. Geschikt voor het renoveren van statige gebouwen en erfgoedpanden en de realisatie van echt bijzondere architecturale projecten. Bravo International Group biedt een breed scala aan variatie, maar vooral optimale kwaliteit en een levensduur van meer dan 100 jaar.”

Veel potentie

Visscher ziet veel potentie op de Nederlandse markt. “Vanuit Duitsland, waar we meer dan 800 verkooppunten hebben, bestaan connecties met de grote Duitse dhz- en professionele bouwmarktketens. Bij de introductie van ons the Smart cover solution voor professionals-assortiment in Nederland richten we ons op de bouwmaterialenhandel en de gespecialiseerde dakdekkertoeleveranciers. Hiervoor zijn we een campagne gestart om te zorgen dat de merken van Bravo International Group meer bekendheid krijgen. Samen met de passende oplossingen die we bieden, is dit de basis voor een langdurige en succesvolle samenwerking.”

Brede Europese basis

Bravo International Group is een producent en distributeur van metalen dakbedekking, hemelwaterafvoersystemen, gevelbekleding en accessoires met meer dan twintig jaar ervaring in meer dan 22 Europese markten. “Wij maken onze producten in onze 3 moderne productiefaciliteiten in Duitsland, Tsjechië en Roemenië en in de nabije toekomst in Frankrijk. Onze producten, concepten en bedrijfsmodel zijn volledig aangepast aan de meest recente marktsituatie en behoeften van onze huidige en toekomstige professionele en doe-het-zelf klanten.”

Sterke logistieke organisatie

In heel Europa wordt het the Smart cover solution voor professionals-assortiment aangeboden door gekwalificeerde dakbedekkingsleveranciers en gespecialiseerde verkooppunten. “Onze klanten profiteren van de kwaliteit van onze producten en onze sterke logistieke organisatie. Met een leveringspercentage van 99% kunnen ze rekenen op een snelle en adequate levering. Belangrijk voor de groothandel, maar ook voor de eindgebruiker. Ze moeten onze producten op tijd hebben om door te kunnen werken”, zegt Visscher, die voorlopig nog vanuit Duitsland werkt. We werken aan een kantoor in Nederland, maar totdat die vestiging is geopend, wordt de Nederlandse en Belgische markt vanuit Duitsland bewerkt.”

Focus op metalen dakbedekking

Bij de introductie van het the Smart cover solution voor professionals-assortiment ligt de focus op de professionele dakbedekking. Visscher: “Vooral omdat ons assortiment in die productcategorie een goed en verantwoord alternatief kan zijn voor de meer traditionele dakpannen en bitumen dakbedekking en de verwerker veel voordelen biedt ten opzichte van die producten.”

Naast het verwerkingsgemak van de dakpan- en trapeziumplaten speelt hierbij ook de lange levensduur een rol. “Bitumen moet na tien tot twaalf jaar vervangen worden en de oude moeten worden afgevoerd. Onze metalen dakpanelen gaan tot zes keer langer mee en als je ze wilt weggooien, krijg je er geld voor terug omdat het als grondstof kan worden hergebruikt. Metalen dakbedekking is echt in meerdere opzichten een verantwoorde keuze.”

Veelzijdige toepassing

Het the Smart cover solution voor professionals-assortiment dat Bravo International Group verkoopt aan de professionele markt en speciaalzaken is volgens Visscher geschikt voor verschillende toepassingen. “Ze vormen een duurzame, gemakkelijk te bewerken, energiezuinige en milieuvriendelijke dakbedekkings­oplossing voor een heel huis of gebouw. De panelen zijn eenvoudig aan te brengen en het afdekken van een dak gaat met onze panelen veel sneller dan met bijvoorbeeld traditionele dakpannen. Daarnaast bieden we een enorme verscheidenheid aan beschikbare modellen, vormen, kleuren en afwerkingen.”

Volgens Visscher zijn de kosten voor het plaatsen van een pannendak onder te verdelen in 30% materialen en 70% arbeidskosten, maar bij een stalen dak is deze verdeling omgekeerd. “Dit betekent dat de dakdekker of aannemer veel sneller klaar is en dus meer werk kan aannemen. Los van het feit dat hij zijn klant een duurzaam dak verkoopt.”

Bovendien kunnen de platen dankzij hun beperkte gewicht goed worden gebruikt op minder sterk dragende onderconstructies. “Met een gewicht van ongeveer vier kilo per vierkante meter vormen ze een praktische en eenvoudig te monteren dakbedekkingsoplossing. In combinatie met onze bijpassende metalen hemelwaterafvoersystemen kunnen dakdekkers en aannemers de dakbedekking inclusief hemelwaterafvoer eenvoudig regelen en ook nog eens mooi afstemmen voor hun klanten.”

Uitsluitend via dealers

Bij de introductie van het assortiment op de professionele markt profiteert de producent van jarenlange verkoopervaring in andere landen. Visscher: “Voor handelaren hebben we een module van 2,7 meter ontwikkeld. Daarop presenteren we drie trapeziumvormige platen in verschillende kleuren, evenals drie dakpanplaten. Daarnaast biedt de module ruimte voor bijpassende nokvorst en verschillende profielen. Maar we kunnen onze dealers ook een maatwerkoplossingen bieden.”

Visscher gebruikt de term dealers bewust omdat Bravo International Group voor verkoop en distributie uitsluitend wil werken met handelaren, die gekwalificeerde dakdekkers beleveren in het professionele kanaal. “We kiezen hiervoor om hoge kwaliteit en duidelijkheid te bieden. Als we ook nog eens direct aan klanten gaan leveren, zal dat uiteindelijk leiden tot scheve gezichten. Door alleen via een professioneel handelskanaal te verkopen, zorgen we ervoor dat onze ‘premium-plus’ producten worden geëvenaard door een premium-service.”

Uitbreiding van de markt

Een andere reden om met dealers in zee te gaan is dat zij voor de producent een waardevol verlengstuk zijn van de eindgebruikers. “Zij horen wat er speelt en daarop kunnen wij onze dienstverlening en eventueel ook training en opleiding aanpassen. We zoeken echt naar synergie met onze dealers om samen de verwerkers nog beter te kunnen bedienen.” 

Consumentenmarkt

De focus van Visscher en Bravo International Group ligt de komende maanden op de consumentenmarkt en doe-het-zelfzaken in ons land. “Voor het doe-het-zelfsegment hebben we ons eigen merk, Smart cover solution, met metalen dakbedekking en hemelwaterafvoersystemen. Met the Smart cover solution voor professionals bieden we de professional een veel uitgebreider assortiment. Meer keuzes op het gebied van modellen, vormen, afwerkingen, kleuren en afmetingen. Een zeer duurzaam dakbedekkingsmateriaal met een lange levensduur dat veel sneller verwerkt kan worden dan traditionele dakbedekking.”

Daarnaast biedt Bravo International Group service en training vanuit de verkoopkantoren, zodat groothandels en verwerkers de gewenste ondersteuning kunnen krijgen. “Zo kunnen we maatwerk leveren en zelfs een compleet dak ontwerpen en als pakket leveren om de montage nog makkelijker te maken.”

Energieopwekkende daken

eRocca is het energie-actieve dakbedekkingsmerk van Bravo International Group en biedt een reeks dakbedekkingsoplossingen met geïntegreerde zonnepanelen. “Daarmee richten we ons ook op de professionele markt. Deze panelen zijn speciaal ontwikkeld voor lichte dakconstructies waarbij standaard zonnepanelen niet geplaatst kunnen worden.”

Bravo International Group, Bernberg (D), (+49).(0).3471.6898.6.11, office.de@bravo.eu, www.bravo.eu